Hur du tar hand om ditt barns mjölktänder

När ditt barns första mjölktänder börjar titta fram börjar en ny fas i utvecklingen. Tandvård kan vara obekvämt, men det är en del av att växa upp. Hjälp dina barn att lära sig god tandhygien och att lägga sig till med hälsosamma vanor som håller hela livet.
Hur du tar hand om ditt barns mjölktänder

Senaste uppdateringen: 18 oktober, 2020

Barndomen präglas av flera betydande milstolpar. Tandvård är ett viktigt landmärke i ett barns utveckling. Ditt barns första uppsättning mjölktänder är en symbol för nyvunnen autonomi. Här kan du läsa om hur du tar hand om ditt barns mjölktänder.

De första tänderna, även kända som mjölktänderna, kommer in under de första tre åren av livet. De stannar dock inte länge.

När ett barn fyller fem eller sex år börjar mjölktänderna falla ut i och med att de permanenta tänderna växer in. Det är dags för tandfen att komma och hämta dem!

Ditt barn kommer att uppleva något som vi alla har gått igenom. Övergången från mjölktänder till permanenta tänder kan fortsätta tills ditt barn är tio till tolv år gammalt.

Detta kan medföra lite obehag och irritation, men det är något som vi alla måste gå igenom. Det är viktigt att ta väl hand om ditt barns mjölktänder för att undvika problem senare i livet för dem.

Så, vilka är riktlinjerna för att ta hand om barns mjölktänder? Finns det något viktigt att känna till?

Hur man tar hand om barns mjölktänder

1. Borsta ditt barns mjölktänder efter måltiderna

Det här är något du måste du hjälpa dem med. Det är en lång process för ett barn att lära sig att borsta tänderna helt på egen hand och tandläkare rekommenderar att föräldrarna hjälper till upp till 12 års ålder.

Det är mycket viktigt för dig att föregå med gott exempel. Ta hand om din egen tandhygien och dina barn kommer att ta efter dig.

De bör borsta tänderna efter måltiderna och vara särskilt uppmärksamma på att borsta längs tandköttets kanter.

Även om det tar lite längre tid bör de borsta noggrant och försiktigt. Detta hjälper till att stärka och rengöra barnens tänder på bästa sätt.

2. Gå på årliga tandkontroller

Ett årligt besök hos tandläkaren är viktigt. De flesta barn kommer inte att ha några problem med sina tänder, men förebyggande är den bästa boten.

Tandläkaren kan prata med ditt barn, ge honom eller henne råd och lära ut goda vanor.

Ditt barn kan ägna mer uppmärksamhet åt vad tandläkaren säger än vad föräldrarna säger. Att hålla sig uppdaterad med årliga kontroller hjälper också till att undanröja eventuella rädslor för att gå till tandläkaren.

barns mjölktänder: pojke hos tandläkare

3. En hälsosam kost

En nyttig kost är viktigt för tandhälsan. När kosten saknar vissa viktiga näringsämnen drabbas många delar av kroppen av konsekvenserna – inklusive tänderna.

Om ditt barn äter en hälsosam, balanserad kost får hans eller hennes tänder bästa möjliga start i livet.

Lär ditt barn att äta lite av allt. Ditt barn bör alltid smaka nya livsmedel, även om han eller hon inte nödvändigtvis gillar dem.

När dina barn är äldre kan de göra sina egna val. Men nu är det du som bestämmer!

4. Undvik socker i mat och dryck för att skydda ditt barns mjölktänder

Precis som de allra flesta barn älskar ditt barn förmodligen allting som är sött. Men försök att hålla nere intaget av godis och choklad till ett minimum.

Håll undan söta godsaker till speciella tillfällen, eller en gång i veckan, och bara under din uppsikt.

Detsamma gäller för läsk och saft. Det är bäst att vänja ditt barn vid att dricka vatten eller mjölk.

Socker har beroendeframkallande egenskaper, och att få i sig för mycket under barndomen kan ha konsekvenser som barnen kommer att ångra senare i livet.

Om ditt barn får ett mellanmål på förmiddagen eller eftermiddagen, ervjud en bit av barnets favoritfrukt.

5. Prata med ditt barn

Att prata med dina barn om deras hälsa är viktigt och det är något vi ofta förbiser.

Om vi ​​förklarar varför de behöver ta hand om sina tänder kan de mycket väl förstå på egen hand att vissa typer av mat som ger hål i tänderna är bäst att undvika.

barns mjölktänder: flicka med tandborste

Som föräldrar underskattar vi ibland våra barns förmåga att förstå och tillgodogöra sig information. För det mesta är barn klokare än vi tror.

Ha lite förtroende för ditt barn och ta chansen att prata med honom eller henne som en vuxen.

Att lägga sig till med goda vanor behöver inte vara svårt. Det finns många hälsosamma och tilltalande alternativ till godis och choklad.

Det handlar bara om att vänja sig vid dem. Hemlagade fruktsmoothies är till exempel fyllda med näringsämnen och är vanligtvis mycket populära bland barn.

Kom ihåg att god tandhälsa hjälper ditt barn att undvika problem i framtiden. Ju tidigare du börjar, desto lättare blir det att skapa goda vanor.

Med ditt stöd och din uppmuntran är det inte mycket dina barn inte kan lära sig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.