Hur man väljer de bästa leksakerna för varje ålder

Hur man väljer de bästa leksakerna för varje ålder
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är inte alltid lätt att välja de bästa leksakerna för dina barn. Som vi alla vet finns det oändligt många olika leksaker att välja mellan.

De rätta leksakerna kan förse barnen med viktiga fördelar, men det kan vara svårt för barnen att själva välja vilken leksak som är mest lämplig.

Så vilka leksaker är mest lämpliga för varje ålder? Och vad borde man tänka på när man väljer?

Att leka lär barn om dem själva och även om andra. Varje ny leksak och varje nytt spel är en ny utmatning. De rätta leksakerna för med sig klara fördelar: auditiv visuell uppfattning, koordination, kroppshållning, m.m.

Leksaker stimulerar därför intellektuell, motorisk, känslomässig och social utveckling vid olika stadier av barnens tillväxt.

Det är viktigt att förstå att lekutvecklingen är gradvis och kontinuerlig, så varje fas bygger på resultatet av den förra.

Barn med hjälm

Säkerhet och utveckling

De bästa leksakerna bidrar till balanserad fysisk, mental och social utveckling. Att leka är en form av lärande där de små får utagera sina känslor och omsätta i praktiken de sociala roller som de kommer uppfylla som vuxna.

Det är därför viktigt att man har en plats där barnet kan leka och att man förser dem med bra leksaker som stimulerar deras sinnen och berikar deras värld från en tidig ålder.

En annan viktig faktor att tänka på är säkerheten. Vissa åldersgrupper riskerar att göra sig själva illa med vissa leksaker.

Det kan låta överdrivet, men fel leksaker kan ge upphov till rispor, fall, brännskador, andnöd eller förgiftning. Föräldrar måste därför vara försiktiga när de väljer leksaker till sina barn.

5 tips för att välja de bästa leksakerna

  • Leksakerna måste lämpa sig för ditt barns ålder och främja utvecklingen av olika färdigheter eller attityder.
  • Leksakerna måste vara säkra. De ska vara gjorda av material som inte skaver, går sönder eller river. Leta efter icke-giftiga material och fasta färger. Ju yngre barnet är, desto större borde leksakerna och delarna vara.
  • Håll leksakerna simpla. På så sätt kan barnet komma på olika användningar för varje leksak, utveckla sin fantasi och förstå symboler.
  • Leksakerna borde komplettera barnets personlighet. Om ditt barn exempelvis är introvert kan du prova leksaker och spel som får dem att socialisera, såsom spel med olika deltagare. För hyperaktiva barn kan de rätta leksakerna hjälpa dem att förbättra koncentrationen, de artistiska förmågorna, m.m.
  • Kom ihåg att för många leksaker kan vara ett hinder för fantasin och även göra dem uttråkade.
Pojke med leksaksbil

De bästa leksakerna för varje åldersgrupp

  • Från 0 till 6 månader: bebisar behöver leksaker som drar åt sig uppmärksamhet för att hjälpa dem upptäcka sin egen kropp och skilja på olika ytor, former och färger. Lämpliga leksaker inkluderar dockor, aktivitetsmattor, nallar, m.m.
  • Från 7 till 12 månader: barnet börjar nu utforska föremål och känna igen röster samt föremål med olika ytor och färger. Du kan även använda dig av ljud och färgade ljus. Du kan köpa bollar, dockor, musikaliska leksaker, m.m.
  • Från 13 till 18 månader: i den här åldern kommer barnen att gå och kan känna igen egenskaper på föremål. Klossar att stapla och bygga med, trehjulingar och bilar, m.m. är perfekta för denna åldersgrupp.
  • Från 19 till 24 månader: de små kan prata och förstå och börjar förstå världen runt omkring sig. Bilar, whiteboard- eller blackboardtavlor, målarfärger, musikaliska instrument, dockor, djur, m.m. är lämpliga. De ska vara färgglada och lätthanterliga, som spel där man matchar olika former och stora byggklossar.
  • Från 2 till 3 års ålder: i det här skedet av utvecklingen börjar barn bli nyfikna på namn och imitera familjescener. Trehjulingar, bollar, spannar och spadar, pussel, färger, telefoner, bilar och dockor är bland de bästa leksakerna för två- och treåringar. Andra alternativ inkluderar enkla pussel av skumgummi eller andra material.
  • Från 4 till 5 års ålder: i den här åldern är barn nyfikna och älskar att lära sig sånger och interagera med sina vänner. Leta efter cyklar, whiteboard- eller blackboardtavlor, leksaksverktyg eller konstruktionsleksaker med stora bitar, leksaksmikrofoner, dockor, m.m.
  • Från 6 till 8 års ålder: i den här åldern vet barn hur man adderar och subtraherar, läser och skriver. Du kan ge dem skridskor, fjärrstyrda bilar, spel med pussel och experiment, dockhus, köksredskap, m.m. Du kan även överväga leksaker med regler att följa, som minnesspel, brädspel, kort, böcker med stora bokstäver och färgglada illustrationer, m.m.
  • Från 9 till 11 års ålder: i den här åldern blir barnen intresserade av mer komplexa aktiviteter. De tycker om sportutrustning, spel med strategi och reflektion, samt audiovisuella eller elektroniska spel och experiment. Journaler, sketchböcker, tågset, brädspel och liknande kan hjälpa till att stärka deras intelligens.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.