Tandbölder hos barn: orsaker och rekommendationer

Uppkomsten av tandbölder hos barn är inte något att ta lätt på. Vi berättar vad som orsakar dem och hur du kan agera.
Tandbölder hos barn: orsaker och rekommendationer

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Infektioner som sker i tandpulpan eller nära tänder kan leda till utvecklingen av tandbölder hos barn. Detta utgörs av en ansamling av var inne i käkbenet, i tandköttet eller till och med i andra delar av munnen eller ansiktet.

En snabb behandling av problemet är viktig eftersom det, förutom obehaget som det orsakar barnet, även kan sprida infektionen till andra delar av kroppen.

I den här artikeln kommer vi att berätta varför tandbölder uppträder hos barn och hur man känner igen dem. Du kommer också att få veta hur du förhindrar det samt hur du kan agera om det inträffar.

Vad är tandbölder?

Tandbölder hos barn är en ansamling av var som orsakas av en bakteriell infektion. Denna samling av ruttnat material ligger i en slags ficka som pressar vävnaderna utåt.

De kan vara belägna på olika platser i munhålan, även om de vanligaste bölderna är periapikala (vid ändarna av tandrötterna) och parodontala (på tandköttet, vid sidorna av rotzonen).

Men bölder kan även påverka andra, mer avlägsna, platser; som de i och utanför munnen. Därmed kan de nå de mjuka vävnaderna i munhålan, halsen och kinderna. I de senare fallen är risken för komplikationer mycket hög, så åtgärder måste då hastigt vidtas.

Ibland kan tandbölder hos barn ta sig till utsidan genom en fistel. Detta är en slags kanal som skapas av kroppen för att förbinda ett varfyllt utrymme med ett mer ytligt område och på så sätt evakuera dess innehåll. Vid första anblicken ser det ut som en slags finne på munslemhinnan eller på huden.

En tandböld på ett barns tandkött.
Tandbölder kan skapa fistlar, som är kanaler genom vilka varet kan rinna ut naturligt och spontant.

Orsakerna till tandbölder hos barn

Orsaken till tandbölder hos barn är en bakteriell infektion inuti eller i närheten av en tand. Dessa bakterier kan nå insidan av tanden genom hål – till exempel från karies – eller genom en skada.

Obehandlade hål är den vanligaste orsaken till problemet eftersom samma bakterier som förstör tandens hårda vävnader når pulpan, det djupaste området av tanden. Som ett resultat dör nerven och infektionen startar.

Det förruttnade innehållet av själva infektionen i tandelementet ackumuleras i ändarna av rötterna eller i det parodontala området, och så småningom bildas bölden.

Slag och stötar mot tänderna eller reparationer kan också leda till pulpans död med efterföljande infektion.

Symtom på tandbölder hos barn

För att hjälpa barn att lindra obehag är det viktigt att känna till manifestationerna av tandbölder. Här är de vanligaste:

  • Smärta i den drabbade tanden: Trycket som varet utövar på de omgivande vävnaderna genererar stickande eller pulserande smärta. Barnet kan rapportera att tanden känns som att den “bultar”.
  • Känslighet: Det uppstår obehag när man biter och utövar tryck på den drabbade tanden. Även med varm och kall mat och dryck.
  • Smärta som sträcker sig till kinden, örat, käken och nacken på den drabbade sidan.
  • Tandlossning.
  • Rött, svullet tandkött eller med en liten utskjutande klump. Att röra och trycka på den är obehagligt eller gör ont.
  • En fistel över tandköttet.
  • En bitter smak i munnen.
  • Dålig andedräkt.
  • Svullnad i nacken, under käken eller i kinderna. Dessa områden kan bli röda, varma och ömma.
  • Svullna och ömma lymfkörtlar under käken och i halsen.
  • Feber.
  • Svårigheter att andas eller svälja.
  • Smärtlindring om abscessen brister eller en dränerande fistel utvecklas.

Komplikationer

Tandbölder hos barn kräver tandvård även fast kroppen många gånger själv lyckas tömma innehållet i den varfyllda kaviteten till utsidan. Även om detta minskar symtomen, betyder det inte att problemet är löst.

Infektionen i tanden, käkbenet eller tandköttet fortsätter och en obehandlad infektion kan sprida sig till käken, munhålan och andra delar av huvudet och nacken. Beroende på tillståndets svårighetsgrad kan det faktiskt bli livshotande.

Om barnet utvecklar feber, illamående eller kräkningar, eller det blir svårt att svälja, tala eller andas, då är det viktigt att få akut läkarvård. Detta gäller också om bölden når nacken eller ögonlocken, eller om smärtan förvärras. I dessa fall kan en sjukhusvistelse bli nödvändig för att undvika allvarligare komplikationer.

Behandling av tandbölder hos barn

När ett barn har en tandböld är det mycket viktigt att ta dem till en tandläkare så snart som möjligt. Läkaren kommer att utvärdera situationen för att utföra den bästa behandlingen, enligt ärendets behov.

Användning av antibiotika för att behandla infektionen är nödvändig och åtföljs i allmänhet av en antiinflammatorisk behandling för att minska obehag och främja återhämtningen.

Beroende på om problemet ligger i en mjölktand eller i en permanent tand så kommer behandlingsalternativen att variera. Dessa kommer också att bero på graden av involvering av andra vävnader, möjligheten att allvarliga komplikationer orsakas eller den återstående tiden som tanden har kvar i munnen.

Generellt sett är syftet att hålla tanden i munnen och dränera abscessen för att eliminera infektionen. Detta görs nästan alltid genom en perforering inuti själva tanden. Sedan rengörs och desinficeras kanalerna och en rotbehandling utförs för att lösa problemet.

I vissa mer komplexa eller farliga fall, när infektionen har spridit sig, kan den bästa lösningen vara att dra ut tanden. När problemet är löst bör motsvarande rehabilitering utföras för att bibehålla munhälsa, funktion och estetik.

I sällsynta fall krävs ett kirurgiskt ingrepp för att dränera abscessen genom huden eller slemhinnorna. Denna teknik består av att göra ett snitt över det svullna området för att hjälpa till att ta bort varet. Inuti håligheten kommer det senare att vara nödvändigt att behandla eller ta bort den problematiska tanden.

En tandläkare som utför arbete på en liten flickas mun.
Behandlingar för tandbölder hos barn inkluderar att dränera var och fixa den skadade tanden.

Huskurer

Det finns ett antal traditionella metoder som kan hjälpa barn med tandbölder att må bättre. Dessa huskurer ersätter inte på något sätt tandvård. De är helt enkelt åtgärder för att lindra smärtan och obehaget tills problemet är löst:

  • Applicera kalla kompresser eller trasor periodvis, inte mer än 20 minuter åt gången, på det svullna området för att minska svullnaden.
  • Skapa ett munvatten genom att blanda varmt vatten och salt, men utan att barnet sväljer det.
  • Håll munnen sanerad. Borsta den drabbade tanden försiktigt. I fall av tänder med mycket karies; försök att eliminera alla rester som har samlats inuti.
  • Administrera medicinen som tandläkaren ordinerat på rätt sätt. Det bör inte avbrytas om barnet snabbt mår bättre eftersom antibiotikan måste slutföra hela cykeln för att undvika farmakologisk resistens.
  • Undvik väldigt kall eller varm mat.
  • Försök aldrig tömma eller behandla barnets böld själv därhemma. Detta är mycket farligt. Den bästa lösningen i dessa fall är alltid att söka professionell hjälp.

Hur man förhindrar tandbölder hos barn

Det bästa sättet att undvika obehag och risker som är förknippade med tandbölder hos barn är att förhindra att de uppstår. Och i denna uppgift spelar föräldrar en grundläggande roll.

Ju färre bakterier som sprider sig i dina barns mun, desto mindre risk för hålrum och infektioner kommer de att ha. För detta är det viktigt att upprätthålla hälsosamma vanor som en hälsosam kost och korrekt munhygien.

Att ta ditt barn till tandläkaren regelbundet hjälper också till att förhindra detta problem. Experterna är goda allierade för föräldrar med att hålla sina barns munnar friska.

Om du trots allt misstänker att ditt barn kan ha en tandböld, slösa då inte tid. Sök professionell hjälp omedelbart för att förhindra att infektionen sprider sig och blir till en verklig nödsituation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrasco-Loyola, M., & Orejuela-Ramirez, F. (2018). Consecuencias clínicas de caries dental no tratada en preescolares y escolares de instituciones educativas públicas. Revista Estomatológica Herediana28(4), 223-228.
  • Toledo, L. C., Dolz, A. M. N., & Fernández, Z. R. (2021). Tratamiento del absceso odontógeno submandibular y del espacio bucal. Presentación de caso. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello5(2).
  • Ccanto Coanqui, A. (2021). Relación de la caries dental no tratada con la percepción de la calidad de vida en niños de 8-10 años que acuden al servicio de odontopediatría del Hospital Militar Central-Lima, 2020.
  • Carcausto Cucho, M. (2019). Prevalencia de enfermedades pulpares en piezas con caries no tratadas según el índice (PUFA) en niños de 3 a 7 años en la isla de Taquile-Puno 2018.
  • Plaza Soria, R. A. (2019). Terapia antibiótica en infecciones odontogénicas en niños y adolescentes (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Páez Félix, Á. E., Cuyutupac Alvarez, A. C., & Poma Valerio, A. S. (2018). Frecuencia de lesiones pulpares en niños y adolescentes de 3 a 16 años, atendidos en la Clínica Dental Docente UPCH, en el período 2015-2016.
  • Ríos, E. V. P., Ramos, G. T., & Loayza, M. B. (2021). Pulpectomía de una periodontitis periapical aguda realizada en una sola cita en un paciente infante. Reporte de caso. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA20(2), 46-52.
  • Vega Castello, S. (2018). Microbiología de los abscesos dentales.
  • Lascano Lucio, M. C., & Ramírez Sánchez, K. M. (2019). Complicaciones sistémicas relacionadas con procesos infecciosos de origen odontógeno (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Laversanne, S., Ray, A. C., Kbidy, A., & Haen, P. (2021). Complicaciones de las infecciones dentales. EMC-Tratado de Medicina25(4), 1-8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.