6 tips för en säker graviditet efter ett missfall

Efter att ha gått igenom ett missfall kan både kvinnor och män utveckla en rädsla för att bli gravida igen. I dagens artikel tittar vi på 6 rekommendationer för en säker graviditet efter ett missfall.
6 tips för en säker graviditet efter ett missfall
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt för många kvinnor att ha en säker graviditet, särskilt efter att ha genomgått den svåra upplevelsen av ett eller flera missfall. Det första man måste göra är att se till att orsaken till förlusten har lösts eller behandlats. Sedan är nästa steg att låta kroppen återhämta sig, gå tillbaka till det normala och förbereda sig för en ny graviditet.

Det här tar tid, uppmärksamhet och fysisk och psykologisk vård för att försäkra sig om att båda föräldrarna är redo. Därför rekommenderar läkare en serie undersökningar och prover som hjälper till att identifiera orsaken till missfallet. Med dessa resultat kan läkare bestämma vilka åtgärder man bör sätta in för att hantera alla problem som kan påverka framtida graviditeter.

“Missfall är den spontana förlusten av ett foster före den 20:e graviditetsveckan… De flesta missfall inträffar för att fostret inte utvecklas normalt. Cirka 50 procent av missfall är förknippade med extra eller saknade kromosomer. Oftast beror kromosomproblem på fel som inträffar av en slump när embryot delar sig och växer och är inget problem som ärvts från föräldrarna. ”

– Mayokliniken –

Hur man har en säker graviditet efter ett missfall

1. Ge dig själv tid att återhämta dig känslomässigt

Ett missfall kan leda till intensiv ångest, skuld och sorg. Naturligtvis är det inte känslor du vill ta med dig in i din nästa graviditet.

Tänk också på att ju längre graviditeten var gången när du drabbades av förlusten, desto längre tid kommer det ta dig att läka rent känslomässigt.

2. Se till att dina reproduktionsorgan inte har blivit skadade

Efter ett missfall kan skador och infektioner uppstå i en kvinnas inre organ. I extrema fall finns det till och med risk för minskad fertilitet eller infertilitet.

Det är viktigt att konsultera din gynekolog för att identifiera eventuella fysiologiska problem. Din läkare kan rekommendera följande medicinska undersökningar för att identifiera orsaken till tidigare missfall och förhindra dem i framtiden.

  • Blodprov. Dessa gör att din läkare kan undersöka ditt immunsystem och den hormonella balansen du behöver för en säker graviditet.
  • Genetiska tester. Genetiska tester ser till att du och din partners kromosomer inte är orsaken till missfallet.
    graviditet efter ett missfall: man och kvinna tröstar varandra
  • Ultraljud. För att inspektera kvinnans buk.
  • Hysteroskopi. Titthålsundersökning för att observera kvinnans äggledare och livmoder.
  • Hysterosonografi. Endoskopisk undersökning av de yttre könsorganen samt i livmoderhålan.

Det är också viktigt att vänta tillräckligt länge för att din menstruationscykel ska bli regelbunden igen – särskilt lutealfasen. Om du vill bli gravid igen måste livmodern vara frisk och stark och du måste ha en normal östrogennivå.

3. Prenatala vitaminer

Redan när man planerar att försöka få barn rekommenderar experter att kvinnor tar vitaminer och kosttillskott av god kvalité. Du kan leta efter receptfria vitaminer på apoteket eller be din läkare att skriva ut ett recept. De viktigaste ämnena din kropp behöver är folsyra, kalcium och järn.

4. Undvik överdriven fysisk ansträngning hemma och på jobbet

Dagliga hushållsuppgifter kan vara farliga när du är gravid. Du bör undvika att utsätta dig för kemiska ämnen och lyfta tunga saker.

Att använda höga pallar eller stegar för att nå föremål utgör också en risk, liksom att plocka upp skräp som innehåller giftiga komponenter. Se till att inte stå stilla under långa perioder, särskilt nära värmepannor eller ugnar.

5. Håll koll på din vikt

Din kropp kräver mer näringsämnen för att ha en säker graviditet. Därför är det normalt att lägga på sig några kilo. Det är dock viktigt att du ser till att din viktökning är hälsosam.

Om du går upp för mycket i vikt blir det svårare att förlora vikten igen efteråt. Men om du inte lägger på dig tillräckligt mycket riskerar ditt barn att hämmas i tillväxten och ha en låg födelsevikt.

6. Förbättra din kost och dina matvanor

Förutom att dricka mycket vatten bör du se till att äta sex balanserade måltider varje dag. De mest rekommenderade livsmedlen för gravida kvinnor är de som är rika på folat, som spannmål, sparris, linser, fisk och apelsiner. Kom ihåg att folsyra bidrar till att barn utvecklas ordentligt.

Dessutom bör du begränsa ditt intag av koffein under graviditeten. Om du vill knapra på något mellan måltiderna, välj hälsosamma alternativ som frukt, vilka innehåller naturliga sockerarter och ger dig mer energi.

Dessa rekommendationer hjälper dig att ha en säker graviditet efter ett missfall. Kom ihåg att innan du försöker bli gravid bör du känslomässigt vara redo så att du kan ta dig an denna utmaning på ett helhjärtat och positivt sätt för dig själv och ditt framtida barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.