De 10 ovanligaste preventivmedlen genom tiderna

De 10 ovanligaste preventivmedlen genom tiderna

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2019

Den största svårigheten när vi ska välja och använda preventivmedel är ofta vår villighet att upprätthålla vanan. Många kvinnor glömmer att ta sina p-piller. Och att använda kondom är inte alltid metoden man föredrar. De andra preventivmedlen kan kännas för komplicerade.

Men om man tänker på metoderna som människor har använt genom historien framstår dagens metoder plötsligt i ett annat ljus. Förr i tiden var preventivmedlen inte så enkla som de är nu. Och man kunde inte vara säker på att de fungerade.

De 10 ovanligaste preventivmedlen genom tiderna

Vi skulle kunna prata om opålitliga metoder, eller till och med sådana som var obehagliga eller meningslösa. Här nedan roar vi oss istället med att prata om de ovanligaste preventivmedlen genom tiderna.

1. Sitta på huk och nysa

I antikens Grekland trodde man att kvinnan skulle sätta sig på huk omedelbart efter kärleksakten. Detta eftersom man trodde att det skulle hindra sperman från att komma in i kvinnans livmoder. Hon skulle också nysa, för att få en sista bekräftelse på att hon hade lyckats.

2. Vesseltestiklar

Under den mörka medeltiden skulle kvinnor binda testiklarna från vesslor runt sina ben, då man trodde att det skulle skydda henne från att bli gravid. Mer realistiskt är kanske att tro att åsynen av denna accessoar tog ner stämningen ganska mycket.

3. Smedens vatten

De gamla grekerna gav rådet till kvinnor att de skulle dricka det giftiga avloppsvattnet från en smedja. De skulle alltså inta vattnet som smeden hade använt för att kyla sina verktyg.

Detta ansågs vara ett effektivt preventivmedel, eftersom det här vattnet innehöll mycket bly. Metoden hade dock bieffekter, som illamående, njursvikt, kramper och till och med döden.

Några av de ovanligaste preventivmedlen.

4. Krokodildynga

De forntida egyptierna var väldigt skarpsinniga. De var inne på rätt spår, då de insåg att ingen kvinna kunde bli gravid om det fanns någon form av barriär i hennes vagina. Så det var en utmärkt idé de bidrog med till mänskligheten!

Men det de valde som en barriär för att hindra spermans passage var krokodilers avföring. Med tiden modifierade de tekniken genom att tillsätta honung.

5. Testikelinfusion

I 1500-talets Kanada maldes bävertestiklar till ett mycket fint pulver. En potent blandning av alkoholhaltiga drycker blandades med detta pulver. Det sades att detta var lika effektivt som att binda vesseltestiklar runt en kvinnas ben.

Också i det här fallet fick man en annan effekt: männen blev mycket berusade, och därmed inte så aktiva.

6. Djurtarmar

Det här var den ursprungliga kondomen. Innan det fanns kondomer med olika smaker och storlekar var man tvungen att använda djurtarmar. På en mycket gammal historisk plats har man hittat kondomer gjorda av gristarmar. En manual hittades också, där det betonades att de först måste blötläggas i het mjölk.

7. Citronskal

I den här metoden använde man en halv citron, och tog bort fruktköttet. Man förde sedan in skalet i kvinnans vagina. Det täckte då livmoderhalsen, och citronsaften var en väldigt potent spermiedödare.

8. Kvicksilver

Kvicksilver har använts som preventivmedel.

I 900-talets Kina rådde preventivmedelsexperter kvinnor att svälja 16 grodyngel stekta i kvicksilver, omedelbart efter samlag. Tekniken fungerade på ett liknande sätt som smedens vatten, då det verkade som ett gift.

Därmed födde kvinnorna inga barn. Faktum är att den här metoden gjorde att de flesta blev sterila. Bieffekter inkluderade skador på njurarna, levern och andra inre organ, och även döden.

9. Opium

På det forntida Sumatra visste man att vallmon var någonting mycket mer än bara en enkel blomma. Kvinnor använde växtens skal som ett membran under samlag. De förde också in blommorna i sina vaginor, vilket anses ha samma effekt som att röka opium. Metodens effektivitet är inte känd.

10. Coca-cola-duschen

Efter sex använde kvinnor en vaginal dusch, som bestod av en läskedryck. Detta eftersom man trodde att sockret i coca-colan skulle få spermiecellerna att explodera. Efter den här nyheten fick märket därför rykte om sig som en vaginal spermiedödande dusch.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.