Vad är orsakerna till akut skrotum hos pojkar?

Akut skrotum innebär smärta och inflammation i pojkens testikel. Lär dig om de vanligaste orsakerna och hur man skiljer dem åt följande artikel.
Vad är orsakerna till akut skrotum hos pojkar?
Elisa Martin Cano

Skriven och verifierad av läkaren Elisa Martin Cano.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Det som kallas akut skrotum är ett tillstånd hos pojkar som uppträder som inflammation och smärta i den ena eller bägge testiklarna. Det kan orsakas av olika sjukdomar eller skador, varav några kan vara medicinska nödsituationer och kräva snabba åtgärder. Här berättar vi om de vanligaste orsakerna till akut skrotum.

Akut skrotum på grund av testistorsion

Vid testistorsion, även kallat pungvred, är vad som händer att testikeln har vridit sig runt sin axel så att sädesledaren inte längre levererar blod till testiklarna. Detta är den vanligaste orsaken till akut skrotum, särskilt hos äldre pojkar och de som snart når puberteten.

Det presenterar sig som en plötslig, svår smärta som strålar ut i pojkens ljumskar. Dessutom kan testikeln vara svullen och röd. Om man försöker lyfta den drabbade testikeln ökar smärtan.

Vad är orsakerna till akut skrotum hos pojkar?

Vad som händer är att ju längre detta tillstånd går odiagnostiserad och obehandlad, desto längre kommer testikeln att vara utan syresatt blod. På grund av detta kan testikeln drabbas av nekros och måste tas bort om behandlingen ske för sent.

Därför är det viktigt att veta hur man tolkar symtomen och att besöka en specialist så snart som möjligt. Läkaren kommer att ställa en klinisk diagnos och kanske utföra en ultraljudsundersökning. Vid bekräftelse kan barnet behöva besöka operationssalen för att åtgärda problemet så snart som möjligt.

Torsion av Morgagnis hydatid

Torsion av Morgagnis hydatid, eller appendix testis, innebär att den embryonala resten (Morgagnis hydatid) mellan testikeln och bitestikeln har vridit sig runt sig själv. Vi hittar dem oftast i den övre delen av testikeln.

När detta tillägg vrider sig producerar det en gradvis smärta som vanligtvis är mindre intensiv än vid testistorsion. Dessutom är denna smärta vanligtvis lokaliserad i den övre delen i stället för att sprida sig genom testikeln. Förutom denna lokaliserade smärta kan en blåaktig fläck uppträda vid denna smärtsamma punkt.

Detta inträffar vanligtvis under barndomen, särskilt mellan 2 och 11 år. I motsats till testistorsion är detta ett mindre allvarligt tillstånd och är inte brådskande. Behandlingen består vanligtvis helt enkelt av vila och vid behov smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. Med eller utan behandling löser det sig vanligtvis själv. Trots det bör barnet träffa en läkare för att få en korrekt diagnos och utesluta andra allvarligare problem.

Epididymit

Bitestikeln är den del av testikeln där spermier mognar och lagras. Epididymit är inflammationen i denna del av testikeln. Det uppstår vanligtvis eftersom urin med bakterier kommer in i denna del av testikeln och infekterar området.

Vad är orsakerna till akut skrotum hos pojkar?

Epididymit manifesterar sig genom en ökande smärta. I det här fallet kommer barnet också att uppleva en allmän sjukdomskänsla, smärtsam urinering och feber. Diagnosen kommer att bli baserad på symtom och röntgen.

Till exempel kan läkare utföra ultraljud eller urinkultur för att bekräfta förekomsten av bakterier. Behandlingen kommer att involvera smärtstillande medel och antibiotika riktade mot de bakterier som producerar infektionen.

Du kanske är intresserad av: Vad du borde veta om din sons könshygien

Vad du borde veta om akut skrotum

Vi måste komma ihåg att smärta och inflammation i en pojkes testikel kan bli orsakat av olika anledningar. Det viktigaste är att besöka en specialist så snart vi observerar några symtom. Som vi har nämnt kan några av dem vara medicinska nödsituationer.

Specialisten kommer att vara den som genom patientens symtom och några kompletterande tester kommer att fastställa diagnosen. Härifrån kommer de att föreslå den mest lämpliga behandlingen. I de flesta fall löser tillståndet sig själv och barnet får inga konsekvenser efter det.

Som alltid är det viktigt att hålla dig uppdaterad om kontroller med din barnläkare. Om du observerar några symtom hos ditt barn bör du vara lugn och följa barnläkarens råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pons M, Barani C, Gelas T, Demede D, Mure PY. (2018). Urgencias en urología pediátrica. EMC – Pediatría. 2018 Mar 1;53(1):1–7
  • Tekgül S, Riedmiller H, Gerharz E, Hoebeke P, Kocvara R, Nijman R, et al. (2010). Guía clínica sobre urología pediátrica.
  • Manual de urgencias pediátricas – Hirsch, Tamara, Concha, Ida – Google Libros [Internet]. [cited 2020 May 12]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=kt2NCgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT278&dq=escroto+agudo+pediatria&ots=yjsc4CW72C&sig=Qqh19-IZMyi3MjFOkCZnDfHr68Q&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.