Fördelarna med byggleksaker för barn

Fördelarna med byggleksaker för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Om dina barn tycker om att konstruera och ta itu leksaker, kommer den här artikeln att intressera dig. Vi granskar fördelarna med att leka med byggleksaker och även en del av de olika byggleksaker som finns tillgängliga.

Att bygga murar, hus, byggnader och broar är lika utmanande som det är underhållande för barn.

Beroende på deras åldrar kan byggleksaker variera i storlek och svårighet, men de kommer alltid att vara till nytta för dina barns utveckling.

Alla kan vi komma ihåg hur vi använde saker som vi hittade runt huset för att bygga en koja eller ett slott. Även om detta verkar som ett enkelt sätt att fördriva tiden på, är konstruktion en extremt berikande aktivitet för ett barns intellekt.

Dessa typer av byggleksaker kan börja användas från det första året då ett barn börjar kunna koordinera sina rörelser.

Helt logiskt kan de till att börja med bara passa ihop enstaka bitar eller rasera ett torn som någon annan byggt, men de lär sig med tiden.

Efter ett tag blir de riktiga proffs när det gäller att bygga, antingen med klassiskt Lego eller en av de många liknande byggleksaker som idag finns på marknaden.

Fördelar med byggleksaker för barn

Här är några av de positiva effekter som dessa leksaker kan ha på dina barn:

 • Utveckla deras koordination och finmotoriska färdigheter. Genom att leka med byggleksaker får barnen större fingerfärdighet. Detta gäller särskilt för flickor som vanligtvis utvecklas snabbare.
 • De hjälper dem att lära sig geometriska former, färger, storlekar och rumsliga koncept.
 • De stimulerar färdigheter som koncentration, uppmärksamhet, kreativitet och fantasi.
 • Dessa leksaker kräver att de kan göra en egen plan eller följa en bruksanvisning som visar vad de ska göra. Om de leker i en grupp kan barnen också lära sig om samarbete och lagarbete.
Byggleksaker
 • De främjar ett barns förståelse för verkligheten och de kan också lära barn om roller och funktioner när de leker med andra barn.
 • Byggleksaker hjälper barn att bekanta sig med fysikens lagar, som tyngdkraft och balans. De kan lära sig dessa begrepp medan de leker med hävstänger, lutande plan och på avancerade nivåer, block och talja.
 • De bidrar till att öka barns självkänsla och självförtroende. När de uppnår vissa mål och ser att deras ansträngningar uppskattas av deras föräldrar, kommer detta att göra dem stolta och motiverade att göra bättre ifrån sig.
 • De främjar organisationsförmågan och ordningssinnet, så länge du lär dem att plocka undan alla sina leksaker när leken är slut.

 Byggleksaker är extremt berikande för ett barns intellekt och för dess motoriska färdigheter.

Var ska ditt barns bygglek ske?

Naturligtvis är barns favoritplats deras hem. Det är viktigt för barn att ha material att använda sig av till sitt förfogande.

Förutom de ovan nämnda fördelarna, är dessa leksaker ett bra alternativ för regniga dagar eller när barnen är sjuka.

Det finns oändliga möjligheter till vad som kan byggas. Du kan även hitta användbara videor på nätet för att lära dig nya tekniker för att bygga.

Bygglekar är också en idealisk aktivitet i klassrummet. Detta är särskilt sant under de tidiga åren. En lärares närvaro och vägledning kan vara en stor hjälp i processen.

Enligt en rapport från UNICEF och OEI kan en lärares deltagande berika leken, dess dynamik och pedagogiska värde genom att införa roller, modeller och material.

Byggleksaker

Olika typer av byggleksaker för barn

Som vi tidigare nämnt finns det idag många märken förutom det klassiska Legot. Det finns ett stort antal modeller till vårt förfogande.

Här är några exempel:

 • Byggsatser som bygger figurer och scenarier. Dessa uppsättningar har alla de nödvändiga delarna för att bygga en robot, en prinsessas slott eller en fantasivärld.
 • Klossar för att bygga djur. Dessa uppsättningar kommer med alla bitar som krävs för att skapa gårdar, stall och även de djur som bor i dem.
 • Byggsatser för olika yrken. Dessa uppsättningar är idealiska för att leka lekar om olika yrken. Vissa uppsättningar innehåller delar för att montera patrullbilar, brandbilar och helikoptrar.
 • Byggsatser för att bygga en bilbana. Dessa uppsättningar kombinerar två huvudsakliga element: byggaspekten och racerbilar. De innehåller också bilbanor, garage och verkstäder.

Tänk på byggleksakernas klossar, deras storlek och svårighetsgrad, och att de bör variera beroende på ditt barns ålder.

Dessa leksaker kan ge många, många timmars garanterad underhållning och de går aldrig ur mode.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rodríguez, G., & Patricia, C. (2016). Juegos de construcción en el desarrollo lógico matemático de los niños y niñas de 4 y 5 años de la Escuela Pablo Muñoz Vega, del Distrito Metropolitano de Quito, periodo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, Quito: UCE). http://200.12.169.19/handle/25000/12043
 • Piedra Japón, C. A. (2016). Utilización de los juegos de construcción para potenciar la creatividad de las niñas y niños de 4 a 5 años de edad del nivel inicial II de la escuela José Miguel Burneo Burneo de la ciudad de Loja periodo 2014-2015(Bachelor’s thesis). https://dspace.unl.edu.ec/handle/123456789/11091
 • López Mendez, J. S. (2015). Juegos de construcción para reforzar la coordinación viso-motriz de los niños y niñas de nivel inicial 1 de la escuela de educación básica los Ositos Graciosos del Cantón La Libertad, provincia de Santa Elena, año lectivo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015.). https://repositorio.upse.edu.ec/xmlui/handle/46000/3674

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.