7 sätt att stimulera barns kreativitet genom att rita

Att rita är utmärkt för att fostra kreativitet och fantasi. Läs vidare för att upptäcka sju sätt att stimulera barns kreativitet genom att rita.
7 sätt att stimulera barns kreativitet genom att rita
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är vida känt att det är viktigt att främja kreativitet i en tidig ålder, och även att kreativa barn är mer uppfinningsrika när de ställs inför svåra situationer. Så hur kan man stimulera barns kreativitet?

Att rita stimulerar kreativitet

Enligt professor Ángeles Gervilla är kreativitet förmågan att skapa något nytt, vare sig det är en produkt, en teknik eller ett sätt att hantera verkligheten.

Nu för tiden är kreativitet väldigt viktigt i alla områden i livet: arbete, utbildning, familj och privatliv. Om vi hjälper till att stimulera barns kreativitet främjar vi deras anpassningsförmåga så att de kan tackla de många utmaningarna i livet.

Många skolor uppmuntrar barn att rita från en tidig ålder eftersom det hjälper dem att stimulera kreativitet redan under de första åren av livet. Att rita är ett sätt för barn att utforska och utveckla sina personligheter och omgivningen.

För Viktor Lowenfeld är ritande en form av uttryck som barn använder från tidig ålder. Han hävdar att barn kan skapa idéer genom sitt ritande, vilket är anledningen till att det hjälper dem att utveckla ett flexibelt sinne.

“Kreativitet är inte bara en personlig kapacitet, utan även en attityd mot livet.”

-Issam Madi-

Barn gör teckning

7 sätt att stimulera barns kreativitet genom att rita

  • Använd tomma papper och undvik stenciler och målarböcker. Det låter barnen uttrycka sin originalitet och känna sig fria. Att rita i målarböcker låter dem vanligtvis bara färglägga vad någon annan skapat, och låter dem inte tillföra något nytt.
  • Utmana dem att rita saker som skrämmer dem eller saker de ogillar på roliga sätt.
  • Låt dem inspireras av naturen. Normalt sett älskar barn att rita inslag från naturen, såsom blommor och djur. Stärk deras kreativa sida genom att be dem att rita ett djur på det mest ovanliga sättet, för att på så sätt tänka utanför ramarna.
  • Hitta på berättelser och be dem att rita karaktärerna. Hitta på en historia utan att beskriva karaktärerna särskilt mycket. När de lyssnar på historian kommer barnen skapa sina egna mentala bilder av figurerna. När sagan är slut kan du be dem att rita dem.
  • Dra nytta av speciella högtider eller händelser. Be barnen att rita lokala högtider eller speciella händelser för att upptäcka vad de tycker om dem.
  • Serietidningar. Be dem att berätta en historia genom teckningar. Serietidningar fostrar kreativitet och förbättrar deras förmåga att berätta saker.
  • Rita och lek som en familj. Familjetid stimulerar barns kreativitet. Lekar kan även förbättra familjedynamiken och i slutänden stärka familjebanden. Prova att spela Pictionary som familj, ett spel där man måste rita ett slumpmässigt ord som de andra sedan ska gissa.

Inte bara en hobby

Ritande är inte bara en hobby, utan även ett utbildningsverktyg för barn. Det hjälper barn att utveckla sig både mentalt och personlighetsmässigt. Det hjälper dem även att lära sig att uttrycka sina känslor.

Barn ritar Shrek

För barn är ritande ett sätt att uttrycka både oro och frustration, såväl som önskningar och glädje.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.