Rekommenderad kost för barn med gastroenterit

Rekommenderad kost för barn med gastroenterit
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 november, 2022

I denna artikel tar vi upp en lista över livsmedel som är lämpliga för barn med gastroenterit, det som i dagligt tal kallas maginfluensa eller kräksjuka.

Om ditt barn lider av symtom på gastroenterit bör du hålla honom eller henne borta från vissa livsmedel under några dagar.

Gastroenterit är inget mer än en mag- och tarminflammation. Liksom många andra sjukdomar förekommer den ofta hos barn.

När det inträffar är det klokt att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att underlätta återhämtningen. I den här artikeln hittar du information om rekommenderad kost för barn med gastroenterit.

Barn kan då och då drabbas av magbesvär. Vissa lider av förstoppning, diarré, feber och även kräkningar.

Om dessa symtom kvarstår och återkommer med viss frekvens kan barnet ha drabbats av gastroenterit.

Som föräldrar är det bra att känna till hur man identifierar symtomen och att veta när man ska kontakta barnläkaren.

Orsaker till gastroenterit hos barn

Även om det kan inträffa när som helst på året, är gastroenterit vanligast under våren och sommaren och orsakas främst av virus.

Gastroenterit kan dessutom utlösas av följande faktorer:

 • Bakteriell infektion: Det kan orsakas av en nappflaska som inte steriliserats ordentligt eller genom kontakt med andra barn. De vanligaste orsakerna till denna typ av gastroenterit är salmonella och campylobacter.
 • Matallergier: Vissa livsmedel kan inte accepteras av barnets kropp och orsakar problem i matsmältningssystemet.
 • Inflammatoriska sjukdomar.
 • Även om det inte är vanligt förekommande hos unga barn kan gastroenterit också orsakas av ulcerös kolit, hypertyreos, Crohns sjukdom och andra sjukdomar.

Kan det förebyggas?

Sanningen är att det inte finns särskilt många försiktighetsåtgärder att vidta som faktiskt är effektiva. Eftersom vi har att göra med virus och bakterier, är det bästa föräldrarna kan göra att vara noga med hygienen.

Gällande gastroenterit orsakad av rotavirus finns vacciner som kan hjälpa till att immunisera barnet.

När det gäller matberedning är det bäst att undvika råa livsmedel. Om du ger dina barn frukter, se till att de är tvättade och skalade.

Pojke med gastroenterit

Rekommenderad kost för barn med gastroenterit

Här är några punkter som bör beaktas när det gäller barn med gastroenterit:

1. Vätska är väsentligt

På grund av de symtom som vi nämnde tidigare kan denna sjukdom leda till uttorkning. Det är en ledande orsak till spädbarnsdödlighet i utvecklingsländer.

Uttorkning kan märkas på att barnet kissar mindre än vanligt, om läpparna är torra och om det har insjunkna ögon.

Om du märker några av dessa symtom måste du omedelbart se till att barnet får i sig vätska. Om barnet fortfarande ammar bör du erbjuda det bröstmjölk minst varje timme.

När det gäller äldre barn kan du erbjuda dem vätskeersättning i små mängder. Efter några timmar kan barnet återgå till att dricka vatten.

Sanningen är att det inte finns särskilt många försiktighetsåtgärder att vidta som faktiskt är effektiva. Eftersom vi har att göra med virus och bakterier, är det bästa föräldrarna kan göra att vara noga med hygienen.

2. Ersätt fasta livsmedel med mjuka livsmedel

När man lider av gastroenterit befinner sig matsmältningssystemet i en svår situation. Det kan inte bearbeta mat på samma sätt som det vanligtvis gör.

Därför består den rekommenderade kosten för barn som lider av gastroenterit av mest mjuka livsmedel.

Det finns vissa livsmedel som bör uteslutas från kosten helt och hållet under minst fem dagar. Följande bör undvikas:

 • Fetter
 • Friterade produkter
 • Mejeriprodukter
 • Godis
 • Sura produkter

Risvatten är ett fantastiskt alternativ för att kickstarta återhämtningen eftersom det har så många fördelar. Det är mycket lätt att smälta och dess stärkelsehalt främjar återhämtningen i magen och de irriterade tarmarna.

Risvatten innehåller också naturliga sockerarter som hjälper till att återfå förlorad energi.

Laktosfri yoghurt är ett annat bra alternativ. Det kan hjälpa till att återställa en påverkad tarmflora. Den ger också näringsämnen som kan hjälpa barnet att bekämpa infektionen.

Laktosfri yoghurt rekommenderas inte förrän barnet inte längre uppvisar symtom på kräkningar och diarré.

3. Återgå långsamt till barnets normala kost

Med medicinering och ordentlig omvårdnad kommer ditt barn snart att återfå sin aptit. Tänk på att det inte bör återgå till sin normala kost plötsligt utan ha en gradvis övergång.

Liten flicka på potta med händerna för ansiktet

Först bör du införliva livsmedel som är både näringsrika och lätta att smälta. Rostat bröd är ett mycket bra alternativ.

Andra bra alternativ inkluderar: långsamma kolhydrater som pasta (utan sås) och ris.

Barnets kost bör inte sakna frukt. Du kan göra puréer för att förbereda det på att återgå till fasta livsmedel. Försök att undvika söta juicer, liksom plommonjuice och kiwijuice eftersom de har en laxerande effekt.

Slutligen kan du börja återinföra kött i små portioner. Det är bra att börja med kyckling och fisk som kan kombineras med grönsaker och ägg.

Om barnet verkar tolerera det bra, kommer det snart att kunna återuppta sin normala kost.

Som du kan se är kost en viktig faktor när det gäller återhämtningen från gastroenterit. Försök att genomföra nödvändiga åtgärder och vara uppmärksam på symtom för uttorkning.

Om barnet inte blir bättre, kontakta vårdcentralen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Academy of Pediatrics. Diarrea en los niños: lo que los padres necesitan saber. Septiembre 2021.
 • Dimidi E., Christodoulides S., Mark Scott S., Whelan K., Mechanisms of action of probiotics and the gastrintestinal microbiota on gut molility and constipation. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 484-494.
 • Gavin M. L. Gastroenteritis (gripe estomacal o intestinal). Nemours Children Health. Septiembre 2021.
 • Hartman S., Brown E., Loomis E., Russell HA., Gastroenteritis in children. Am Fam Physician, 2019. 99(3): 159-165.
 • Mayo Clinic. Gastroenteritis vírica (gripe estomacal). Enero 2022.
 • NHS. Diarrea and vomiting. National Health Service of Scotland. Diciembre 2020.
 • Weir SBS; Akhondi H. Bland diet. [Updated 2022 Julio 25]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island (FL): State Pearls Publishing, 2022 Jan.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.