6 fördelar med tandkronor för barn

Med tandkronor för barn är det möjligt för skadade mjölktänder att återställa sin form och funktion. Ta reda på alla deras fördelar i den här artikeln.
6 fördelar med tandkronor för barn
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Karies och skador efter slag eller fall är vanliga situationer för barn men kan leda till omfattande förstörelse av tänder. För att lösa dessa situationer är tandkronor ett utmärkt alternativ för barn.

Genom denna tandbehandling är det möjligt att få barn att tugga, äta och tala ordentligt. Dessutom kan de undvika obekväma situationer, som att bli retade eller att få skämmas på grund av utseendet på deras skadade tänder.

Fortsätt läsa och ta reda på alla fördelar som dessa element erbjuder barn.

Vad är tandkronor för barn?

Tandkronor innebär en komplett täckning av de förstörda tänderna för att återställa deras anatomi och funktionalitet. De är som mössor, eller heltäckande kungakronor, som sveper runt den synliga ytan på mjölktänderna för att de ska kunna återfå sin form och storlek.

Även om det är möjligt att anpassa tandkronor för barn, så är detta inte det vanligaste. Av tids- och komfortskäl använder tandläkare ofta prefabricerade kronor som finns i olika storlekar och tjocklekar för att bättre passa patientens mun.

Beroende på vilket material som används för att tillverka kronorna kan de grupperas enligt följande:

  • Metalliska: Tillverkade av rostfritt stål. Dessa är de mest hållbara, motståndskraftiga och lätta att placera. Deras utseende är inte särskilt estetiskt så de är utvalda för att täcka svårt skadade tillfälliga kindtänder.
  • Estetiska: Dessa är gjorda av acetat eller polykarbonat. De används i tillfälliga tänder, eftersom de ger en god estetiskt tilltalande finish. Däremot kan de slitas och ändra färg med tiden.
  • Av zirkonium: Dessa är de mest estetiskt tilltalande och motståndskraftiga, men samtidigt de dyraste. Eftersom de inte innehåller metall är de användbara för att undvika utvecklingen av allergiska reaktioner.

När behövs tandkronor för barn?

Som vi redan har nämnt gör tandkronor för barn det möjligt att återställa anatomin, estetiken och funktionaliteten hos en svårt förstörd eller skadad mjölktand. Dessa är de vanligaste situationerna som kan kräva användning av sådana pediatriska toppar:

  • Mycket omfattande karies med mycket förstörelse och förlust av tandvävnad.
  • Tandtrauma med tandfrakturer.
  • Utvecklingsdefekter i emalj och tandmassa som orsakar förändringar i form, färg eller storlek på tänderna.
  • Omfattande restaureringar. Tandkronor ger styrka och en bättre finish till tänder med stora fyllningar.
  • Rehabilitering efter tandrotsbehandling.
Ett barn med omfattande karies.
Tänder som har blivit svårt förstörda av hål i tänderna kan leda till bettproblem och problem med tillväxten av permanenta tänder. Användningen av kronor hjälper till att förhindra dessa problem.

Fördelarna med användningen av tandkronor hos barn

Nu när vi har klargjort vad tandkronor är och i vilka situationer de används, låt oss titta på deras fördelar i detalj.

1. De återställer funktion och estetik

Genom att återställa den ursprungliga formen och storleken kan mjölktänderna fylla sina funktioner ordentligt. Detta gör att barnet kan tugga, äta och prata normalt. Ur estetisk synvinkel undviks dessutom retningar, komplex eller problem med självkänslan på grund av leendets utseende.

2. Förhindrar malocklusioner

När en mjölktand tappas i förtid eller är svårt förstörd tenderar närliggande tänder att röra sig och uppta gapet. Detta gör det svårt för de permanenta tänderna att bryta fram eftersom de inte hittar rätt utrymme och måste göra det på fel ställen. Detta orsakar ofta bettproblem. Återhämtningen av mjölktändernas anatomi med tandkronor för barn gynnar utbrottsprocessen för de permanenta tänderna. Integriteten hos det tillfälliga elementet garanterar bevarandet av utrymmet och fungerar som en tillväxtguide.

3. De är ekonomiska

När det kommer till att placera tandkronor på barn är prefabricerade kronor oftast förstahandsvalet. Eftersom de kommer färdiga att passa och redo att användas så är de billiga. Därför anses de vara kostnadseffektiva och överkomliga för patienterna. Bland dessa är metallalternativ vanligtvis de mest ekonomiska.

4. De är lätta att montera

De flesta tandkronor för barn är lätta att manipulera, anpassa och placera på mjölktänderna. Det stora utbudet av storlekar och former gör det möjligt att välja den mest lämpliga för varje patient. Deras placering kräver inte alltför mycket tid, eftersom kronan är vald och provad på tanden som redan är förberedd för att ta emot den.

5. De är hållbara

Även om detta är en fördel som kan bero på andra faktorer tenderar barns tandkronor i allmänhet att hålla länge. De kräver inget underhåll annat än korrekt munhygien. Materialets styrka, särskilt metall, förhindrar förstörelse eller brott, vilket säkerställer hållbarhet. Detta gör att mjölktänderna träder fram utan nya problem när det är dags för dem att falla ut.

6. De förhindrar komplikationer

Eftersom det är en struktur som täcker hela tandkronan så förhindrar kronorna läckor som kan orsaka komplikationer. Tänder som rehabiliteras med lock har alltså en lägre risk att utveckla nya hål, frakturer eller infektioner.

En tandläkare som arbetar på tänderna på ett barn med stora hål.
Täta tandkontroller är mycket viktiga under barndomen. De bidrar till ett gott underhåll av mjölktänderna och till snabb behandling av de sjukdomar som kan uppstå.

Ett effektivt alternativ

Även om det är tänder som kommer att falla ut en dag så behöver mjölktänderna god vård och omsorg. Korrekt tandhygien, en näringsrik kost med låg sockerhalt och en rutin med täta tandkontroller bidrar positivt till detta. Det finns dock situationer som inte kan undvikas och från vilka tillfälliga tänder kan skadas. Den stora nyheten är att hål, frakturer, fläckar och missbildningar kan lösas.

Som vi berättade här är tandkronor för barn ett utmärkt alternativ som låter dig återställa utseendet och funktionaliteten hos mjölktänder. De är snabba, effektiva och lämpliga för barn som behöver återställa sitt leende fram till tidpunkten för tandbyte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez, W. A. L., & Juárez, A. J. T. Utilización de coronas de zirconia como alternativa en la restauración de la caries en la temprana edad A propósito de dos casos clínicos.
  • Amengual Castillo, S. E. Recuperación de la función masticatoria con coronas de acero prefabricadas en paciente niño de 8 años de edad: Reporte de caso.
  • Montero Vidal, S. I. (2020). Frecuencia de coronas de resina y las coronas de acero post terapia pulpar en dientes deciduos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ramirez Sanabria, L. R. (2021). Rehabilitación estética en dientes temporales anteriores.
  • Bücher, K., Pfisterer, J., Schill, H., Hickel, R., & Kühnisch, J. (2019). Coronas prefabricadas en odontología pediátrica. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(9), 684-693.
  • Becerra Henriquez, J. C. (2015). Alternativa de rehabilitación de la zona anterior en niños utilizando la técnica Figuereido modificada (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología.).
  • Calderón Valencia, M., Cruces Mayhua, Á., Erazo Paredes, C., Gamarra Morales, H. R., Huamanyauri Gonzales, L., & Quintana Del Solar, C. (2010). Rehabilitación Oral: Alternativas de tratamiento en dientes deciduos con terapia pulpar.
  • Mosquera Ante, H. J. (2018). Coronas metálicas con función de mantenedores de espacio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Mendieta Hurtado, Á. M. (2017). El mantenedor de espacio, técnica preventiva de maloclusion aplicada por el Odontólogo General (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Alonso, J. G., & Oviedo, D. M. G. (2018). Modificación estética de sonrisa utilizando coronas pediátricas NuSmile. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 42-43.
  • del Carmen Medrano-González, I., Esparza-Ramos, F., Rangel-Padilla, E. E., Yáñez-Acosta, M. F., & Ramírez-Peña, H. A. (2020). Restauración estética del sector anterior en un paciente pediátrico. Revista Tamé6(19), 733-737.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.