Vilka är fördelarna med rutiner för barn?

Rutinmässiga aktiviteter genererar viktiga vanor hos barn och hjälper till att stärka deras karaktär.
Vilka är fördelarna med rutiner för barn?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 mars, 2021

Det är viktigt att barn utvecklar goda vanor för att de ska bygga karaktär. Även om rutiner kan ses som begränsande är de nödvändiga för små barn. Men vilka är då fördelarna med rutiner för barn? Rutiner lär dem flera värdefulla lektioner. I dagens artikel förklarar vi några av de värdefulla lärdomarna barn kan dra från rutiner.

Rutiner skapas i syfte att lära barn lämpligt beteende och goda vanor. Detta är ett effektivt sätt att lära ut bra beteende, eftersom rutiner är svåra att ändra när de väl är etablerade. Till exempel kan barn lära sig att alltid borsta håret innan de går ut, eller att borsta tänderna morgon och kväll.

Bra vanor uppstår inte alltid naturligt, många måste först etablera vanorna genom rutiner. Rutiner kan också ge barn hälsosamma riktlinjer att följa från en ung ålder. Med hjälp av rutiner kan de lära sig värdefulla värderingar, som till exempel disciplin och ansvar, som de kan ha nytta av under hela sina liv.

När ska man börja skapa rutiner för barn?

Du bör inte vänta för länge med att börja utveckla rutiner för dina barn. Du kan börja nästan från det att de föds. Det är inte ovanligt att barn börjar lära sig sina första rutiner innan de fyller ett år. Om man låter barn gå för länge utan bra rutiner kan de lätt plocka upp dåliga vanor som sedan är svåra att ändra.

Att skapa ett schema för måltider, och hålla en bestämd tid för både bad och läggdags, från en ung ålder hjälper barn att anpassa sig till nya rutiner när de blir äldre och när fler aktiviteter läggs till i deras kalendrar. Fördelarna med tidiga rutiner för barn inkluderar att de har lättare att anpassa sig till nya rutiner när de börjar på förskolan, och sedan återigen när de börjar skolan och också börjar delta i fritidsaktiviteter utanför skolan.

Barn städar sitt rum.

Från en ung ålder kopierar barn vad de ser hos andra, vare sig det är bra eller dåliga beteenden. Detta beror på att de först inte har förmågan att skilja rätt från fel. Det är anledningen till att det är bäst att lära dem vanor och rutiner genom att föregå med gott exempel med dina egna dagliga aktiviteter.

Betydelsen av och fördelarna med vanor och rutiner för barn

Att upprätta scheman och respektera rutiner ger många fördelar för barn, inklusive:

  • Gynnar utvecklingen av autonomi
  • Skapar säkerhet och stabilitet
  • Ger en lugn miljö
  • Lär dem hur de håller sig rena och organiserade
  • Minskar osäkerhet och ångest eftersom aktiviteterna är förutsägbara

Det första vi bör etablera med våra barn är när vi ska äta, bada och sova. Det är tillrådligt att du håller dig till dessa tider och respekterar familjens dagliga schema. När barnen sedan växer kommer du att behöva lägga till nya aktiviteter i schemat, som till exempel tid för studier och lek, utan att störa den rutin som redan har fastställts.

Vanor, rutiner och deras relation till lärande

Vanor är i sig en form av inlärning som etablerar självregleringsbeteende och disciplin. De hjälper till exempel barn att anpassa sig till skolan. I klassrummet, särskilt i förskolan, är ett av de viktigaste inlärningsmålen att lära barn att följa rutiner.

På samma sätt gynnar skapandet av rutiner och fastställda scheman förståelsen för tidssekvenser och utrymme, samtidigt som de hjälper barn att fokusera på specifika uppgifter. De hjälper också barnen att lära sig att planera och anstränga sig för att nå vissa objektiv och mål varje dag. Detta hjälper dem att effektivt lära sig att starta och avsluta en aktivitet, snarare än att fördröja eller bara slutföra uppgifter till hälften.

Fördelar med rutiner för barn

Alla medlemmer i familjen bör göra sin del för att föregå med gott exempel. När bra vanor är en del av den dagliga rutinen kan de hjälpa barn lära sig att:

  • Förutse vad som kommer att hända och hantera ångest.
  • Lätt anpassa sig till olika situationer.
  • Bli organiserade genom att lära sig ett tempo som kommer att tjäna dem som vuxna.
  • Uppskatta att det finns normer och gränser som de måste respektera.
Familj borstar tänder tillsammans.

För att upprätta effektiva rutiner för barn krävs det att du är en tålmodig förebild. Det kräver att hela familjen jobbar som ett lag, annars kan dina barn börja ta sig an dåliga vanor.

Dina barn har oändliga möjligheter och talanger att utforska och utveckla. Ju fler bra vanor de antar, desto bättre blir deras chanser att lyckas med vad det än är de vill uppnå i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.