Vilka kryddor är säkra att äta under graviditeten?
Väntar du barn och undrar vilka kryddor som är okej att äta? Faktum är att inte alla kryddor är säkra att äta under graviditeten. Kryddor används flitigt inom gastronomin för deras aktiva ämnen som ger en intensiv arom, färg och framför allt smak åt olika rätter. Men vissa av dessa föreningar kan överföras direkt till fostret och orsaka skada.
Vi rekommenderar att du är försiktig så att du inte får problem med de kryddor du använder i köket. Så när du först har rådfrågat din läkare, ta gärna del av vår lista över olika kryddor som är säkra att använda under graviditeten.
Vad är kryddor?
För att tydliggöra, låt oss börja med att definiera vad kryddor är. Detta är de hårda delarna av växter som vi använder för att tillsätta smak, färg eller arom till maträtter.
De inkluderar bark (kanel), frön (senap), baljväxter (vanilj), rötter (ingefära) och bär (peppar). Termen hänvisar också till bladen på vissa växter eller till deras blommor, till exempel saffran.
Örter, å andra sidan, hänvisar specifikt till bladen eller stjälkarna av örtartade växter som bland annat lagerblad, oregano, persilja och timjan. När kryddor blandas med örter kallar vi dem också för kryddor, eller kryddblandningar.
Läs också: Kan man äta ingefära under graviditeten?
Hur säkra är kryddor?
Det finns en utbredd uppfattning att kryddor och örter är säkra eftersom människan har använt dem under lång tid och eftersom de är naturliga. Men dessa egenskaper är dock ingen garanti för säkerhet.
Deras aktiva ingredienser såsom eteriska oljor, alkaloider, alkoholer, flavonoider och saponiner, bland många andra, är vad som ligger bakom deras doft och smak.
Dessa komponenter går dock utöver den enkla sensoriska upplevelsen – de kan i visa fall också orsaka negativa effekter för både mor och barn. Speciellt om de passerar direkt genom moderkakan eller bröstmjölken under amning.
Inom detta ämne uppger American Pregnancy Association att det kan vara förvirrande och svårt att tolka huruvida en ört eller krydda kan kvalificeras som “säker”, eftersom det beror på typen av användning och mängden som man använder.
Till exempel kan negativa effekter uppträda vid intag i stora mängder. Ett intag i låga proportioner, som i exempelvis i matkryddor, behöver däremot inte ge samma effekter.
Samtidigt är det inte alla kryddor som man har hunnit studera inom den moderna vetenskapen. Därigenom har denna vetenskap ännu inte tillräckliga bevis för säkerheten med dessa för gravida kvinnor. Av denna anledning bör du vara medveten om att du kan utsätta dig för risker när du äter kryddor, och att det alltid är bäst att rådfråga en läkare först.
Vilka kryddor är säkra att äta under graviditeten?
Här är en lista över kryddor som du kan äta under när du väntar barn. Det är ett fåtal som kan klassas som säkra under graviditeten, dock gäller även för dessa att du först får godkännande av en specialist, eftersom alla graviditeter inte är lika.
Ceylonkanel
Kanel är den torkade barken från trädet Cinnamomum verum, som tillhör samma familj som lagerträdet. Den kan användas antingen hel eller mald, och dess speciella doft tillsammans med dess behagliga och söta smak gör att den passar bra som smaksättning för både söta och salta rätter.
Det finns två sorter som är de mest populära: den som används i Europa, kallad Ceylonkanel, som vi känner igen som kanelstänger. Denna är generellt ofarlig att äta. Sedan finns också Cassia eller kinesisk kanel, som har en kryddigare smak och är vanlig som ingrediens i billigare livsmedel.
När det gäller dess säkerhet finns det fortfarande inga bevis som visar användningen under graviditet. Däremot ger det amerikanska departementet för hälsa och mänskliga tjänster grönt ljus för Ceylonkanel när det gäller dess konsumtion under graviditeten, så länge som du intar den i de vanliga mängderna i matlagning.
När det gäller Cassia bör användningen av denna variant vara begränsad. Detta på grund av närvaron av den aktiva substansen kumarin som kan orsaka skador på levern, särskilt om du är känslig och intar det under en lägre tid.
Ingefära
Ingefära är roten eller rhizomet av växten och går att köpa hel, pulveriserad och skuren i bitar. Den är väldigt aromatisk och har en kryddig, skarp och söt smak.
I matlagning använder man den i söta, fruktbaserade rätter och även i kryddblandningen för de berömda pepparkakorna. Den passar också bra i maträtter som sauterade grönsaker, såser, soppor samt kött- fisk- och skaldjursrätter.
De smärtstillande, antiinflammatoriska och matsmältningsfrämlande egenskaperna är kända. En översyn av ingefärskonsumtion under graviditet visade att det är säkert och effektivt för att lindra symtom vid illamående och kräkningar, jämförbart med att ta vitamin B6, eller pyridoxin. Här lägger man samtidigt tonvikt på mängden som man kan konsumera, vilken inte bör vara mer än 1 gram per dag.
Senapsfrön
Senap är en växt av den korsblommiga familjen som är vida populär inom gastronomin. Dess frön kan vara vita, brungula (Brassica alba) och svarta (Brassica nigris). När de gula fröna mals omvandlas de till den traditionella såsen som har en stark och skarp smak.
Smaken på senapsfrön är lite kryddig och är populär att använda som köttkrydda och som dressing för sallader och grönsaker. Så länge det används sparsamt är det bland de kryddor som anses vara säkra att konsumera under graviditeten.
Enligt tidningen Offarm bör dock svart senap inte konsumeras vid graviditet eller amning, eftersom det inte finns några kända studier som stöder dess säkerhet.
Kryddnejlika
Kryddnejlika är torkade, omogna blomknoppar av en växt som ursprungligen kommer från Indonesien.
Det är en av kryddorna som innehåller den eteriska oljan kallad eugenol, som också finns i kanel, lagerblad och muskotnöt. Den kan hjälpa till att lindra matsmältningsbesvär som illamående och kräkningar, så kan med fördel användas under graviditetens första trimester.
Tack vare dess kraftiga lukt och smak är det många som tycker om att använda i matlagning i söta och salta rätter som bräserat kött och marinerat viltkött.
Hittills finns inte några vetenskapliga bevis som visar på att gravida bör undvika denna krydda. Men se ändå alltid till att äta endast en begränsad mängd av den aktiva ingrediensen som du får igenom denna krydda.
Vitlökspulver
Vitlök är en krydda som tillhör familjen Liliaceae, och kommer ursprungligen från Asien. Sedan urminnes tider har man använt dessa lökar för kulinariska ändamål, särskilt som smaksättning och marinad för kött och fisk. Men den passar också utmärkt till grönsaker.
Enligt apotekaren López Luengo finns inte tillräckligt med vetenskapliga rapporter om de negativa effekterna av vitlök under graviditet eller amning. Det kan därför vara bäst att inte inta alltför stora doser.
Mängden vitlökspulver som är säkert för konsumtion vid graviditet bör varje gravid kvinna säkerställa med din läkare. Ett generellt mått för en frisk vuxen är 600 till 900 milligram per dag. En sak att komma ihåg är att vitlök förändrar smaken på bröstmjölken och följaktligen påverkar spädbarnets näringssammansättning.
Är andra kryddor säkra att konsumera under graviditet?
Gravida kvinnor bör utöva en stor grad av försiktighet när det gäller konsumtion av andra kryddor som cayennepeppar, muskotnöt, svartpeppar, saffran, spiskummin, lakrits, fänkål, bockhornsklöverfrön och gurkmeja.
Det är viktigt att alltid rådfråga en yrkeskunnig som en örtläkare om olika traditionella örter i köket och säkerställa säkerheten för konsumtion av dessa produkter.
Kom ihåg att en riktlinje för hur stora mängder av olika ämnen som är säkra att äta under graviditeten är de mängder som finns i livsmedel eller tillagade rätter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Suárez, M, Menéndez Granda, Vázquez Fernández, García Fernández, Suárez Pérez, Rodríguez García,Gómez de Cos, Sánchez Huerta. 2020. El Uso Del Jengibre Como Antiemético Durante El Embarazo. Disponible en: https://revistamedica.com/uso-jengibre-antiemetico-embarazo/.
- López Luengo, M. (2003). Plantas medicinales antiinflamatorias utilizadas en el tratamiento del reumatismo. 22,6,118-122. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-plantas-medicinales-antiinflamatorias-utilizadas-el-13049115.
- MedlinePlus. Clavo. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/251.html.
- López Luengo M. (2007). El ajo. Offarm. 26,1,78-81. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-ajo-13097334.