Böcker som förbereder barn på nya utmaningar i skolan

Att förbereda dina barn på nya utmaningar i skolan är en viktig del av att vara förälder. Läs den här artikeln för att få tips på böcker som kan hjälpa dina barn att ta steget.
Böcker som förbereder barn på nya utmaningar i skolan
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn kan tycka att det är jobbigt att gå de första dagarna i en ny klass och ta sig an nya utmaningar i skolan. Dagarna präglas av osäkerhet, rädsla och behovet av att snabbt lära sig nya saker och rutiner.

När vi har små barn kan vi tycka att det är mycket som är svårt, och vi som föräldrar känner ofta att vi inte räcker till.

“Tanken som öppnar för en ny idé återvänder aldrig till sin ursprungliga storlek.”

-Albert Einstein

För att lugna den oro och ångest som barn kan känna när de ska börja i en ny klass finns det gott om värdefulla material du kan använda dig av. Litteratur är en stor tillgång för mammor, pappor, pedagoger, lärare och psykologer. Till exempel kan böcker hjälpa dig eller ditt barn att hantera komplexa problem på nya sätt.

I den här artikeln delar vi med oss av några berättelser för barn som hjälper dem att komma över de rädslor som kan uppkomma inför första dagen i skolan.

Barnböcker som kan hjälpa ditt barn att ta sig an nya utmaningar i skolan

pappa tittar i bok och leker med dotter
Det finns många berättelser och böcker som behandlar olika aspekter av skollivet. Författarna skriver om utmaningarna med att gå i skolan, liksom några av de värderingar som är relevanta. Vi uppmanar dig att ta dig en titt på följande berättelser.

“Ett skolår slutar, en sida når sitt slut. Ett steg till att klättra. Möjligheterna börjar på nytt. Det är inte slutet. Det är bara början på din framtid. ”

-Maricela Salazar Mier

Berättelser om nya utmaningar i skolan

  • Den första skoldagen. Den här berättelsen av Mervi Wäre och Katri Kirkkopelto hjälper handfast barn och föräldrar att tänka igenom vad som kommer att hända denna stora dag.
  • Mojje. Första skoldagen. Linda Larsson har skrivit den här boken om den lille killen Mojje. Han berättar om hur knasigt och pinsamt det blev på hans första dag i skolan. Det är ett utmärkt sätt att skratta och ha roligt tillsammans medan ni på samma gång får en chans att tänka över hur den första skoldagen kommer att te sig för just ditt barn.
  • Bobos första skoldag. I den här boken, som är skriven av Eddie Sandberg och Tommy Unger Nimmersjö, skulle Bobo gå på sin första skoldag. Men Bobo ville inte till skolan. I skolan tappade han bort sin hatt. På trottoaren följde någon efter Bobo. Vad var det som hände?

Berättelser om tolerans och respekt i klassrummet

  • Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfeldt som handlar om olikheter och likheter, om rädsla och utanförskap. Men framför allt handlar den om hur vi kan vända rädslan för det som är annorlunda till något som är bra och berikande. Hur vi kan undvika att stänga ute och istället bjuda in. Under ytan är vi egentligen inte så olika.
  • Undret av R J Palacio. Den här berättelsen handlar om August, som har ett deformerat ansikte. Han börjar skolan och stöter på många problem för att han ser annorlunda ut. Det är en historia som går rakt in i hjärtat på både barn och vuxna och som får oss att känna oss modiga.
    flicka läser bok

Ett nytt kapitel i livet: Berättelser för alla smaker

Som du kan se finns det barnböcker för alla smaker. Och när det gäller att möta nya utmaningar i skolan finns det mycket att välja mellan. Dessutom behöver man inte begränsa allt till att helt enkelt handla om rädslan för den första dagen i skolan.

Dessa berättelser öppnar upp för en konversation om en rad olika ämnen som föräldrar och lärare behöver kunna ta itu med. På det sättet hjälper vi barn att förstå grundläggande värderingar, både i klassrummet och i resten av livet.

Om du vill att ditt barn ska vara beredd på att möta nya utmaningar i skolan kan du alltid vända dig till dessa böcker. Förutom att skapa en trygghet och insikt i de nya kraven som väntar hjälper de också till att införa grundläggande begrepp som tolerans, respekt och jämlikhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morgenstern, S. (2008). Emma va al colegio. Ediciones SM.
  • Todolibro. (2019). Mi primer día de colegio. Todolibro.
  • Milicid, N. (2009). Todos somos diferentes. Editorial Universitaria.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.