6 klassiska godnattsagor att läsa för dina barn

Internet och TV har förändrat hela vår värld. Men det finns en tradition som lever vidare i många barnfamiljer: godnattsagor. Föräldrar världen över berättar dem för sina barn för att hjälpa dem att somna.
6 klassiska godnattsagor att läsa för dina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 november, 2019

Godnattsagor har fört föräldrar och barn samman i generationer. Förutom att vara ett sätt att få barn att sova är de också ett utmärkt tillfälle att lära sig värdefulla livsläxor och värderingar.

Här berättar vi om några klassiska godnattsagor som passar utmärkt vid läggdags. Du har nog hört några av dem när du själv var barn!

Klassiska godnattsagor: De tre små grisarna

De flesta av oss kommer ihåg den här sagan om tre små grisar som bestämmer sig för att bygga hus för att skydda sig från Stora Stygga Vargen.

Medan de första två grisarna snabbt bygger sina hus av halm och pinnar så att de kan gå ut och leka är den tredje lilla grisen försiktigare och bygger sitt hus med tegelstenar.

Resultatet: vargen förstör de första två husen, och de små grisarna måste springa till den tredje grisen för att ta sig till säkerhet. Det viktiga är att fokusera berättelsen så att ditt barn förstår vikten av att göra saker ordentligt.

Den fula ankungen

pappa läser godnattsagor för flicka

En gång i tiden fanns en damm fylld av bedårande, präktiga ankor. Men en dag föddes en ful ankunge där.

Han blev avvisad och mobbad av de andra och det ledde honom till att fly, och det var då han kom att förstå sitt sanna värde som ett levande väsen.

Det underbara i sagan är att han så småningom växer upp till den vackraste svanen i dammen. Berättelsen lär barn om tålamod, att uppskatta inre skönhet och att inte döma andra efter deras utseende.

Mästerkatten i stövlarna

En gammal mjölnare lämnar sina pengar till två av sina söner, men till den tredje ger han bara en katt.

Mitt i pojkens förvirring och rädsla berättar katten för pojken att han inte behöver oroa sig för att vara fattig om han bara ger katten en väska och ett par stövlar.

Sagan slutar med att katten gör pojken till en mäktig hertig, skyddad av kungen. Sagan lär barn att ibland kan man göra mycket med väldigt lite om man bara är intelligent och ödmjuk.

Kejsarens nya kläder

En gång var det en mycket rik kejsare som spenderade alla sina pengar på kläder. En dag föreslog några svindlare att de skulle sy “det senaste modet” till honom, och han lade mycket pengar på dessa kläder.

Kläderna var gjorda av ingenting alls, fast skräddarna sade att kläderna var av ett tyg som bara kloka och visa människor kunde se. Ingen ville erkänna att de inte kunde se kläderna.

Det slutade med att kejsaren gick helt naken runt staden. Alla hans rådgivare och ämbetsmän applåderade och berömde hans goda smak tills ett litet barn skrattade åt honom för att han gick runt naken.

Moral: Du är klokare om du litar på dina egna ögon och vågar se mindre smart ut.

Lilla rödluvan

Ännu en av många underbara klassiska godnattsagor! Sagan handlar om en flicka som inte lyssnar på sin mamma och går in i den djupaste delen av skogen. Det försätter flickan och hennes mormor i allvarlig fara från Stora Stygga Vargen.

Ingen kan glömma klassiska repliker som “Vilka stora tänder du har!” Det gör sagan interaktiv, vilket är extra roligt för barnen och hindrar dem från att tappa intresset för berättelsen. Moralen är att lyda sina föräldrar.

pojke med papperskrona tittar i bok

Askungen

Det här är en favorit bland många barn. Huvudpersonen är en flicka som behandlas illa av sina styvsystrar och sin styvmor; de tvingar henne att göra allt hushållsarbete utan någon rast eller ro.

Prinsen i kungariket ställer till med en bal för att bestämma vem han ska gifta sig med. En gudmor hjälper Askungen att gå på balen och ger henne en klänning. Hon går till balen och prinsen förälskar sig i henne.

Sagan lär ut värdet av hårt arbete och att vara en dålig person aldrig lönar sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.