Att ha lätt för att bli sjuk under barndomen

Om du någonsin undrat över varför vissa barn verkar bli sjuka lättare än andra så är den här artikeln för dig. Fortsätt att läsa för att bättre förstå fenomenet som gäller många föräldrar.
Att ha lätt för att bli sjuk under barndomen

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Kan man ha uttalat lätt för att bli sjuk under uppväxten? Hur ofta blir barn sjuka i genomsnitt på ett år?

Detta är några av de vanligaste frågorna som föräldrar frågar sina barnläkare. Det gäller särskilt barn i skolåldern.

När föräldrar lägger ihop dagarna som barnet har varit tvungen att vara hemma från skolan kan talet vara oroande.

Från det att barnet föds till att det är runt 7 är det vanligt att de blir sjuka ofta. Detta beror på att deras immunsystem befinner sig en period av anpassning.

Istället för att hålla rätt på hur många gånger ditt barn blir sjukt bör du uppmärksamma vad det avslöjar om ditt barns övergripande hälsa.

Att ha lätt för att bli sjuk under sin uppväxt

Det är sant att barn blir sjuka ganska ofta. Om du lägger ihop alla dagar ditt barn varit sjuk under året så kanske du tror att det är något allvarligt på gång. Du kanske också tror att dina barn blir sjuka lättare än andra barn.

Du bör dock inte dra förhastade slutsatser. Istället bör du utvärdera flera faktorer som har att göra med de inneboende karaktärsdragen hos barn. Först och främst blir barn som ett genomsnitt sjuka 9 gånger om året med något virus i andningsvägarna.

Om ditt barn redan går i skolan kanske ditt barn blir sjukt runt 12 till 13 gånger om året. Det samma gäller om det finns en rökare i hemmet.

Som du kan se har man lätt för att bli sjuk under barndomen. Men allt detta anses normalt till och med för friska barn.

blir vissa barn sjuka lättare än andra

Hur man känner igen en allvarlig sjukdom

Som vi nämnt tidigare kan ett hälsosamt barn mellan 1 och 7 bli sjukt runt 9 gånger om året. Detta beror på deras immunsystem är under utveckling och utsätts för nya patogener.

Så hur kan föräldrar då veta om deras barn lider av något allvarligare?

Om ditt barn presenterar några av följande symptom förutom barnsjukdomen så bör du tala med en barnläkare.

  • Konstant diarré
  • Konstant hudsvamp
  • Tillväxtproblem

Dessa symptom kan vara en indikering på att ditt barn har otillräckliga försvar.

Detsamma gäller om ditt barn har influensa liknande symptom som blir värre och utvecklas till lunginflammation eller meningits. Om antibiotika är inte fungerar i ditt barns sjukdomsfall kanske du står inför ett allvarligt problem med hälsan och bör diskutera det med en specialist.

Från det att barnet föds tills det blir runt 7 är det vanligt att barn blir sjuka ganska ofta. Detta är på grund av att deras immunförsvar befinner sig i en anpassningsperiod.

För att fastställa om ditt barns frekventa sjukdomar har att göra med en immunbrist finns det viss saker du bör veta.

Det är viktigt för dig att veta att ditt barns kropp verkligen är oförmöget att bekämpa virus. Samma symptom kan nämligen orsakas av allergier så det är viktigt att veta skillnaden.

blir vissa barn sjuka lättare än andra

Mat som hjälper dig att stärka ditt barns försvar

En komplett och balanserad kost kommer att ha en positiv effekt på dina barns övergripande hälsa. det kommer att försvara dem mot virussjukdomar eller åtminstone få de att gå över mycket fortare.

Om ditt barn lider av allergier måste du vara extra försiktigt vad det gäller eventuella kostrestriktioner eller annan nödvändig vård. Detta kommer att hjälpa till att reducera återkommande virusutbrott.

Nutritionister rekommenderar  ett dagligt intag av frukt och grönsaker . Du bör fokusera speciellt på citrusfrukter som apelsiner, citroner och mandariner.

Citrusfrukter är rika på vitamin C vilket är viktigt för vårt immunförsvar.

Du bör även inkludera nötter, müsli och baljväxter minst två gånger i veckan. Ditt barn bör också äta yoghurt, honung och rikligt med vätska för att bibehålla sockernivåerna. En  överdriven mängd socker kan vara skadlig så det är viktigt att ditt barns diet inkluderar en hälsosam mängd.

Så är ditt barn starkt och energetiskt? Har han eller hon god aptit? Växer han eller hon ordentligt?

Om svaret på dessa frågor är ja och det inte finns några alarmerande förändringar i barnets hälsa så finns det ingen anledning att oroa sig. Kom ihåg att återkommande sjukdom är normalt hos barn under den här utvecklingsfasen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.