Några tips för ett stressfritt besök hos barnläkaren

Många barn och föräldrar känner sig nervösa eller oroliga när de besöker barnläkaren. Testa dessa tips för att lugna ner er när det är dags för nästa läkarbesök!
Några tips för ett stressfritt besök hos barnläkaren
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är inte ovanligt att föräldrar och barn känner sig nervösa när de går till barnläkaren. Det kan dessutom vara lika vanligt under det första som under det elfte besöket. Ibland beror detta på att föräldrarna eller barnen inte vet vad de ska förvänta sig när de kommer dit. Därför ger vi dig här några tips för ett stressfritt och ångestfritt besök hos barnläkaren.

Ibland är det en kombination av olika faktorer som gör att detta besök kan bli mer eller mindre komplicerat. Men det finns faktiskt vissa sätt att göra det lättare. Bland annat kan du använda vissa knep som hjälper till att lindra den stress som kan uppstå under och efter besöket.

Skulle det däremot handla om att ditt barn har upplevt ett extremt medicinskt ingrepp eller någon form av medicinskt trauma, bör du vända dig till en psykolog. Detta är nämligen en situation där denna artikel inte kommer till mycket användning.

Före ert besök hos barnläkaren

Du bör tänka på följande rekommendationer innan du går till barnläkaren:

 • Välj den mest passande barnläkaren. Du måste se till att du och ditt barn känner er bekväma med den person som ska berätta om och ger er hjälp om ditt barns hälsa. Trots att läkare har många års utbildning kan de också göra mänskliga misstag.
 • Organisera innan du besöker barnläkaren. Det här låter kanske konstigt, men det är mycket viktigt att vara välorganiserad innan du ska gå till läkaren. Gör detta genom att ta hänsyn till dina barns scheman och tider för att undvika skapa oro och nervositet hos dem. Du bör undvika deras mat- och sovtider. Om du kan, boka en tid hos barnläkaren när dina barn är väl utvilade, mätta och på gott humör.
Pojke på barnläkaren.
 • Ta ett djupt andetag. Försök att hålla dig lugn, för dina barn kan känna din ångest. De kan även känna din spänningen genom hur du håller dem. Att hålla positiva tankar i huvudet och ta ett djupt andetag kan hjälpa dig att besöka barnläkaren utan att känna dig stressad.
 • Berätta för dina barn varför ni ska till läkaren. Var ärlig mot dina barn och se till att de vet varför de ska till läkaren. Du kan berätta för dem att ni ska till barnläkaren för att se till att de är friska. Kom ihåg att prat om vacciner och blodprov kan försvåra situationen. Så följ din intuition och försök att fokusera på deras behov. Du kan till exempel säga: “Sjuksköterskan kommer att sticka din arm för att se till att du är frisk. Jag kommer sitta med dig hela tiden”.
 • Använd leksaker. Om barn får leka med sjukvårdsleksaker blir de mer bekanta med de olika procedurerna som de kan komma att vara med om under sitt besök hos läkaren. De kan leka doktor och patient själva och ha leksaker som de kan använda för att mäta puls, lyssna på andetag, titta i öron och mun osv.

Stressfritt och ångestfritt besök hos barnläkaren

Du bör ha följande tips i åtanke under ditt besök hos barnläkaren:

 • Var närvarande och i samklang med ditt barn. Gör ditt bästa för att vara uppmärksam på och medveten om dina barns känslor. De kan vara rädda eller stressade. I så fall är det ditt jobb att trösta dem och stödja dem under upplevelsen hos läkaren.
 • Förklara för dem igen varför ni är där. Det är väldigt viktigt att barnen tydligt förstår varför ni är där. Det är också viktigt att be ett om tillåtelse att röra vid dennas kropp (alla barn måste känna till sina rättigheter, så att de vet när de ska be någon att sluta när de inte känner sig bekväma). Många barn tenderar att känna sig ganska stressade när de är på ett nytt ställe och med främlingar. Om dessa nya människor dessutom kommer att be dem ställa sig på en våg till exempel, är det bästa om de kan vara beredda på detta.
 • Lugna dina barn. Gör detta genom att använda ditt kroppsspråk. Du kan krama dem, massera dem och prata med dem med en mjuk röst. Kom ihåg att dina barn behöver dig för att hjälpa dem att reglera sina känslor och lugna sin ångest.
 • Ta hänsyn till deras oro. Även om du tror på allt som din läkare säger, kom ihåg att de också är människor. Dessutom är det du som är dina barns primära vårdgivare, så du måste ställa alla viktiga frågor som du kan ha, även om de kan låta dumma. Och tänk på att inte fatta några beslut i brådska. Ta dig tid att tänka på ditt nästa steg.
Pojke som besöker läkaren.

Efter ert besök hos barnläkaren

Processen fortsätter även efter besöket, särskilt om något nytt kommit upp under ert senaste besök.

 • Stöd. Hjälp hela tiden dina barn att uttrycka sina känslor och påminn dem om de positiva aspekterna med besöket, till exempel din egen närvaro.
 • Bekräftelse. Validera deras erfarenheter och känslor. Detta eftersom att de behöver veta att det de känner är helt normalt. Säg att de får vara rädda eller gråta.
 • Lek. Låt dem leka när ni kommer hem. Till exempel kan ni leka med sjukvårdsleksaker, men låt dem välja vad de föredrar för att uttrycka sina känslor. Nu när ni är hemma kanske du blir överraskad över vad de berättar om läkarbesöket och hur trygga de kände sig med dig där.

Utmaningen att besöka barnläkaren utan att känna sig orolig eller stressad

Som vi nämnde tidigare så kan det vara många faktorer som får dig och dina barn att känna er oroliga eller stressade när ni ska besöka barnläkaren. Men kom gärna ihåg de tips vi delat med oss av idag till nästa gång ni ska till läkaren, vi hoppas att de kommer er väl till pass!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.