Hur mycket tandkräm rekommenderas för barn?

Att lägga för mycket tandkräm på barns tandborstar kan orsaka problem. Lär dig hur mycket tandkräm som rekommenderas.
Hur mycket tandkräm rekommenderas för barn?

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

När det kommer till munhygien undrar många föräldrar hur mycket tandkräm deras barn bör använda. Vissa anser att ju mer kräm de använder, desto bättre skyddas deras tänder. Men så är faktiskt inte fallet, att använda mer tandkräm än rekommenderat kan vara kontraproduktivt och ge skador i munnen på små barn. Fortsätt läsa för att ta reda på hur mycket tandkräm som är nödvändig, tillräckligt och säkert för att desinficera munnen hos ett barn.

Riskerna med för mycket tandkräm hos barn

Enligt ett uttalande publicerat av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), använder mer än 40 % av barn mellan 3 och 6 år för mycket tandkräm. Detta överskott kan vara skadligt för deras tänder, eftersom det ökar risken för permanenta fläckar och missfärgningar.

Enligt studien har informationen samlats in genom en undersökning av över 5 000 småbarnsföräldrar. Av dessa använde cirka 40 % en tandborste som innehöll mer tandkräm än nödvändigt (den upptog hälften av eller hela ytan).

Även om fluor är ett välgörande element för munvård och kariesförebyggande så är detta endast sant i vissa doser. Vid förtäring tidigt i livet kan det leda till defekter i tandstrukturen. Detta tillstånd är känt som fluoros.

Medan tänderna utvecklas kan den överdrivna ökningen av fluor i kroppen orsaka förändringar i emaljen, såsom fläckar, missfärgningar och anatomiska defekter i tänderna.

Det bör noteras att detta händer när tänderna fortfarande är inom käkbenet och inte har dykt upp i munnen. Därför måste du vara extra försiktig från det första året av ett barns liv till efter 6 års ålder. Konsekvenserna kan visa sig i mjölktänder såväl som i den permanenta uppsättningen av tänder.

En tandborste, bitringar och en kopp fluorsköljning.
Mängden tandkräm och typen av produkt måste vara lämpliga för barnets ålder. Brist på fluor är lika skadligt som överskott.

Rekommenderad mängd tandkräm för barn

Enligt den spanska pediatrik bör du borsta barns tänder med barntandkräm som innehåller 1000 miljondelar (ppm) fluor. Detta bör göras så snart de första tänderna bryter ut i munnen.

Tandkrämer är inte produkter som är avsedda att sväljas, men för barn är detta ofta en oundviklig situation. Speciellt innan de fullt ut har utvecklat förmågan att spotta. Med hänsyn till denna möjlighet rekommenderas specifika mängder för användning beroende på ålder.

Från 0 till 3 år

I detta skede inträffar förkalkning av framtänder och permanenta kindtänder, särskilt mellan 15 och 30 månaders ålder. Det är därför det är viktigt att kontrollera fluorintaget och inte överdriva det.

Hos barn under 3 år är den rekommenderade mängden tandkräm en klick som inte är större än storleken på ett riskorn. Vårdgivare är de som bör ansvara för tandhygienen så snart den första tanden dyker upp i munnen och därför bör de vara de som övervakar efterlevnaden av denna punkt.

Borstning bör göras två gånger om dagen eller enligt indikationerna från din barntandläkare. Om möjligt bör barnet placeras i en position som gör att tandkrämen kan falla ur munnen efter borstning.

Barn från 3 till 6 år

Från 3 års ålder är mängden tandkräm som ska användas lika stor som en ärta. De bör fortsätta med minst två borstningar per dag eller så många gånger som barntandläkaren föreslår. Och de borde försöka rengöra tänderna efter att ha ätit godis eller läsk också.

I den här åldern är det fortfarande vuxna som ansvarar för tandhygienen för sina små. Även om barn kan göra en del av aktiviteten för att öva, måste vårdgivare slutföra processen. Trots de bästa avsikterna hos barn i denna ålder har de ännu inte de finmotoriska färdigheterna som krävs för att utföra en effektiv borstning.

Det är viktigt att uppmuntra barn att spotta ut tandkrämen efter borstningen för att undvika att få i sig fluorid som finns i produkten. Detta beror på att mellan 4 och 6 års ålder förkalkas kindtänderna, och genom att kontrollera den överdrivna inkorporeringen av detta element undviks defekter i dem.

Från 6 års ålder och framåt

Från 6 års ålder och framåt kan en tandkräm med 1450 ppm fluor användas, eller samma som den som används av vuxna. Mängden tandkräm som ska placeras på tandborsten kan också ökas, eftersom barn redan har bättre kontroll över sin förmåga att spotta.

Mängden tandkräm som ska placeras på tandborsten bör vara en till två centimeter eller en portion som liknar storleken på en stor kikärt.

Vuxna bör fortsätta att övervaka sina barns tandhygien. Det är ditt ansvar att påminna dem om behovet av att borsta tänderna, tillhandahålla tandkrämen och kontrollera att tekniken är korrekt och att barnet inte sväljer tandkrämen.

En mamma, pappa och dotter som borstar tänderna.
När barn uppnår en viss autonomi i tandhygienen ingriper föräldrarna mindre och mindre. Men det är viktigt att fortsätta att övervaka tekniken och mängderna.

Fluor är en allierad som bör utnyttjas

Det har bevisats att fluor är ett mineral som ger flera fördelar för tandvård: Det ökar emaljens motståndskraft, gynnar mineraliseringen av tänderna och minskar bakteriell spridning. Därmed minskar det avsevärt risken att drabbas av karies.

Följaktligen rekommenderas användning av fluor från tidig ålder, men användningen bör ske på ett ansvarsfullt sätt och under inrådan av en barntandläkare. Varje barn har sina egna predisponerande tillstånd som avgör risken att drabbas av karies, så deras tandläkare kommer att rekommendera doserna för varje enskilt fall.

Tandkrämer är ett enkelt och bekvämt sätt att förhindra hål i tänderna hos barn från tidig ålder. Men att överskrida den rekommenderade dosen för varje ålder kan få negativa konsekvenser, särskilt i de tänder som fortfarande bildas.

Det är därför som föräldrarna spelar en grundläggande roll i munhälsovården för sina barn. Att ledsaga med dem vid tidpunkten för tandhygienen med ansvar och utan att överskrida den rekommenderade mängden tandkräm är nyckeln till att säkerställa en god munhälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thornton-Evans G, Junger ML, Lin M, Wei L, Espinoza L, Beltran-Aguilar E. Use of Toothpaste and Toothbrushing Patterns Among Children and Adolescents — United States, 2013–2016. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2019;68:87–90.
  • González Martínez, F., Carmona Arango, L., & Díaz Caballero, A. (2010). Percepción de ingesta de flúor a través del cepillado dental en niños colombianos. Revista Cubana de Estomatología47(3), 266-275.
  • Acosta de Camargo, M. G., Palencia, L., Suárez, L., & Santaella, J. (2020). El uso de fluoruros en niños menores de 5 años. Evidencia. Revisión bibliográfica. Rev. odontopediatr. latinoam, 82-92.
  • González, R. J., Carrillo, A., Santana, H. L., Urrutia, A. F., & Calva, J. C. (2020). 37. FLUOR MITOS Y VERDADES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica32(S1), 30-31.
  • Lascano, E. C. V., Zurita, C. D. R. B., & Pinos, C. I. A. (2020). El flúor en la reducción del índice de caries en niños de etapa escolar. Dilemas contemporáneos: Educación, Política y Valores.
  • Guerrero-Concepción, A., & Domínguez-Guerrero, R. (2018). Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta43(3).
  • Espinel Vélez, J. E. (2022). Relación entre uso de pastas fluoradas y prevalencia de fluorosis en pacientes pediátricos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.