5 farliga infusioner som du bör undvika under graviditeten

Här berättar vi mer om farliga infusioner du bör undvika under graviditeten för att inte utsätta barnets hälsa för fara.
5 farliga infusioner som du bör undvika under graviditeten
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2023

Under graviditeten är det viktigt att vara försiktig med konsumtionen av vissa infusioner och örter. Detta beror på att om de introduceras i kosten kan de orsaka missfall, det är alltså bättre att kraftigt begränsa deras intag. Här presenterar vi en uppsättning med farliga infusioner under graviditeten.

Det bör noteras att de flesta av de drycker vi ska prata om är fördelaktiga för hälsan under normala förhållanden. Men även om deras inkludering i kosten för en del är något positivt så gäller för dig som är gravid, eller funderar på att bli det, att de helst helt bör undvikas.

Farliga infusioner under graviditeten

Nedan följer vilka farliga infusioner du bör undvika under graviditeten, deras konsumtion kan orsaka aborter eller skapa problem i fostrets utveckling.

1. Polejmynta

Polejmynta i en infusion används ofta för att skapa ett tillstånd av avslappning och välbefinnande. Örten är dock inte lämplig under graviditet eller amning eftersom den innehåller ämnen som är abortframkallande och giftiga för fostret. Det kan även skada levern, njurarna och hjärnan hos det utvecklande barnet.

En kvinna med ont i magen som dricker te.
Lakritste kan höja blodtrycket och orsaka en för tidig förlossning. Samtidigt kan polejmynta orsaka missfall.

2. Lakrits

Lakritste kan påverka blodtrycket genom att öka det. Att påverka denna fysiologiska parameter under graviditetsperioden kan vara farligt för fostret och leda till en för tidig förlossning. Samtidigt kan det minska produktionen av bröstmjölk, det är alltså inte någon bra idé att inkludera det i kosten när du ammar heller.

3. Anis

Anis, salvia eller rabarber kan framkalla sammandragningar i livmodern, vilket kan orsaka för tidig förlossning eller till och med missfall. Faktum är att om deras infusioner tas under graviditeten är det vanligt att blödningar uppstår. De anses vara mycket osäkra och rekommendationen är att undvika dem.

4. Gurkmeja

Gurkmeja är en av de mest välgörande kulinariska kryddorna som kan ingå i kosten. Det har antiinflammatoriska effekter som har vetenskapligt bevisats. Det hjälper till att förebygga och behandla många sjukdomar. Det avråds dock starkt under graviditeten.

Dess konsumtion i stora mängder kan generera missfall eller neurotoxiska effekter. Detta betyder dock inte att det inte kan konsumeras i något sammanhang. Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients kan dess aktiva ingrediens i små doser vara positiv under graviditeten. Men dess konsumtion i form av en infusion är inte säker. Kontrollera hursomhelst med din läkare först.

En gravid kvinna som dricker te.
Vanligt te kan drickas med måtta under graviditeten. Det kan dock orsaka biverkningar om dess intag inte är begränsat till högst två koppar per dag.

5. Te

Te är en av de mest konsumerade dryckerna i världen. Även om dess intag inte är helt förbjudet under graviditeten, är det bäst att begränsa dess inkludering i kosten. Först och främst bör det noteras att det innehåller koffein, en alkaloid som har visat sig orsaka biverkningar under graviditetsperioden.

En överdriven konsumtion av drycken kan framkalla för tidig förlossning eller missfall. Det kan till och med hindra absorptionen av järn och folsyra, som är viktiga näringsämnen för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret. Det är bäst att vara försiktig med te, även om du utan risk kan dricka högst två koppar om dagen.

Se upp för farliga infusioner under graviditeten

Som du har sett finns det ett antal infusioner som är direkt farliga under graviditeten, det är bäst att undvika att konsumera dem helt. Annars kan de orsaka missfall eller problem med fostrets korrekta utveckling.

Det är viktigt att komma ihåg att det vid denna tidpunkt är det avgörande att vara ytterst försiktig när det kommer till vad du äter och dricker. Inte bara bör vissa kosttillskott inkluderas i kosten, såsom folsyra, utan du måste också begränsa förekomsten av vissa livsmedel och drycker som kan vara farliga.

Dessutom rekommenderas det att generellt främja hälsosamma livsstilsvanor. Det är till exempel väldigt positivt att träna trots begränsningarna under denna period. Likaså är det viktigt att sova tillräckligt varje natt, minst 7 timmars sömn av god kvalitet. För att uppnå detta är det viktigt att upprätta ett fast schema och att hålla sig till det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.