Lekar för att utveckla barns motoriska färdigheter

Under varje steg av uppväxten kräver barn stimulans och specifika aktiviteter som utvecklar deras motoriska färdigheter. Vi tipsar om några utmärkta lekar som bidrar till den motoriska utvecklingen i den här artikeln.
Lekar för att utveckla barns motoriska färdigheter
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Lekar är ett utmärkt sätt att utveckla barns motoriska färdigheter redan från de första månaderna i ett barns liv.

Motoriska färdigheter är viktiga för att ett barns biologiska, psykologiska och sociala förmågor ska utvecklas så optimalt som möjligt, så det är viktigt att börja tidigt. Här tipsar vi om några aktiviteter du kan testa med ditt barn från tre månader och upp.

Vad är motorisk utveckling?

Motorisk utveckling omfattar en hel serie förändringar i ett barns förmåga att  kontrollera sin kropps rörelser och anpassa sig till den fysiska och sociala miljön.

En person utvecklar sina motoriska färdigheter på ett praktiskt sätt redan från födelsen och ända upp i vuxen ålder. Det är dock viktigt att känna till de olika utvecklingsstadierna som ett barn passerar för att ge den mest lämpliga stimuleringen i varje enskilt stadium. För att underlätta detta kommer vi därför att gruppera de olika lekarna efter lämpliga åldersgrupper.

barns motoriska färdigheter: barn leker med byggleksaker

Lekar för att utveckla barns motoriska färdigheter

3 till 6 månader

Lägg ner barnet på en filt på golvet och ge honom eller henne flera olika färgade burkar eller muggar (av lämpligt material). Uppmuntra sedan barnet att bygga torn genom att placera dem ovanpå varandra. Det förbättrar ditt barns fin- och grovmotoriska färdigheter och koordination.

Ställ ner ett litet leksakspiano i barnets spjälsäng där hans eller hennes fötter är så att han eller hon kan “spela” på tangenterna med fötterna. Denna musikaliska stimulans kommer att förbättra barnets rörelser och uppmuntra honom eller henne att fortsätta. Det uppmuntrar utvecklingen av barnets grovmotoriska färdigheter.

6 till 9 månader

Från den här åldern och framåt är hinderbanor eller banor med olika “stationer” en utmärkt lek. Tanken är att den lilla ska krypa fram genom de olika stationerna. Mattor och tunnlar är utmärkta för detta, men om du inte har några är det bara din fantasi som sätter gränserna; använd vad du har hemma som passar för ändamålet.

Du kan också använda kuddar i olika storlekar eller lådor som är öppna på båda sidor. Varför inte lägga en leksak i slutet av banan och uppmuntra ditt barn att röra sig mot den? Det kommer att stärka ditt barns förmåga att krypa och förbättrar hans eller hennes grovmotoriska färdigheter.

För att utveckla finmotoriken är det oerhört fördelaktigt att ge ditt barn små byggleksaker i olika former och storlekar. När barnet sitter på golvet kan han eller hon helt enkelt inte låta bli att leka med dem, bygga torn eller stapla dem efter sin egen vilja.

9 till 12 månader

För att förbättra ditt barns finmotoriska färdigheter kan ni leka med små bollar i olika färger. Genom att lägga flera behållare på golvet kan du utmana barnet att stoppa i så många bollar som möjligt i dem under en viss tid. Alternativt kan du be ditt barn att sortera alla bollar i samma färg i en viss låda.

barns motoriska färdigheter: baby leker med leksaker

12 till 15 månader

Välj ut två små leksaker med hjul (det kan vara en bil, ett tåg, en lastbil, etc.) – en till dig själv och en till ditt barn. Sedan sitter du på mattan och rullar din leksak så att du markerar en resväg. Barnet, med sin egen leksak, måste försöka följa samma väg. Sedan byter ni roller och barnet markerar nu vägen och du följer efter. Ni kan också använda stora papper och rita upp vägen som leksakerna ska följa på det.

Om ni dessutom använder leksaker som barnet kan dra efter sig när han eller hon står upp bidrar du till att utveckla barnets grovmotoriska färdigheter och hjälper honom eller henne att lära sig gå.

Matrjosjka-dockor, eller ryska dockor, är också mycket användbara föremål som kan hjälpa barn att utveckla sina finmotoriska färdigheter under den här åldern. Den vuxna behöver bara visa barnet hur man använder dem och sedan låta barnet experimentera och leka med dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Uribe Pareja, I. D. (1998). Motricidad infantil y desarrollo humano.
  • Morán, A. M. M. (2017). Desarrollo de la motricidad fina y gruesa en etapa infantil. Sinergias educativas2(2), 10-20.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.