När tappar barn mjölktänderna och får de permanenta?

När tappar barn mjölktänderna och får de permanenta?

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2019

Barn tappar i allmänhet mjölktänderna vid fem års ålder. De ersätts gradvis av permanenta tänder. Det tar ungefär tre år innan den sista mjölktanden kommer fram efter att den första tanden har kommit upp.

Vanligtvis är de första tänderna som tittar fram även de första som tappas. Men för att klargöra alla tvivel är det bra att veta i vilken ordning mjölktänderna trillar ut.

När börjar mjölktänderna komma fram?

Tandsprickningen hos bebisar börjar vanligtvis vid 5 månaders ålder. Det är dock inte förrän vid 6 eller 8 månaders ålder att de första tänderna börjar dyka upp.

Vissa barns tänder kommer in tidigare än andra – vissa kan till och med födas med tänder i munnen. Allt beror på deras tillväxttakt.

Dessa tänder tillåter dem inte bara att prata på rätt sätt och äta fast föda, utan de har även ett till, minst lika viktigt, syfte: de upptar det utrymme där de permanenta tänderna så småningom ska komma in.

Ordningen som mjölktänder kommer i

De första tänderna som kommer fram är vanligtvis de nedre framtänderna. Dessa tittar vanligtvis fram vid omkring 6 månaders ålder. De övre framtänderna följer strax efter vid 8 månaders ålder.

Sedan kommer de intilliggande framtänderna, hörntänderna och de främre kindtänderna. De som kommer in sist är de bakre kindtänderna eller molarerna, som ibland inte kommer ut förrän barnet är 3 år gammalt.

Hur trillar mjölktänderna ut?

Mjölktänderna börjar falla ut när de permanenta tänderna som kommer underifrån börjar trycka på. Detta tryck gör att tanden sakta lossnar på grund av slitage på roten.

När detta har hänt ser man en lucka, vilket är den plats där den nya tanden kommer att växa in. Tanden börjar bli lös och går att vicka på tills den tappas eller tills den avsiktligt avlägsnas för att förhindra att barnet sväljer den.

Tappar mjölktänderna

I vilken ordning trillar barnens mjölktänder ut?

Det är normalt för barn i åldern runt fem år att märka att vissa tänder börjar bli lösa. Detta är ett tecken på att tandförnyelseprocessen har börjat.

Det är nödvändigt att klargöra att även om det vanligen sker i en viss ordning så är det inte säkert i vilken ordning ditt barns mjölktänder kommer att falla ut. Som vi nämnde tidigare kan olika faktorer påverka denna process.

Tänder i underkäken

 • Centrala framtänder: De två framtänderna i mitten är ofta de första som tappas, och detta sker mellan fem och ett halvt och sex års ålder.
 • Laterala framtänder: de är nästa att tappas, vid sex och ett halvt års ålder.
 • Hörntänder och främre kindtänder: dessa faller ut vid 9 och ett halvt års ålder.
 • Bakre kindtänder: de faller ut ett år senare, vid cirka 10 och ett halvt års ålder.

Tänder i överkäken

 • Centrala framtänder: De tenderar att trilla ut nästan samtidigt som de nedre framtänderna, vid cirka 6 och ett halvt år.
 • Hörntänder och främre kindtänder: de första kindtänderna faller ut vid 9 och ett halvt års ålder, medan hörntänderna faller ut vid ungefär 10 och ett halvt års ålder.
 • Bakre kindtänder: De kommer ut sist, vid cirka 10 och ett halvt års ålder.

De första tänderna som kommer fram är vanligtvis de nedre framtänderna. Dessa tittar vanligtvis fram vid omkring 6 månaders ålder. De övre framtänderna följer strax efter vid 8 månaders ålder.

Mjölktänder

7 intressanta fakta om mjölktänderna

Om du trodde du visste allt om mjölktänder, så kommer här är några intressanta fakta som kanske kan överraska dig:

 1. Vissa barn föds med mjölktänder
 2. Mjölktänder har rötter
 3. Vissa barn går igenom en period som kallas “haj-tänder” som sker när deras permanenta tänder växer fram. Detta inträffar när de permanenta tänderna kommer in precis bakom mjölktänderna, utan att mjölktänderna trillar ut först.
 4. Permanenta tänder är inte lika vita som mjölktänder. De är också mindre vassa.
 5. Permanenta tänder är större än mjölktänder.
 6. De permanenta kindtänderna börjar titta fram vid 6 års ålder.
 7. Det finns bara 20 mjölktänder men hela 32 permanenta tänder, inklusive visdomständerna.

För att ge ditt barn friska och starka mjölktänder måste de rengöras ordentligt, precis som permanenta tänder. Om han eller hon är orolig för att tappa sina tänder kan det hjälpa att ge honom eller henne information och fakta om processen.

Kom ihåg att när väl mjölktänderna har ersatts av de permanenta tänderna finns det ingen naturlig ersättning – de måste vara livet ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.