När man nattar sina barn för sent får det konsekvenser

När man nattar sina barn för sent får det konsekvenser
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

“Gå och lägg dig, annars kommer du inte växa!” är en fras som har använts av generation efter generation av vuxna för att få barnen att gå till sängs i tid. Men vilka är egentligen de verkliga konsekvenserna när man nattar sina barn för sent, enligt psykologin?

I den här artikeln ska vi berätta om de överraskande slutsatserna som kommit ur forskning om sömn; slutsatser som visar att barn som går till sängs för sent löper högre risk för flera åkommor. Det är ett ganska kontroversiellt påstående, men låt oss ta en titt på vad forskningen säger.

Att natta barn för sent – hur vetenskapen ser det

Är du en av de som vanligtvis nattar sina barn för sent? De kanske vägrar sova i tid trots att du försöker lägga dem tidigt och följa ett strikt schema? Om så är fallet är det troligt att morgnarna involverar jämmer och klagosång.

En ny och kontroversiell studie om detta problem pekar på det faktum att tidigt sänggående leder till enorma skillnader i barnens tillväxt och utveckling. Dessa är slutsatserna från den välkända barnpsykologen Dr José Ferreira Belisario.

Enligt studierna av denna välrenommerade läkare påverkar förändringar i livsstil och vanor våra barns framtid på ett direkt sätt. Det kan faktiskt leda till problem såsom koncentrationssvårigheter, ökad ängslighet och diverse andra åkommor.

Att ha barn som ligger och sover klockan 22 är idag inte vanligt. Enligt Doktor Belisarios rapport uppstår allt fler fall där familjer söker vård på grund av konsekvenserna av sena nätter.

Sömn är viktigt för barn

Är det möjligt att ändra dessa vanor?

Även om det finns vissa sömnmönster vi kan förändra är det värt att förstå att det inte involverar något annat än en komplett förändring av hela familjens vanor. De små kommer vara mindre benägna att gå med på att gå till sängs när resten av hushållet fortfarande är uppe. Därför rekommenderar specialister att man förbereder sig för läggdags genom att släcka lamporna.

Ett annat tips från läkaren är att man hemma, eller åtminstone i sovrummen, undviker att använda vitt ljus, och istället väljer gula lampor. Det ger ett varmt ljus som är mer avslappnande och hjälper oss att somna.

Enligt Dr Belisario är det inte bra att lämna elektroniska enheter, såsom mobiler och surfplattor, igång. Enligt denna expert är dessa bovar i våra nattliga rutiner, och kan väcka oss mitt i natten.

Pojke sover med gosedjur

Men vad är fel med att lägga sina barn sent?

Enligt många vetenskapliga studier är det viktigt att man inte nattar sina barn för sent av en enkel anledning. För de flesta börjar tillväxthormon bli verksamma runt klockan 00:30, men endast i det fjärde skedet av sömnen.

Det betyder att om ditt barn går och lägger sig klockan 22:00, 23:00 eller ännu senare kommer detta hormon ha mycket mindre tid på sig att agera, vilket kommer påverka tillväxten negativt.

För att utföra studien jämförde forskare hjärnröntgen av barn som sov tidigt med barn som hade senare läggtider. Samma barn utförde sedan ett matteprov. Den första gruppen uppvisade goda prestationer, medan den andra gruppen bara presterade bra på en liten del av testet.

Akademikerna spekulerade i att barn som sov mindre eller dåligt hade en tendens att komma ihåg mindre av vad de studerade än de som vilade bättre. Vidare hävdar de att barn som får tillräckligt med sömn växer upp med mindre risk för sjukdomar såsom Alzheimers.

Denna specialist inom barnpsykiatri påpekade dock att alla kan minska risken för och senarelägga starten av denna sjukdom genom sömn och vila. “Ju mer, desto bättre”, sade han. Han betonade även att föräldrar borde försöka få sina barn att sporta från tidig ålder.

Det är en studie som kommer skapa vågor i världen. Problemet debatteras friskt, och åsikterna är delade. Vi vill därför veta: håller du med om dessa kontroversiella påståenden?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.