7 talövningar för barn med språkförseningar

7 talövningar för barn med språkförseningar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 01 november, 2022

Behöver du tips på talövningar för barn? Då har du hittat rätt!

Unga barn kan visa tecken på språkförseningar utan att nödvändigtvis ha allvarligare problem senare i livet. Förskolebarn som har svårigheter med språk behöver stöd och stimulans. Talövningar, som de som beskrivs i den här artikeln, kan med tiden hjälpa många barn att övervinna språkförseningar.

Om ditt barn är sent med att utveckla sin språkförmåga behöver han hjälp av en professionell tal- och språkterapeut. Du kan dock också arbeta för att utveckla hans färdigheter med dagliga aktiviteter.

Om ditt barn har mindre svårigheter med språk eller om du vill hjälpa till med att förbättra hans språkförvärv, läs vidare för att lära dig om talövningar som ni kan testa tillsammans.

Talövningar för barn

1. Flashcards

Flashcards kan hjälpa barn att lära sig ljud som de har svårt att uttala. Gör aktiviteten till en lek och belöna ditt barn när han uttalar ljuden på korten korrekt.

Detta gör inte bara övningen roligare för ditt barn, utan motiverar honom också att säga ljudet på rätt sätt hela tiden.

kvinna och dotter

2. Talövning med spegel

Barn som har svårt att artikulera kan kämpa för att uttala vissa ljud och ord. Det beror på att barnet inte kan göra rätt rörelser med munnen för att producera rätt ljud.

Spegelövningar är ett av de mest användbara sätten att lära små barn att uttala ljud och ord ordentligt.

Lär ditt barn hur man gör rätt form med munnen och uttalar ljudet som följer med denna rörelse.

Sedan får ditt barn upprepa det framför en spegel. På det här sättet lär han sig hur man rör munnen för att säga ord eller ljud som han tycker är svåra.

3. Repetition

Det kan tyckas tråkigt att upprepa ord om och om igen, men repetition kan vara mycket viktigt för att snabbt förbättra ett barns tal.

När du upprepar ord för ditt barn ska du göra det långsamt och tydligt. Se till att barnet hör och kan identifiera de olika ljuden i ordet. Gör det roligare genom att välja knasiga, roliga ord som får barnet att skratta.

“Undervisning påverkar inte huvudet, utan hjärtat.”

-Howard Hendricks-

4. Lek: Grodan hoppar

Det här är en rolig och enkel lek för att utveckla tal. Övningen innebär att man upprepar ett ord minst sex gånger i rad. Innan leken måste du skriva ord som ditt barn behöver lära sig på papper och sprida dem runt i rummet.

Ditt barn måste sedan hoppa från ett papper till nästa, som en groda i en damm. När barnet har fått tag i ett papper ska hon läsa ordet (med hjälp om det behövs). För att inte leken ska bli för ansträngande, begränsa hur många hopp barnet behöver göra.

mamma och barn tittar i bok

5. Prata med ditt barn

Ett barn är mer benäget att utveckla språk tidigt om dess föräldrar och familjemedlemmar talar ofta och mycket med dem och uttrycker sig tydligt.

Även att höra vuxna prata med varandra ger små barn chansen att lära sig nya ord från en tidig ålder. Det är nyckeln till att utveckla barns verbala kommunikationsförmåga.

6. Namnge saker

Att prata med ditt barn regelbundet är det bästa sättet att utveckla hennes tal- och språkkunskaper. Ett sätt att ytterligare stärka kunskaperna är att uttala namnet på saker som barnet vill ha och uppmuntra henne att upprepa ordet.

För att uppmuntra ditt barn att namnge saken, ge henne bara en leksak eller ett annat objekt om hon kan be om det. Anpassa den här aktiviteten till ditt barns nivå. Om hon redan kan prata får hon bara leksaken om hon använder rätt ord, men om hon inte klarar av det ännu så ger du leksaken när du hör ett ljud som liknar det rätta ordet.

Med tiden ökar du svårighetsgraden så att ditt barn hela tiden utmanas att göra sitt bästa. Det uppmuntrar ditt barn att använda språk för att få vad hon vill ha.

7. Läs böcker med ditt barn

Att läsa en saga ihop med ditt barn är ett utmärkt sätt att utveckla språkkunskaper från en tidig ålder.

Förutom att stärka anknytningen mellan förälder och barn är en godnattsaga ett sätt att lära sig nya ord, känna igen meningsstrukturer och öva på mer komplicerade ord.

Som om det inte vore nog är sagor också ett sätt att stimulera ditt barns kreativitet och fantasi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.