De sju bästa sagorna genom tiderna

De sju bästa sagorna genom tiderna
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2018

Barn älskar att bli lästa för och att lyssna på sagor. De bästa sagorna gör att de kan drömma sig bort till andra omständigheter och bättre förstå världen runt omkring sig.

Sagorna hjälper barnen att rationalisera det som de upplever under sina liv. De lär dem också om omvärlden och ger dem information om hur man agerar i många olika situationer.

Att berätta sagor för dina barn kan hjälpa dem att utveckla sin fantasi, sin moral och sina värderingar.

De stora författarna av de bästa sagorna känner till det här. Några av dem har skrivit historier som har utbildat otaliga generationer och som aldrig går ur tiden.

7 av de bästa sagorna som kommer att leva för alltid

Den fula ankungen

Det här är en klassisk berättelse av Hans Christian Andersen och en av de mest älskade sagorna. Den här vackra historien berättar om en ankas äventyr och missöden när han avvisades av sina kamrater, eftersom de ansåg att han var för ful.

När han växte upp såg han att han var en vacker svan och att de andra tyckte att han var ful, bara för att han var annorlunda. Bland svanar betraktades han som vacker.

Denna historia är mycket pedagogisk eftersom den på ett enkelt och smart sätt lär barnen vikten av att respektera andra som är annorlunda. Den hänvisar också till de omvandlingar som kan inträffa under hela livet.

Läser

De tre små grisarna och den stora, stygga vargen

I denna berättelse berättas om äventyret som tre små grisar genomlever. De lyckas fly undan en varg. De försöker sig på olika strategier för att bygga ett skydd, varav flera misslyckas. Till slut hittar de lösningen och övervinner den stygga vargen.

Kärnan i denna historia är att tre svaga individer finner sig konfronterade av en starkare och våldsammare individ.

Den lägger tonvikten på att hitta rimliga lösningar inför en fara. Den visar att det är möjligt att undvika konfrontation, och till och med att neutralisera ett hot.

Den lycklige prinsen

Den här underbara historien är skriven av Oscar Wilde och, som ingen annan, berättar den om värdet av frihet och solidaritet.

Denna berättelse handlar om en dyr staty som är känslig för andras lidande. En svala hjälper den att bli av med vad den har, med målet att hjälpa andra. När det inte finns något kvar att ge, slängs statyn i papperskorgen.

Den bästa delen av den här sagan är att den visar på ett sätt att leva som ger till andra med glädje. Att inte fästa sig vid fysiska föremål gör det lättare att leva lyckligt bortom den materiella världen.

Hans och Greta

Det här är en av de mest klassiska och av många ansedd som en av de bästa sagorna som bröderna Grimm skrev. Hans och Greta är två syskon vars föräldrar överger dem på grund av fattigdom. De listar ut ett system för att hitta vägen hem till sitt hus, men planen misslyckas.

De går vilse och blir tillfångatagna av en häxa. Barnen klarar av att övervinna henne, fly och återvända hem, med tillräckliga rikedomar för att de ska kunna återvända till sina föräldrar.

I denna historia spelar barnen en mycket aktiv roll. De är inte bara offer för sina omständigheter. Vidare hjälper deras handlingar till att förbättra hela familjens situation.

Barn som läser

Pinocchio

Denna berättelse, av italienaren Carlo Collodi, spelar på en av de stora fantasierna hos många barn: en leksak som får liv. Den berättar historien om en gammal snickare som gör en marionettdocka.

En älva bringar honom till liv och förvandlar honom till en busig, liten pojke, som är stygg och en riktig lögnare. Lite i taget måste Pinocchio lära sig att vara en snäll pojke, som är ärlig och lydig.

Denna berättelse visar att livet är en process där det alltid finns möjlighet att förändras till det bättre.

Kejsarens nya kläder

Det här är en annan Hans Christian Andersen-saga som visar vikten av ödmjukhet och faran av att vara rädd för att göra bort sig. I denna berättelse lurar några män en kejsare till att de kan sy honom en ny dräkt som inte kan ses av dårar.

Rädd för att se dum ut, sätter konungen på sig “kläderna” och går ut på gatan naken. Många av hans ämbetsmän hävdar att de kan se “kläderna” eftersom de är rädda för vad folk ska säga om dem annars, tills ett oskyldigt barn ropar att kejsaren är naken.

Den här underbara historien lär oss om hur mycket inflytande en lögn kan få. Både kejsaren och hans folk ser vad andra säger att de borde se.

De gör det för att de är rädda för att se dumma ut, när verkligheten är att deras rädsla och förlägenhet är det som får dem till att inte bara se dumma ut utan även vara det.

Den Lilla Rödluvan

Enligt många en av de klart bästa sagorna genom tiderna. Det är kanske den mest klassiska av de västerländska sagorna. Det finns otaliga versioner av den. Det här är historien om en flicka som luras av en varg när hon måste gå genom skogen.

Fast hon blir uppäten av vargen lyckas hon att bli räddad tack vare hjälp från en vänlig skogshuggare.

Moralen i denna historia ligger främst i vikten av att barn alltid ska lyda sina föräldrar. Å andra sidan talar den om det bedrägeri som används som ett verktyg av de ogudaktiga.

Slutligen pekar den på förekomsten av goda människor som kan avhjälpa skadan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.