De 10 bästa lekarna att leka hemma med barn

Här delar vi med oss av en komplett lista över de bästa lekarna att leka hemma med barn, särskilt under regniga eller kalla dagar.
De 10 bästa lekarna att leka hemma med barn
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att leka är ett sätt att knyta an till familjen och tillbringa kvalitetstid med sina barn. Det är därför vi rekommenderar att du beaktar denna lista över de bästa lekarna att leka hemma med barnen.

Är det för kallt och ruskigt för att gå ut? Är dina små uttråkade och rastlösa då de kommer hem efter dagens eskapader? Oroa dig inte! Med dessa förslag kommer de att få en fantastisk eftermiddag full av lekar och skratt. Låt det roliga börja!

De bästa lekarna att leka hemma med barn

Det finns gott om idéer för att organisera lekar där hemma, men här har vi särskilt valt ut de du kan göra med det du har, utan att behöva köpa något speciellt.

1. Dockteater

Barn älskar dockor, och om de dessutom gör dem själva så fördubblas det roliga. När karaktärerna och sceneriet har skapats, uppmuntra dem att skapa en berättelse och framföra den för familjen. På så sätt kommer underhållningen att pågå i timmar.

För att göra dockorna kan du använda gamla strumpor och dekorera dem med element som du förmodligen redan har runt huset. Några bitar av garn för håret, några knappar för ögonen, några prydnadsföremål och klistermärken eller glitter för att göra dem detaljerade och färgglada.

En dockteater.
Ge liv åt de strumpor som blivit föräldralösa och återskapa ett konstverk i ditt vardagsrum.

2. Charader

Denna traditionella lek är alltid en hit, särskilt under långa regniga eftermiddagar.

För att leka, dela in er i grupper. Välj sedan ord ur hatten. Slutligen, mima den dolda termen för de andra i gruppen att gissa. Den som lyckas snabbast, den vinner!

3. Collage: Ett utmärkt hantverk att njuta av hemma

Detta är en av de mest populära hantverksaktiviteterna för barn, och är en fantastisk lek för att i stillhet socialisera med varandra.

Börja med att klippa eller riva några papper med händerna. När du har en bra mängd pappersrester, hjälp dina barn att rita en bild på en vit affischtavla. Låt dem välja vad de vill rita på pappret, vilket kan vara ett landskap, ett djur, en stjärnfylld himmel, eller vad de vill.

Lägg sedan lim på kartongen och låt dem fylla i varje del av figuren med de olika färgade pappersbitarna tills modellen är färdig.

4. Kuddkrig

Detta är en av de bästa lekarna att leka hemma med barnen om du inte har något förberett i förväg. Tanken är att anordna dueller eller skapa lag och leka tills någon av er ger upp. Naturligtvis måste ni leka på ett säkert sett, och alltid sluta fred i slutet.

5. En påhittad historia

Mellan barn och vuxna är det dags att hitta på en berättelse, skriva ner den och sedan läsa upp den.

Leken består av att börja med ett eller två ord och sedan lägger varje deltagare till små fraser tills de avslutar en påhittad berättelse.

6. Mannekängleken

Detta är en klassiskt lek som barn älskar att utföra där hemma. Men det handlar egentligen inte om att skapa kostymer, det handlar om att klä ut sig i vuxenkläder och accessoarer, anordna en modevisning och sedan skratta högt framför spegeln!

7. Gåtor

Om du har barn som redan kan läsa, sök på internet efter gåtor och arrangera en lagturnering. Den som får flest svar rätt kommer att vinna ett pris; till exempel en middag eller ett val av nästa film att se på helgen.

8. En pastaigelkott

Det här spelet är en bra övning för att utveckla finmotorik hos små barn och är också väldigt roligt. Det går ut på att vända ett durkslag upp och ner och turas om att stoppa in spagetti i hålen för att bilda en stor igelkott.

9. Skapa en hinderbana

Detta är en av de bästa lekarna att leka hemma med barn, eftersom den uppmuntrar dem att röra på sina kroppar och aktivera sin energi.

Skapa en bana med papperstejp. Lägg sedan till hinder, som stolar eller kuddar, och ge barnet en bricka med frukt att bära på banan utan att tappa något. Låt loppet börja!

Föräldrar skjuter runt sina döttrar i huset i kartonger.
Om du nyligen har flyttat, dra nytta av tomma eller oanvända lådor och arrangera ett lopp med barnen. De kommer att ha massor av kul!

10. Bygg med kartonger

Om du har köpt något till huset och det kom packat i en kartong, utnyttja den och bjud in dina barn att bygga ett hus, ett flygplan eller en bil tillsammans.

Målet är att dina små ska få plats inuti och måla den som de vill, samt lägga till motsvarande tillbehör: Dörrar, fönster, hjul, vingar eller vad de än anser vara nödvändigt.

Vad betyder leken för barn?

Ämnet lek har studerats av olika discipliner: medicin, psykologi och utbildning bland annat. Från alla synsätt finns det ett sammanfallande koncept, och det är att leken är en grundläggande aktivitet för barns integrerade utveckling.

Leken är en del av barnets intelligens eftersom den representerar den funktionella eller reproduktiva assimileringen av verkligheten, i enlighet med varje evolutionärt stadium av individen.”

-Jean Piaget

Barn drar fördel av lekar för att utföra olika processer, vilket förklaras av American Academy of Pediatrics i sin rapport The Power of Play: Its Pediatric Role in Enhancing the Development of Young Children:

“Forskning visar att utvecklingsmässigt lämplig lek med föräldrar och kamrater är en unik möjlighet att främja socioemotionella, kognitiva, språkliga och självreglerande färdigheter som utvecklar exekutiv funktion och en prosocial hjärna.”

Men utöver allt detta ska du veta att barn älskar att leka med sina föräldrar! Och du har den enorma fördelen att kunna föreslå roliga scenarier när som helst i det dagliga livet. Du behöver bara samla familjen och välja vilken aktivitet du ska börja med. Vad väntar du på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.