Kan man få mens under graviditeten?

Om du är gravid och får någon form av vaginal blödning, ska du genast informera din läkare. Det finns ingen chans att du får mens under graviditeten. Ta reda på mer om detta problem nedan.
Kan man få mens under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 09 april, 2019

För att svara på den här frågan är det första du bör veta att du inte kan få mens under graviditeten. Under första trimestern får vissa kvinnor trots detta blödningar som påminner om dem vid menstruation. Vad ska du göra när det händer?

I allmänhet är detta känt som blödningar, eller spotting, under tidig graviditet. Det är ett fenomen som orsakas av hormonella förändringar. Mängden blod skiljer sig dock från dina normala menstruationer.

Dessutom kan mängden blod variera från gång till gång.

Kan du få mens under graviditeten?

Gravida kvinnor kan få lite oregelbundna blödningar. Men det är aldrig på grund av din normala menstruationsperiod. Visst kan vissa kvinnor blanda ihop detta med sin mens eftersom det händer runt den tid då de skulle ha fått sin mens.

Oregelbundna blödningar eller spotting som uppstår under graviditeten är vanligtvis mörkbruna eller ljusrosa. Du bör också komma ihåg att under denna tid bör du aldrig blöda så mycket att det fyller en binda eller tampong.

Orsaker till mens under graviditeten

Det här är några av de saker som orsakar blödningar under graviditeten:

1. Implantationsblödning

Implantationsblödning inträffar när det befruktade ägget implanteras i livmodern. När ägget sätts fast mot väggen, får det en del av väggen att lossna. Vanligtvis är denna typ av blödning ljusbrun, rosa eller röd.

kvinna håller sig för magen

2. Blödning efter att ha tagit preventivmedel

Ibland har kvinnor oregelbundna cykler efter att de har tagit p-piller. Om du har slutat ta dem och är gravid, är det möjligt att drabbas av en tillfällig blödning på grund av hormonella förändringar.

Om du dessutom blir gravid strax efter att du slutat att ta p-piller, är det svårt att säga om du blöder från en tillfällig blödning eller din normala mens.

3. Ektopisk graviditet

Ibland implanterar det befruktade ägget sig utanför livmodern. Det händer vanligtvis i äggledarna eller livmoderhalsen.

När detta sker börjar cellerna växa och, som ett resultat, orsaka smärta och blödningar. Blodet kommer troligen att vara rött och du kan uppleva stor smärta.

Om det lämnas obehandlat kan det skada dina chanser att bli gravid i framtiden. Därför är det mycket viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp.

Blödningar när du är gravid betyder inte att du inte kommer att få en hälsosam graviditet.

4. Du kan ha drabbats av druvbörd

Druvbörd inträffar när det befruktade ägget blir onormalt och är en form av abnorm utveckling av en graviditet. Vid denna typ av graviditet bildas druvliknande, vätskefyllda blåsor, vilka avgår tidigt under graviditeten och då ger upphov till, ibland kraftiga, blödningar. Druvbörd är relativt sällsynt i Sverige. Det är en promilles risk att en graviditet är en druvbörd.

Tyvärr leder detta till att graviditeten inte kan fortskrida. Det här är en annan situation som kräver omedelbar vård för att förhindra skador på ditt reproduktionssystem.

5. Hormonella förändringar kan också ge mens under graviditeten

En orsak till att du kan blöda är på grund av dina progesteronnivåer. När du är gravid, ökar dina progesteronnivåer för att förhindra din menstruation.

I vissa fall stiger dock detta könshormon inte tillräckligt för att helt stoppa din cykel, särskilt i de första graviditetsstadierna. Därför kan du fortfarande blöda lite, som om du fick mens under graviditeten.

gravid kvinna undersöks av läkare


6. Ett tecken på missfall

Blödningar kan också vara ett tidigt tecken på missfall. Liksom de andra orsakerna till blödningar under graviditeten börjar missfall ofta med lätt spotting som utvecklas till en stor blödning.

Du bör också komma ihåg att blödningar när du är gravid inte betyder att du inte kommer att ha en hälsosam graviditet eller ett garanterat missfall. Det kan dock vara en anledning till oro. Om du tror att du har fått mens när du är gravid, bör du omedelbart kontakta din läkare.

Slutligen kom ihåg att det finns många anledningar till att en kvinna kan blöda under graviditeten. Men det är omöjligt att få mens när du är gravid. Lyckligtvis upplevde de flesta kvinnor inte någon form av blödning under graviditeten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.