Typer av vaginala flytningar: Allt du behöver veta

Vaginala flytningar är normala utsöndringar som spelar en viktig roll i det kvinnliga reproduktionssystemet. De är normalt vitaktiga eller transparenta, men deras utseende kan förändras. Vilka olika typer av flytningar finns det, och vad orsakar dem?
Typer av vaginala flytningar: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 17 november, 2018

Vaginala flytningar har en viktig funktion i det kvinnliga reproduktionssystemet. Denna vätska, som generellt är klar och vattnig, hjälper till att hålla vaginan ren och förhindra infektioner.

Flytningar produceras av körtlar inuti slidan och runt livmoderhalsen, och hjälper till att transportera döda celler och bakterier ut ur kroppen.

Dessa flytningar blir i allmänhet mer rikliga med motion, sexuell upphetsning, under ägglossningen, när du använder p-piller eller under perioder av emotionell stress.

Men vid vissa tillfällen kan dina flytningar se annorlunda ut än normalt. Detta är onormala vaginala flytningar, och kan ge upphov till oro.

Vad orsakar onormala vaginala flytningar?

Onormala vaginala flytningar kan bero på olika orsaker. Färgen och tjockleken på flytningen kan vara ett tecken på orsaken till förändringen.

Varje förändring i den normala balansen mellan bakterier i vaginan kan påverka de vaginala flytningarna. Du kan märka variationer i sekretens färg och tjocklek, men också på deras lukt eller att du får klåda. Det här är några orsaker som kan förändra dina vaginala flytningar:

 • Om du äter antibiotika, hormonella preventivmedel eller steroider.
 • Bakteriell vaginos. Detta är en infektion som är vanligare hos gravida kvinnor eller de som har sexuella relationer med flera partners.
 • Livmoderhalscancer.
 • Sexuellt överförbara sjukdomar, såsom klamydia eller gonorré.
 • Svampinfektioner, bäckeninfektion efter operation eller inflammatoriska bäckensjukdomar.
 • Trikomonaskolpit (trik), en parasitisk infektion som i allmänhet sprids med oskyddat sex.
 • Diabetes.
 • Användning av vaginala sprayer, tvål, bubbelbad eller parfymerade krämer.
 • Vaginit: irritation i eller runt slidan.
 • Vaginal atrofi, uttorkning och förtunning av vaginala väggar under klimakteriet.
  Diskuterar vaginala flytningar

Det finns olika typer av vaginala flytningar

Onormala typer av vaginala flytningar kan vara ett tecken på infektion eller något annat tillstånd. Var noga med att tala med din läkare.

Dina vaginala flytningar kan variera under hela din menstruationscykel, och det finns ingen anledning att oroa dig för det. Men om färgen, lukten eller konsistensen av dina flytningar är annorlunda, speciellt om de åtföljs av en brännande känsla eller klåda i vaginan, kan det vara ett tecken på infektion eller något annat tillstånd.

Det finns olika typer av vaginala flytningar, som klassificeras av deras färg och konsistens. Några av dessa sekret är normala, men andra kan vara ett tecken på en sjukdom som kräver medicinsk behandling.

Typer av flytningar

 1. Vit. Detta är en vanlig färg på vaginala flytningar. Men om den vita flytningen är tjock och åtföljd av klåda kan det vara ett tecken på en svampinfektion.
 2. Klar och flytande. Det här är helt normalt och kan inträffa närsomhelst under månaden. Det kan vara ett tecken på att du har ägglossning, och är som mest fruktbar.
 3. Vattnig. Om dina flytningar är mer vattniga än normalt kan detta bero på herpes. I det här fallet kommer det sannolikt att åtföljas av andra symtom, till exempel smärta i könsorganet. Å andra sidan, om det är tjockare än normalt, kan detta bero på användning av hormonella preventivmedel, såsom p-piller, eller vara en reaktion på någon kemisk produkt eller allergier.
 4. Genomskinlig och elastisk. Som tidigare nämnt är detta en av de normala typerna av vaginala flytningar. Du kanske märker en mer klibbig eller elastisk flytning några dagar eller upp till en vecka före din mens.
 5. Gul eller grön. En gulaktig eller grön flytning, särskilt om den är tjock eller åtföljd av en obehaglig lukt, är ett tecken på att något är fel. Generellt är det ett tecken på infektioner eller bakteriella obalanser i slidan.
 6. Grönaktig och skummande. Denna typ av flytning beror förmodligen på bakteriell vaginos. Detta är en obehaglig infektion, men den är lätt att behandla.
 7. Brun eller blodig. Sekretioner som innehåller blod kan vara normala (särskilt under dagarna efter din mens). Om du upplever riklig blödning utanför din normala menstruationstid, med mycket rött blod, kontakta din gynekolog för att finna orsaken.
 8. Klimpig. Om din flytning har klumpar kan det vara ett tecken på att du är som mest fertil. Det kan dock också vara ett symtom på en liten infektion.
Binda och tampong

Förändringar under menstruation och graviditet

Menstruationscykeln kan också ändra konsistensen på dina flytningar. Beroende på vilket stadium av cykeln du befinner dig i kan du lägga märke till olika förändringar.

När det är dags för din mens är det vanligt att din flytning innehåller lite blod eller är brunaktig i färgen. Om färgen är något gulaktig eller sekretet är tjockare än normalt kan detta indikera en lägre risk för graviditet.

Om dina vaginala flytningar är ganska flytande, (liknar äggvita till konsistensen) visar detta att du för närvarande är som mest fertil. Denna typ av flytning jobbar dubbelt som ett smörjmedel och hjälper spermier att nå livmoderhalsen.

Om din flytning är mer vattnig, är det mer sannolikt att bli gravid.

Under de senare skedena av graviditeten kan mer rikliga vaginala flytningar vara ett tecken på att du är nära förlossningen.

Bland de många förändringarna som uppstår under graviditeten, är en ökning av mängden vaginala flytningar vanligt. Detta beror på ökad produktion av östrogen och lägre blodflöde till vaginan.

I början av graviditeten bildar dessa sekret slemproppen, en barriär som skyddar livmodern under graviditeten. Denna slempropp kan stötas ut före födseln och ibland medföljer lite blod.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barald, D. Secreción vaginal. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
 • Barald, D. Prurito y secreción vaginal. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
 • Morris M, Nicoll A, Simms I, Wilson J, Catchpole M. Bacterial vaginosis: a public health review. Br J Obstet Gynaecol 2001;108-439-50.
 • Rivera, Antonio. (2016). Características del flujo vaginal en infecciones cervico-vaginales. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. 36. 43-46.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.