7 smittsamma sjukdomar bland barn i skolåldern

Det är normalt att barn blir sjuka av olika smittsamma sjukdomar när de går i skolan. Det är därför viktigt att vara informerad om dem. Vi tar här upp några förebyggande åtgärder du kan vidta.
7 smittsamma sjukdomar bland barn i skolåldern

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2020

När dina barn börjar i skolan är det vanligt att de drar på sig flera smittsamma sjukdomar, av vilka vissa till och med är ganska farliga.

Du kan vidta specifika åtgärder för att förebygga dessa sjukdomar. Men du kan ofta inte undvika dem helt eftersom de sprids väldigt lätt.

7 smittsamma sjukdomar i skolan

Det bästa sättet att ta hand om ditt barns hälsa är att veta vad dessa smittsamma sjukdomar är och hur man undviker att sprida dem. De vanligaste är:

1. Mässling

Mässling orsakas av ett virus i familjen Paramyxovirus. Det drabbar den inre munnen, kinderna och gommen. Med tiden kan det även drabba andra delar av kroppen, som ansiktet och halsen.

Några av symtomen är utslag, feber, ont i halsen och vita fläckar i munnen. Ibland kan det också leda till muskelsmärta.

2. Maginfluensa

Det här involverar inflammation i mag-tarmkanalen. Speciellt påverkar det stället där magen och tunntarmen möts.

Symptomen inkluderar diarré, kräkningar, kramper och buksmärta. Om ditt barn blir smittat är det mycket viktigt att ge honom eller henne tillräckligt med vätska och en bra kost.

smittsamma sjukdomar: prickig pojke

3. Löss

Det är mycket vanligt att barn får huvudlöss. De sprids lätt bland barn.

Dessa parasiter är irriterande och kan vara besvärande för dina barn. De tycker bäst om rent hår, men alla barn kan få dem. Det finns många produkter som kan hjälpa dig att bli av med dem snabbt.

4. Ögoninflammation

Du kan se att ditt barn har fått en ögoninflammation om hon har gulaktigt, kletigt var i ögonen eller om den nedre delen av ögonlocket är rött.

Ögoninflammation sprider sig när en infektion eller ett annat irriterande ämne inflammerar den genomskinliga slemhinnan som täcker ögonvitan och det inre ögonlocket. Några av symptomen är att ögat ser svullet ut och det kan kännas som att det skaver i ögat. Du behöver antibiotika för att behandla det.

5. Vattkoppor

Vattkoppor (varicella på latin) är en sjukdom som kännetecknas av hudutslag och feber. De första symptomen som dyker upp är blåsor över hela kroppen. Sedan får barnet klåda, hög feber, kräkningar, illamående och aptitlöshet. Det är extremt smittsamt.

Det är normalt att barn lätt blir smittade av sjukdomar tills de är 12 år. Detta beror på att deras immunsystem inte har utvecklats ännu.

6. Bronkit

Bronkit uppstår när luftrören (bronkerna) blir inflammerade. De vanligaste symtomen är andningssvårigheter och konstant hosta.

Ditt barn kan också känna av andra allmänna sjukdomssymptom och ibland feber. Liksom vattkoppor är bronkit mycket smittsamt.

7. Påssjuka

Påssjuka orsakas av ett virus som kallas paramyxovirus, som involverar inflammation i salivkörtlarna.

Det sprids vanligtvis genom luften genom hosta, nysningar, direktkontakt och även luftburet kortare sträckor. Detta gör det till en av de mest smittsamma sjukdomarna.

smittsamma sjukdomar: flicka snyter sig

Hur man förebygger de vanligaste smittsamma sjukdomarna bland barn i skolåldern:

Som sagt är det verkligen svårt att förhindra att barn blir sjuka när de ständigt umgås med så många andra barn.

Men med en serie förebyggande åtgärder kan du minska risken för att det händer:

  • Undvik att ditt barn har kontakt med sjuka människor och de som du tror är smittade.
  • Tvätta ditt barns händer ofta med tvål och vatten. Du kan också använda handsprit.
  • Håll skolan informerad om ditt barn har en smittsam sjukdom så att de kan vidta nödvändiga åtgärder.
  • Desinficera delade utrymmen där ditt barn tillbringar mycket tid.
  • Se till att utrymmen där barnen vistas är ventilerade så att frisk luft kan komma in.
  • Se till att ditt barn äter mycket frukt, grönsaker och andra livsmedel som är rika på vitaminer.

Det här är bara några av de smittsamma sjukdomarna som är vanliga bland barn i skolåldern.

Många av dem är svåra att förhindra. Det är viktigt att se till att barnet får alla sina vaccinationer och att du håller dig informerad om vad du ska göra om ditt barn blir sjukt. Innan du oroar dig bör du rådfråga din barnläkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.