Hur utvecklas barns sömnmönster medan de växer?

Barns sömnmönster utvecklas och förändras allteftersom de växer. En nyfödd bebis sover inte lika många timmar i sträck som en 6-åring, eftersom var och en har olika behov.
Hur utvecklas barns sömnmönster medan de växer?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barns sömnmönster förändras när de blir äldre. Om ett barn inte får tillräckligt med sömn får det konsekvenser för hans eller hennes fysiska och mentala hälsa. Dessutom påverkar det resten av familjen.

Som föräldrar kommer ni säkert ihåg alla nätter av konstant avbruten sömn för att mata och ta hand om era barn. Naturligtvis skulle vi alla ha velat få en god natts sömn, men hur bebisar och barn sover förändras medan de växer upp.

Hur sker dessa förändringar i små barns sömnmönster? Hur många timmar ska bebisar och barn sova? Vi kommer att besvara dessa frågor i den här artikeln.

Barns sömnmönster utvecklas medan de växer

Barns sömnmönster utvecklas, det vill säga förändras, med åldern. Spädbarn från 0 till 4 månader håller på att lära sig att sova, så ett 3 månader gammalt barn kan inte sova på samma sätt som en 7-åring. Var och en av dem har olika behov och deras sömn är inte heller densamma.

Våra dygnsrytmer är ansvariga för att kontrollera sömnen. De reglerar mängden melatonin vi behöver – detta är hormonet som gör att vi slappnar av. Dessutom styr den hur mycket av stresshormonet (kortisol) som måste utsöndras. Växlingen mellan dag och natt reglerar dessa rytmer, och de är också nyckeln till bland annat cellregenerering och hjärnaktivitet.

Barns sömnmönster: baby sover

Hos spädbarn under 4 månader har dygnsrytmer fortfarande inte etablerats, eftersom de regleras av solljus. En bebis kan ännu inte urskilja när det är dag och när det är natt. Det är anledningen till att de fortfarande inte har de nödvändiga sömnmönstren för att hjälpa dem att somna. Dessa kommer att växa fram senare.

Hur sover barn under de första månaderna?

Fram tills de är 4 månader somnar barn och vaknar utifrån sina andra behov – antingen för att de är hungriga, törstiga eller att något bara känns fel. Deras sömncykler varar vanligtvis cirka 40 till 50 minuter.

Från cirka 4 månaders ålder börjar deras sömnmönster följa en dygnsrytm i totalt fem sömnfaser : en REM-fas och fyra faser med non-REM, eller “icke-REM”-sömn. Deras sömncykler kan pågå från 90 till 120 minuter.

Det här är en bra tid att börja fastställa de sömnmönster som vi vill lära dem att följa. Från och med nu kommer hur många timmars daglig sömn som barnet behöver att minska lite i taget i takt med att det växer.

Hur många timmar ska ett barn sova i olika åldrar?

På samma sätt som för vuxna är det inte bra för barn att inte få sova lika mycket som de behöver. De blir mer irriterade, kan inte koncentrera sig heller, och de har minskade förmågor när de utför olika uppgifter. Dessutom är sömn nödvändigt för att spädbarns hjärnor ska ta till sig nya kunskaper.

Så hur många timmars sömn behöver barn medan de växer upp? Vi ska försöka svara på den här frågan genom att ta hänsyn till information från American Pediatric Association.

Ett nyfött barns sömnmönster

Nyfödda barn behöver sova många timmar om dagen eftersom de fortfarande utvecklas och växer i så pass snabb takt på många sätt. Det betyder att de varje dygn kan sova i 17 timmar eller mer, både under dagen och på natten.

Mellan 4 och 12 månaders ålder

I de här åldern brukar barn sova 12 till 16 timmar om dagen.

  • Från 4 – 5 månader, 4 timmars sömn under dagen (uppdelad på 3 sovperioder).
  • Från 6 månader, 3 timmar under dagen (2 tupplurar per dag).

Barns sömnmönster från 1 till 2 års ålder

Inklusive dagssömnen behöver barn mellan 1 och 2 år 11 till 14 timmars sömn per dygn. Vid denna ålder minskar antalet tupplurar till en per dag, och denna tupplur bör vara mellan 1,5 och 2 timmar.

Barns sömnmönster: barn och kattunge sover

Från 3 till 5 års ålder

Barn mellan 3 och 5 år behöver sova 10 till 13 timmar och många tar fortfarande en tupplur varje dag.

Barns sömnmönster från 6 till 12 år

I dessa åldrar minskar barns behov av sömn och de behöver mellan 9 och 12 timmar om dygnet, beroende på det individuella barnet.

I tonåren

Tonåringar behöver 8-10 timmars sömn varje dygn. Även om det under denna ålder är svårare att kontrollera hur länge barnen sover är det viktigt att förklara för dem hur viktigt det är för deras fysiska och mentala hälsa att de får tillräckligt med sömn.

Tips för att förbättra barns sömnmönster

För att barn ska sova bra är det viktigt att fastställa sömnvanor och sömnrutiner. Som sagt bör du börja införa dessa rutiner från 4 månaders ålder och uppåt – det är då deras sömnmönster börjar etablera sig.

Låt oss ta en titt på några tips som hjälper dina barn att sova bättre.

Upprätta goda rutiner innan läggdags

Om vi ​​upprepar samma rutin innan vi lägger barnen börjar de slappna av och förbereda sig inför att sova. Ett exempel på en bra rutin skulle vara att bada före middagen, äta middag, läsa en saga och sedan gå till sängs.

Gör ett schema för att etablera ditt barns sömnmönster

Det här är viktigt. Vi måste vänja barn att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag. På det här sättet hjälper vi dem också att få tillräckligt med sömn för deras ålder.

Ingen tv och inga surfplattor eller mobiltelefoner före läggdags

Ljuset från skärmarna aktiverar barnens hjärnor och hindrar dem från att slappna av. Du bör undvika dessa och istället göra andra lugna aktiviteter tillsammans eller få dem att läsa en bok.

Inred deras sovrum så att det främjar sömn

Rummet måste ha lämpliga sovförhållanden, såsom en behagligt sval temperatur, god ventilation, tillräcklig luftfuktighet (speciellt om du har element), tystnad etc.

Kort sagt, som du har sett förändras barns sömnmönster medan de växer. Detta beror på att deras behov ständigt förändras när de blir äldre.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna skapa ett bra sömnmönster för dina barn. Och om du av någon anledning inte visste det förut kommer du se hur viktigt det är för dem att få den sömn de behöver för optimal fysisk och mental hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arboledas, G. P. (2010). Bases fisiológicas y anatómicas del sueño. Evolución del sueño en la infancia y adolescencia. Clasificación internacional de los trastornos del sueño. Hábitos de sueño de la población española. Pediatría integral, 691.
  • Rana, M., Riffo Allende, C., Mesa Latorre, T., Rosso Astorga, K., & Torres, A. (2019). Sueño en los niňos: fisiología y actualización de los últimos conocimientos. MEDICINA (Buenos Aires), 79(Supl III), 25-28.
  • Healthy Children. (n.d.). Los buenos hábitos del sueño: ¿cuántas horas de sueño necesita su niño? Asociación Americana de Pediatría.
    https://www.healthychildren.org/Spanish/healthy-living/sleep/Paginas/healthy-sleep-habits-how-many-hours-does-your-child-need.aspx

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.