Hur man lyfter utvecklingen av finmotoriska färdigheter

I den här artikeln ger vi dig tips och ideér på hur du kan främja ditt barns finmotoriska färdgheter.
Hur man lyfter utvecklingen av finmotoriska färdigheter
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att stimulera utvecklingen av finmotoriska färdigheter i en tidig ålder kommer hjälpa att ditt barn att till exempel hålla en pensel och måla.

Finmotoriska färdigheter är rörelser som kräver användning av de små musklerna i våra händer och armar. De tillåter oss att utföra rörelser med högre precision och noggrannhet.

Dessa förmågor utvecklas gradvis under åren med hjälp av stimulering.

När barn växer – under normala omständigheter – möter de många möjligheter att utveckla sina finmotoriska färdigheter. På vilket sätt? Genom att utforska världen omkring dem genom att röra saker, ta i dem, släppa dem, osv.

Från en späd ålder börjar barnen ta tag i allt som är inom räckhåll för att upptäcka dess textur – endast av simpel nyfikenhet.

I ett senare skede börjar spädbarn att leka med dessa föremål. De kastar dem, plockar upp dem, slår med dem på bordet, osv.

Allt eftersom detta sker börjar barn att träna musklerna i sina händer och underarmar.

Detta förbättrar i sin tur precisionen med vilken de tar tag i föremål. Att dessutom gripa tag i föremål och släppa dem ökar barnens kontroll av sin egen styrka.

Aktiviteter som främjar finmotoriska färdigheter

Bebis ligger på rygg och håller i en giraff leksak.

Varför är finmotoriska färdigheter så viktiga?

Några av de första tecknen på utveckling av finmotoriska färdigheter hos spädbarn är när de börjar ta tag i, hålla och flytta runt föremål.

Med rätt stimulans, och över tid kommer barnen att lära sig att hålla en krita och rita på ett papper. Ditt barn kommer progressivt att förvärva de färdigheter som krävs för att göra teckningar, klippa papper osv.

Självklart bör du alltid övervaka när ditt barn använder en sax, och se till att saxen är säker för små händer.

Varje gång barn använder sina händer för att utföra en uppgift förbättrar de sin öga-hand-koordination. Det här är särskilt viktigt när ditt barn börjar rita, måla, läsa och skriva.

Det här är aktiviteter som ditt barn kommer att använda för resten av hans eller hennes liv, i skolan, på jobbet och i andra dagliga situationer.

Att låta ditt barn leka med kritor eller klottra på ett papper i en tidig ålder är inte det enda sättet att stimulera bra motorisk utveckling.

Låt ditt barn fritt utforska världen, speciellt föremål (samtidigt som du ser till att det är ofarligt!). Detta gör det möjligt för barn att avancera snabbare och även få ett hälsosamt självförtroende.

Tecken på utvecklingen av finmotoriska färdigheter

När barn är födda har de bara lite eller ingen kontroll över sina lemmar eller över sin egen styrka. Men så snart som vid 8 veckor börjar nyfödda barn sträcka ut sina armar lite, flytta dem och slå.

Det här är en del av ett barns naturliga utveckling – speciellt för beröring.

Vid 5 månaders ålder kan barn ta tag i ett föremål ordentligt. Steg för steg når barnet till det skede då det kan använda hela handen och till och med tummen.

De plockar upp leksaker och experimenterar med allt som händer när det släpper dem, slår med dem och skakar dem.

När små barn når förskoleåldern förbättrar de sin förmåga att använda pennor, klippa med sax och knäppa sina egna kläder. Att ta på sina egna kläder – inklusive dragkedjor och knappar – kräver också finmotoriska färdigheter.

Vid 12 månader har barnen större kontroll över sina händer och är mycket smidigare. Detta gör det möjligt för dem att leka med olika leksaker (mjukisdjur, legos, osv.) och vända sidorna i en bok.

Vid den här åldern kan ett barn hålla i en penna eller krita och rita samt klottra.

Finmotoriska färdigheter gör att barn kan skriva och utföra andra aktiviteter som de kan använda för resten av livet.

Aktiviteter som ökar utvecklingen av finmotoriska färdigheter hos spädbarn

Ge ditt barn så mycket frihet som möjligt för att utforska världen omkring det. Detta är ett sätt att naturligt bidra till utvecklingen av finmotoriska färdigheter. Självklart kräver små barn kontinuerlig uppsikt av en vuxen.

Det är dock viktigt att du ger ditt barn en säker miljö som erbjuder möjligheter att använda både händer och fingrar.

Håll leklera till hands

Det kan vara svårt att tro, men leklera hjälper barnen att stärka musklerna i sina fingrar.

Att krama, sträcka och forma leran hjälper ditt barn att utveckla sin motoriska färdighet och njuta av en sensorisk upplevelse samtidigt som det är en lek.

Skapa väggmålningar i badkaret

Att leka är inte bara ett sätt för barn att lära sig på kognitiv nivå. Det är också den främsta bidragsgivaren till utvecklingen av barns motorisk utveckling och koordination. För att hjälpa ditt barn kan du skära olika figurer ur skummaterial.

Under badtiden kan du låta ditt barn hålla dessa figurer mot badkarets väggar. Ditt barn kommer att ha roligt och använda sin konstnärliga kreativitet medan det plaskar runt i badkaret.

Fingerfärg

Fingerfärg är ett utmärkt sätt att förbättra den finmotoriska utvecklingen och även koordinationen hos barn. Ge helt enkelt ditt barn färgerna och en yta att kladda på (en vägg, ett pappersark eller ett annat objekt) och låt fantasin ta över.

Lekar med vatten

Att krama en svamp eller fylla en tom behållare med vatten är enkla sätt att stärka musklerna i ditt barns händer. Du kan göra dessa aktiviteter ännu roligare genom att lägga till bubblor eller matfärg i vattnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chuva Castillo, P. G. (2016). Desarrollo de la motricidad fina a través de técnicas grafo-plásticas en niños de 3 a 4 años de la escuela de educación básica Federico González Suarez(Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/12732
  • Cabrera Valdés, B. D. L. C., & Dupeyrón García, M. D. L. N. (2019). El desarrollo de la motricidad fina en los niños y niñas del grado preescolar. Mendive. Revista de educación, 17(2), 222-239. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1815-76962019000200222&script=sci_arttext&tlng=en
  • MERCHÁN, A. L. H. (2014). El arte infantil como herramienta pedagógica de motricidad fina en niños y niñas de cinco años(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD DEL TOLIMA). https://core.ac.uk/reader/51068290

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.