6 farliga livsmedel när du äter på restaurang under graviditeten

Det finns ett antal rätter som kan vara farliga när man äter på restaurang under graviditeten. Vi berättar vad du bör undvika för att minimera riskerna.
6 farliga livsmedel när du äter på restaurang under graviditeten

Senaste uppdateringen: 04 april, 2022

Under graviditeten måste en rad försiktighetsåtgärder vidtas för att beskydda fostrets utveckling, i värsta fall kan det annars kulminera i missfall. För att undvika detta kommer vi att berätta för dig vilken mat du ska undvika om du äter på restaurang under graviditeten.

Tänk alltid på att genom att gå till en restaurang så förlorar du kontrollen över ingredienserna samt metoderna för tillagning. Det är praxis inom restaurangbranschen att specifika standarder uppfylls och att regelbundna kvalitetskontroller utförs. Men en enda anställd som har en dålig dag kan göra att allt detta misslyckas, så ett bra menyval hjälper till att minimera riskerna.

Mat som kan vara farlig och som man bör undvika då man äter på restaurang under graviditeten

Här följer de farligaste livsmedelstyperna då man äter något man själv inte tillagat under graviditeten. Det är bäst att undvika dem till varje pris, eftersom de kan leda till obehagliga konsekvenser.

1. Ost gjord på opastöriserad mjölk

En del av ostarna du bör du undvika under graviditeten.

Livsmedel av mejerityp gjorda av opastöriserad mjölk utgör en hög risk under graviditeten. De kan innehålla bakterien listeria monocytogenes, som orsakar en sjukdom som är riktigt farlig för fostret. Detta bevisas av forskning publicerad i tidskriften Archives of Gynecology and Obstetrics.

Denna bakterietillväxt försvinner dock när en lämplig steriliseringsmetod, såsom pastörisering, tillämpas.

2. Fermenterade charkprodukter

Vissa typer av skinka, salami och andra charkprodukter som inte har tillagats med värme, utan äts direkt efter fermentering,  kan orsaka problem under graviditeten. Detta beror på risken att överföra parasiten som orsakar toxoplasmos, en potentiellt allvarlig infektion för spädbarn.

Vissa kvinnor har drabbats av denna sjukdom tidigare i livet och har genererat antikroppar mot mikroorganismen. Men när du är osäker är det bäst att undvika att konsumera denna typ av mat, om inte din läkare säger något annat.

3. Rå fisk

Färsk rå fisk som nuförtiden blir alltmer uppskattad mat är också farligt då du är gravid. Det har på senare tid blivit trendigt i västvärlden på grund av det östasiatiska kökets inflytande. Men den dåliga nyheten är att den inte bör konsumeras under graviditeten, eftersom den medför en högre risk för matförgiftning.

Om du vill införliva fisk och skaldjur i din kost så bör du alltså tillaga den väl innan du äter den. När det kommer till vår svenska mattradition att äta inlagd fisk så går det bra då syrabehandlingen räknas som fullgod tillagning. Dock får man se upp med tungmetallhalten hos vissa fiskarter, fiskodlingsmetoder samt geografiska fiskeområden.

4. Sallader

Normalt utgör frukt och grönsaker ingen risk för hälsan hos gravida kvinnor eller fostret. Men om grönsaker inte tvättas ordentligt kan ett antal mikroorganismer som orsakar matförgiftning finnas kvar på ytan.

Även om detta är sällsynt kan det innebära betydande risker under graviditeten. Därför bör de minimeras genom lämpliga hygienåtgärder.

5. Majonnäs

Såser rekommenderas inte heller för konsumtion utanför hemmet under graviditeten, åtminstone de som är gjorda med råa ägg som huvudingrediens. Till exempel färsk majonnäs. Detta preparat kan innehålla salmonellabakterier, som snabbt infekterar matsmältningskanalen. På finare restauranger kan du kontrollera med kyparen huruvida de använder pastöriserade äggulor.

För att förhindra denna typ av infektion är det alltså bäst att förbereda majonnäs med pastöriserat ägg. Som en försiktighetsåtgärd kan det dock vara bäst att undvika att konsumera detta preparat utanför hemmet.

Hemlagad majonnäs.

6. Stora fiskarter

Konsumtionen av fisk rekommenderas under graviditet, men stora fiskar kan utgöra farliga livsmedel. Det beror på att de på grund av sin övre position i näringskedjan samlar på sig kvicksilver i sitt kött, detta är en tungmetall som är mycket skadlig för fostret och för modern.

Akta dig för farlig mat när du äter på restaurang under graviditeten

Som du har sett finns det ett antal livsmedel som är farliga under graviditeten, särskilt när man äter på restaurang.

Även om restaurangerna vidtar ett antal åtgärder för att minimera förgiftningsrisken så är det bäst att undvika att äta de livsmedel som är potentiellt skadliga. Särskilt i de skeden av livet där hälsan är mer känslig.

Slutligen, ta hänsyn till att det finns flera produkter som är begränsade under graviditetsmånaderna. Om du har några tvivel angående detta så rådfråga din läkare. På så sätt kommer du att kunna optimera din kost och säkerställa en korrekt utveckling för ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Madjunkov M, Chaudhry S, Ito S. Listeriosis during pregnancy. Arch Gynecol Obstet. 2017 Aug;296(2):143-152. doi: 10.1007/s00404-017-4401-1. Epub 2017 May 23. PMID: 28536811.
  • Paquet C, Yudin MH. No. 285-Toxoplasmosis in Pregnancy: Prevention, Screening, and Treatment. J Obstet Gynaecol Can. 2018 Aug;40(8):e687-e693. doi: 10.1016/j.jogc.2018.05.036. PMID: 30103893.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.