Varför ska barn gå och lägga sig tidigt?

Barn bör gå och lägga sig tidigt eftersom hjärnan behöver tillräckligt med vila för att kunna fullfölja sin utvecklingsprocess.
Varför ska barn gå och lägga sig tidigt?

Senaste uppdateringen: 13 november, 2021

Att ta en tupplur eller sova tidigt: ofta två av de mest avskyvärda ögonblicken för barnen i ditt hem. Ingen behöver berätta detta för dig eftersom du säkert är bekant med kampen som uppstår då dina barn ska gå och lägga sig tidigt.

Vilket barn skulle inte vilja leka nonstop hela dagen, varje dag? God vila är dock lika viktig som lek på dagarna och det gäller alla åldrar.

Under sömnen fyller vi på med energi och låter hjärnan utföra olika grundläggande processer för utveckling och lärande. Därav vikten av att dina barn går och lägger sig tidigt och vilar tillräckligt många timmar.

Varför är det bäst för barn att somna tidigt?

Att säkerställa en god vila och att uppnå kvalitetssömn är två grundläggande mål för att ta hand om vår egen och våra barns hälsa. Här följer några av de saker som händer på natten medan vi vilar:

  • Hjärnan vilar och fyller på energi.
  • Dagens inlärning konsolideras och minne, resonemang, uppmärksamhets- och koncentrationsförmåga stärks.
  • Immunförsvaret stärks.
  • Känslomässig återställning och humörförbättringar sker.
  • De nödvändiga hormonella förändringarna produceras för att garantera tillväxt, reglering av blodtrycket och andra mekanismer för att främja kroppens inre balans.
En liten flicka som sover i en säng som svävar i molnen.

Nycklar för att hjälpa ditt barn att sova tidigt

Som vi har sett är fördelarna med god vila många. Därför är det viktigt att se över vissa vanor som antingen kan störa eller förbättra sömnhygienen.

1. Anpassa sömntimmarna till ditt barns ålder

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att sömn är en mognadsaspekt som förändras under hela livet. I denna mening varierar behovet av vila och sömn från ett steg till ett annat, och du måste känna till egenskaperna hos var och en för att utföra kunna ta lämpliga beslut.

Till exempel gäller att runt 2 års ålder kan nattskräck uppstå. Det kan i sin tur leda till svårigheter med att få barn att acceptera att gå och lägga sig. Detta fenomen motiverar även ökningen av nattliga uppvaknanden jämfört med vad som var fallet under föregående månader.

Utöver ovanstående rekommenderar American Academy of Sleep Medicine att man säkerställer ett specifikt antal vilotimmar per dag, vilket är baserat på barnets ålder:

    • 4 till 12 månader: 12 till 16 timmar
    • 1 till 2 år: 11 till 14 timmar
    • 3 till 5 år: 10 till 13 timmar
    • 6 till 12 år: 9 till 12 timmar
    • 13 till 18 år: 8 till 10 timmar

2. Försök att erbjuda en trevlig miljö innan du går och lägger dig

Om läggdags ofta blir besvärligt kan du föreslå en lugn rutin för att introducera ögonblicket.

Till exempel, införliva en avkopplande ritual som ett varmt bad, ta med ett föremål till sängs, läs en godnattsaga eller erbjud någon form av klappning. Allt detta tenderar att hjälpa till med att introducera denna tidpunkt på ett roligare sätt.

Det är också viktigt att skapa en behaglig miljö som förenar oss med tanken på att sova: dämpat ljus, lämplig rumstemperatur, dämpad ljudnivå och inga skärmar med blått ljus.

3. Lugna nattens ångest

Barn avvisar läggdags av många anledningar. Ibland är det av rädsla, och andra gånger, på grund av behovet av att fortsätta med något som de är väldigt koncentrerade på. Oavsett orsaken är den resulterande ångesten fiende till sömnen.

Ett bra förslag är att tillsammans fundera över de planer ni har för nästa dag, för att därmed uppmuntra barnen att vila och ladda batterierna så att morgondagen kan få komma.

Slutligen är det viktigt att skapa en säker miljö och undvika att vilseleda dem. Du bör, om möjligt, undvika att lämna hemmet när de har somnat. För om de vaknar och du har försvunnit kan de känna sig övergivna, vilket kan öka deras ångest inför kommande nätter.

En mamma som läser en godnattsaga för sina barn.

Det finns inget absolut recept

För de flesta familjer kan läggdags innebära svårigheter, och att få barn att sova tidigt kan verka som en utopisk dröm.

Det finns tusentals rekommendationer för att uppnå detta mål, men det finns inget idiotsäkert recept för att lyckas. Det handlar om att anpassa sig så mycket som möjligt till vår egen verklighet.

Vad vi måste undvika är tendensen att låta barnen gråta sig till sömns. Förutom de till synes positiva resultaten med att barnen ger upp gråtandet, orsakar dessa metoder mycket ångest hos de små och förstärker tanken att de inte kan räkna med sina anknytningar när de behöver dem som mest.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att familjebeslut om föräldraskap måste fattas från en position som respekterar och bryr sig om barnet i första hand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ojeda del Valle, Mayra. (2012). El sueño en la edad preescolar y su repercusión en el desarrollo, la conducta y el aprendizaje. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología, 50(2), 198-204. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032012000200008&lng=es&tlng=es.
  • Masalán A, M. Patricia, Sequeida Julia, & Ortiz C, Marcela.(2013). Sueño en escolares y adolescentes, su importancia y promoción a través de programas educativos: Education and behavioral approach programs. Revista chilena de pediatría, 84(5), 554-564. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062013000500012
  • Merino-Andreu M, Álvarez-Ruiz de Larrinaga A, Madrid-Pérez JA, Martínez-Martínez MA, PuertasCuesta FJ, Asencio-Guerra AJ, et al. Sueño saludable: evidencias y guías de actuación. Documento oficial de la Sociedad Española de Sueño. Rev Neurol 2016; 63 (Supl 2): S1-27. Disponible en: https://www.neurologia.com/articulo/2016397
  • : Paruthi S, Brooks LJ, D’Ambrosio C, Hall WA, Kotagal S, Lloyd RM, Malow BA, Maski K, Nichols C, Quan SF, Rosen CL, Troester MM, Wise MS. Recommended amount of sleep for pediatric populations: a consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med 2016;12(6):785-786. Disponible en: https://aasm.org/resources/pdf/pediatricsleepdurationconsensus.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.