Temperaturmetoden för att bli gravid

Om du försöker bli gravid bör du definitivt läsa på om temperaturmetoden. Inte bara kan den hjälpa dig att nå ditt mål, utan den hjälper också kvinnor att lära känna sina egna kroppar bättre.
Temperaturmetoden för att bli gravid

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2019

Menstruationscykeln kan ibland vara oförutsägbar, men i allmänhet är den ganska exakt. Naturligtvis finns det inga raka linjer i naturen, så kom ihåg att temperaturmetoden inte är bombsäker, men att veta vilka tecken din egen kropp visar kan vara till stor hjälp.

Precis som alla kvinnor har unika personligheter har vi alla också unika kroppar. Vissa kvinnor får göra allt de kan för att undvika graviditeter, medan andra kvinnor inte vill annat än att bära ett barn i sitt sköte, men har svårt för att bli gravida.

Oavsett vad som gäller dig är det till fördel att bli bekant med din egen menstruationscykel. I själva verket kan temperaturmetoden också hjälpa dig att förbättra andra aspekter av ditt liv.

Rätt tillämpning av metoden kan hjälpa dig att vara bättre förberedd på att bli gravid. Och även om du inte uppnår önskat resultat är metoden fortfarande fördelaktig.

Informationen du får från din egen kropp ger exakta uppgifter som behövs för att andra metoder ska fungera. För att kunna ta del av fördelarna med metoden, oavsett ditt mål, måste du vara uppmärksam, organiserad och konsekvent.

Hur fungerar temperaturmetoden?

Om du vill bli gravid är det viktigt att veta när du är mest fertil. Precis som “säkra perioder” används av kvinnor som vill undvika en graviditet kan man med temperaturmetoden tvärtom pricka in sina mest fertila dagar.

Menstruationscykeln visar varje månad samma symptom i en specifik ordning, och vet du vad de betyder kan du lättare identifiera i vilket skede av din cykel du befinner dig i.

Om du medvetet följer din kropps förändringar kan du förutse din menstruations ankomst. På samma sätt vet du när du har ägglossning, och du kan även känna när du är gravid.

Livet är en flamma som alltid brinner ut, men den tänds på nytt varje gång ett barn föds.

George Bernard Shaw

Temperaturmetoden är inte särskilt känd, och den är ofta missförstådd.

På ett sätt kan de naturliga variationerna i den kvinnliga reproduktionscykeln tyckas utesluta metoden som ett sätt att planera, eller undvika, en graviditet. Men att korrekt analysera tecken och symptom kan emellertid ge optimala resultat.

Temperaturmetoden har obestridlig effektivitet, men det kräver att metoden tillämpas 100% korrekt.

För att använda metoden måste kvinnan observera följande faktorer:

Basaltemperatur

Basaltemperaturen är vår kroppstemperatur när vi vaknar på morgonen. För att ta reda på din exakta basaltemperatur måste du först kontrollera den när du vaknar, helst innan du stiger upp ur sängen.

Gör detta under en längre tid, och du kommer märka att på den exakta dagen för ägglossningen är din temperatur högre än alla andra dagar i din cykel.

Temperaturökningen beror på att mängden av hormonet progesteron ökar under ägglossningen. Din basaltemperatur går upp i genomsnitt en halv grad när du har ägglossning och förblir vid denna temperatur tills 24 timmar innan menstruationen.

Med andra ord, när du märker att din basaltemperatur går ner beror det på att din mens har börjat.

Följ stegen nedan för att hålla koll på din basaltemperatur ordentligt.

  • Ta din temperatur vid samma tidpunkt varje dag innan du stiger upp ur sängen, och ta den alltid i armhålan.
  • Anteckna om allt som kan orsaka en förändring, till exempel om du stannade uppe sent på natten eller om du tar medicin som kan sänka temperaturen, osv.
  • Det är väldigt viktigt att vara noggrann och disciplinerad med dessa mätningar. Om du inte är noggrann kan du få felaktiga data som bara leder till förvirring.
  • Skriv ner din dagliga basaltemperatur för att hålla reda på exakta uppgifter om din cykel.
  • Vissa symptom kan kopplas till tiden innan och efter ägglossningen. Därför rekommenderar vi att du uppmärksammar andra sensationer i kroppen, som ömma bröst, gaser i magen, svullnad i buken, buksmärta, huvudvärk, akne, yrsel, osv.

Slemmet i cervix

ägglossningstest

Vissa kvinnor har ingen svårighet att notera sina våta och torra dagar. Den här typen av observation görs automatiskt.

För att metoden ska fungera måste du dock föra en detaljerad logg. Även om du kanske aldrig har ägnat särskilt stor uppmärksamhet åt dina vaginala flytningar är det ett symptom som ger mängder av information om din fertilitet.

Tvätta händerna innan du tar ett prov och undersök sedan konsistensen på din flytning. Konsistensen visar i vilket skede av din cykel du är.

  • Mot slutet av menstruationen kommer du att lägga märke till en viss torrhet.
  • Under de följande dagarna blir flytningarna mer viskösa, täta och till och med klibbiga.
  • När du närmar dig ägglossningen börjar din kropp producera mer slem i cervix. Och på samma gång blir dessa flytningar mer rinniga.
  • När din flytning är elastisk, glänsande och liknar äggvita är det ett tecken på att du är som mest fertil.

Öppning och placering av livmoderhalsen

För att mäta hur öppen livmoderhalsen är och dess position stoppar du in fingret i slidan för att undersöka den. Sätt dig på huk och stoppa in långfingret så att du kan röra vid livmoderhalsens öppning.

Du hittar den med fingertoppen i övre delen av din vagina, och den kommer att kännas som en nästipp. Ibland är den lättare att hitta – det här är ett tecken på att du är i början av din cykel.

När du har ägglossning blir det svårare att nå din livmoderhals. Du kommer knappt att kunna röra den.

Att bara undersöka livmoderhalsen räcker dock inte för att hålla koll på din cykel, utan observera också andra symptom. Undersökningen kan vara oklar om du inte är säker på vad det är du rör vid.

Med detta sagt blir din livmoderhals mjukare och din vaginas öppning bredare när du är mer fertil. Efter din fertila period stänger den till sig för att skydda livmodern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.