Tidshanteringstips för att undvika ett rörigt hem

Tidshanteringstips för att undvika ett rörigt hem
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vill du ha några effektiva tidshanteringstips? Förhoppningsvis kan de underlätta ditt liv och hjälpa dig att undvika ett rörigt hem.

Ibland passerar dagen så snabbt att man inte ens kommer ihåg vad man gjorde med den, och det kan vara direkt kopplat till att ha ett rörigt hem och uppgifter som man inte har hunnit med. När man får barn dubblas dessutom uppgifterna, så det är inte så konstigt att det blir stökigt.

Effektiv tidshantering för att undvika ett rörigt hem

Vi har alla 24 timmar på en dag, så varför är det så vanligt att man inte har tid att städa huset?

Ordentlig tidshantering är det första steget för att få klart för sig vad man har gjort med all tid i slutet av dagen.

Den främsta fienden för tidshanteringen är det oändliga antalet uppgifter, speciellt för föräldrar, som alltid tar en stor del av ens värdefulla tid.

Den andra fienden är att ha ett rörigt hem. Det kan ursäktas med att man har ont om tid, men det är ofta en begränsande faktor för att kunna göra alla andra uppgifter ordentligt.

Om man exempelvis går och ska laga middag och köket är i en enda röra går man miste om tid för att man måste städa innan man börjar med själva matlagningen.

Utmattning och lathet är två saker som kan komma i vägen när man har sysslor att göra, men om man låter sig påverkas av latheten eller skyller på utmattningen kommer man alltid ha en ursäkt till att ha ett rörigt hem.

“Det enda som verkligen tillhör oss är tiden. Även en person som inte har något alls har iallafall lika mycket tid som alla andra.”
-Baltasar Gracián-

Kvinna som tittar på klockan

Vad hände med dagen?

Varje dag har 24 timmar, varav de flesta spenderas på vem vet vad.

Men kan man verkligen säga att dagen är bortkastad om man är upptagen med sysslor? Nej. När man är upptagen känns det såklart som att timmarna går snabbare, men de är också mer produktiva. Vi säger bara att dagen är bortkastad när vi inte gör det som vi skulle ha hunnit med.

Dagen går ännu snabbare när vi svarar på förslag från andra, som många gånger är mer komplexa än våra egna uppgifter. Det finns exempelvis alltid någon eller något som slutar med att ta mycket mer tid än vi hade förväntat oss.

Det är dock ens eget ansvar att snabbt återgå till att-göra-listan för att undvika ett rörigt hem.

Vi kan inte skylla på någon annan för att vi inte är organiserade, speciellt om anledningen är våra barn. Att ha ett rörigt hem är ett lågt pris att betala för belåtenheten vi får av våra barn.

Kvinna som dammsuger

Om det ändå är för stressigt för dig rekommenderar vi att du följer dessa tips:

  • Håll dig lugn och ha tålamod.
  • Organisera allt i enlighet med dina prioriteter (reflektera över det som verkligen är viktigt).
  • Se till att allt har en specifik och nåbar plats.
  • Delegera uppgifter bland familjemedlemmarna (barnen borde hjälpa till när de själva har orsakat röran).
  • Balansera uppgifterna så att du kan ha kontroll och så att de inte kontrollerar dig.
  • Var uppmärksam på förändringar i ditt humör och din fysiska hälsa så att utmattningen inte överväldigar dig helt plötsligt.
  • Använd de första timmarna på dagen till att göra det enklaste jobbet så du inte börjar dagen med att vara trött (kom ihåg att prioritera dina andra senare uppgifter).
  • Ha ett schema speciellt för hushållsarbetet så att du inte blir en slav åt ordningen.
  • Välj en plats bara för fritid, som inte påverkas av röran. Det kan bli en plats för inspiration och motivation.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.