Kan man äta ingefära under graviditeten?

Konsumtion av ingefära under graviditeten är inte förbjudet, men mängderna måste begränsas under de första och sista månaderna.
Kan man äta ingefära under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2022

Ingefära är en av de mest välgörande kulinariska kryddorna som finns, och den har många positiva hälsoeffekter. Du måste dock tänka på att du under graviditeten behöver begränsa konsumtionen för att undvika komplikationer. Idag berättar vi mer om ingefära under graviditeten.

Först och främst måste vi lägga särskild vikt vid behovet av att äta en varierad och balanserad kost i detta skede av ditt liv. Dessutom är det viktigt att du garanterar hygienen ur mikrobiologisk synvinkel, eftersom vissa mikroorganismer kan orsaka oåterkalleliga skador på fostrets hälsa.

Är det möjligt att äta ingefära under graviditeten?

Hittills finns det inga bevis för att konsumtion av ingefära under graviditeten är skadligt för moderns eller barnets hälsa. Det är dock viktigt att undvika kommersiella tillskott av detta element och alltid använda själva roten (hel eller pulveriserad). Ingefära kan med fördel inkluderas i matlagningen för att förbättra näringstätheten i måltider.

Enligt vissa experter är det tillrådligt att begränsa konsumtionen av ingefära under de första och sista veckorna av graviditeten. Detta beror på att roten kan öka förekomsten av livmodersammandragningar och därmed öka risken för missfall, eller en för tidig förlossning. Bevisen för denna effekt är dock begränsade, och i samtliga fall behöver du bara minska dosen till adekvata nivåer.

En gravid kvinna med förkylning dricker citron- och ingefärste.

Ingefärans kontraindikationer

Det är viktigt att komma ihåg att konsumtionen av ingefära kan ha vissa kontraindikationer. Till exempel rekommenderas inte dess intag om du ofta lider av obehag i magen, eftersom denna rot kan öka oroligheterna på grund av dess kryddiga karaktär.

Likaså måste försiktighet iakttas när det finns problem med blodpropp. Oavsett om du tar antikoagulantia eller om du har blödarsjuka så måste du begränsa förekomsten av ingefära i din kost. Annars kan du drabbas av blödningar eller andra allvarliga hälsokonsekvenser.

Samtidigt är det tillrådligt att undvika att äta ingefära när det föreligger en diagnos av hypertyreos. Denna mat kan stimulera förlusten av mager massa och påverka ditt hälsotillstånd negativt. I dessa fall är det bättre att anpassa din kost på ett mycket speciellt sätt för att hålla din kroppssammansättning i ett optimalt tillstånd.

Fördelar med ingefära

Trots de tidigare nämnda kontraindikationerna måste vi också lyfta fram hälsofördelarna med konsumtionen av ingefära. Bland dem hittar vi möjligheten till en hälsosam viktförlust, i samband med en kalorifattig diet, vid fall av fetma. Men dessa typer av restriktiva dieter är inte lämpliga alternativ för gravida kvinnor.

Ingefära kan också vara användbart för att minska tarmbesvär, kolik, diarré och smärta i samband med menstruation. Detta beror på att den fungerar som ett naturligt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Den är till och med säker och effektiv för att förhindra illamående och kräkningar under graviditeten.

Som om detta inte vore nog bör du notera att ingefära kan lindra symtomen i samband med artrit och andra ledproblem. Den ger också en positiv effekt på blodsockernivåer och på lipidprofilen, för vilken dess inkludering i den vanliga kosten rekommenderas.

Du kan äta ingefära under graviditeten

Ingefärste.

Som du har sett är det säkert att äta ingefära under graviditeten utan några större problem, även om det är bäst att använda den i måttliga doser under de första och sista månaderna av graviditeten. På så sätt undviks möjliga livmodersammandragningar som kan utlösa en förtida förlossning.

Det är viktigt att välja att inkludera roten i din kost snarare än som ett kommersiellt kosttillskott, eftersom kvaliteten på ingefäran är den avgörande faktorn för dess resultat. Dessutom, när naturlig mat konsumeras, är det mindre sannolikt att nå en överdriven eller giftig dos.

Om du befinner dig under farmakologisk behandling är det bäst att rådgöra med en specialist om huruvida det är lämpligt eller inte att fortsätta under graviditeten. Många kulinariska kryddor kan interagera med medicinering och orsaka problem för din eller ditt barns hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maharlouei, N., Tabrizi, R., Lankarani, K. B., Rezaianzadeh, A., Akbari, M., Kolahdooz, F., Rahimi, M., Keneshlou, F., & Asemi, Z. (2019). The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition59(11), 1753–1766. Disponible en: https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1427044
  • Stanisiere, J., Mousset, P. Y., & Lafay, S. (2018). How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy? Foods (Basel, Switzerland)7(4), 50. Disponible en: https://doi.org/10.3390/foods7040050

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.