En regnbågsbebis ger glädje efter sorg

En regnbågsbebis ger glädje efter sorg
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2018

Du kanske inte vet vad en regnbågsbebis är även om du har en nära dig. Regnbågar träder fram efter ett oväder, när himlen fortfarande är mulen och marken fuktig. En bebis som kommer efter en svår tid är en regnbågsbebis som ger glädje.

Med en regnbågsbebis syftar man ofta på ett barn som kommer till när ett annat barn har förlorats. Men man kan faktiskt beskriva ett barn som kommer efter vilken tragedi som helst som en regnbågsbebis. 

Precis som i naturen kommer inte en sådan bebis för att avsluta en kris, utan för att förändra den.

Regnbågar uppstår när solen reflekteras i vatten. Även om det verkar magiskt vackert är det ett naturligt meteorologiskt fenomen.

Regnbågsbarn kommer istället oväntat, som genom ett mirakel. Ingen förälder väntar sig den välsignelsen efter en storm.

En regnbågsbebis ger glädje

När man vet vad som kännetecknar en regnbågsbebis kanske man börjar titta efter dem överallt. Det som urskiljer dem är att de kommer direkt efter att man förlorat någon annan.

Vanligtvis kommer en regnbågsbebis till världen ungefär ett år efter den tragiska förlusten. Om mer tid passerar stämmer det inte in, förutom om stormen fortfarande härjar.

En regnbågsbebis ger glädje efter sorg, men blir inte alltid mottagna på rätt sätt. För att det ska räknas som en regnbågsbebis måste de runt om kring påverkas positivt av bebisens ankomst. 

Trots att de är vanliga slutar regnbågar aldrig förvåna oss. Detta optiska fenomen får oss alltid att le.

regnbåge

Dessutom bidrar bebisar som kommer till världen i svåra stunder med hopp och ro till de som lever runt omkring.

De tar inte bort smärtan av att ha förlorat någon. De ersätter inte känslan av sorg och de kan inte jämföras med andra barn. Men de lugnar efter stormen.

Att förlora ett barn är fruktansvärt och kan bryta ner även de allra starkaste. Det sorgligaste i en sådan förlust är att man förlorar hoppet. Ibland tänds det på nytt och ibland inte. Precis som en regnbåge, som behöver speciella omständigheter för att komma fram.

En regnbågsbebis kommer till världen när föräldrarna inte längre oroar sig för att förlora ett barn. Om de känner sig pressade kommer det inte gå. Det som gör en bebis till en regnbåge är också att den skänker lättnad till föräldrarna och låter hoppet komma åter för att stanna.

Medan stormen härjar finns inga regnbågar. Medan det fortfarande finns smärta och tårar kommer det inte finnas något hopp för föräldrarna. De känner att de har förlorat allt. För att en regnbågsbebis ska komma måste stormen vara över.

Efter sorg kommer glädje

Hur mäktig än stormen är kommer alltid ett lugn efteråt. Det där ljuset som ger hopp kan dröja innan det kommer, men inom tid kommer glädjen och ljuset tillbaka.

Även om du inte har kommit över din sorg kommer de goda nyheterna sätta igång ett tumult av känslor. Man kan få alldeles för höga förväntningar som kan skapa stress eller påminna om dåliga minnen.

en regnbågsbebis ger glädje

Barnen kommer in i livet för att återskapa en balans i det. För att byta ut mörkret mot ljus och färg. De blir en motivation för att lära och förena.

Alla barn är värda vår uppskattning, men de här barnen är speciella eftersom de har extra mycket positiv energi. Det bidrar till ett speciellt band och tillgivenhet.

Man ska komma ihåg att regnbågsbarnen är syskon till stjärnbarnen; det är de som lämnat oss för att de andra ska komma till. 

Regnbågsbarnen är ett mysterium som kommer till oss för att stjäla våra hjärtan och lära oss om livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antonov, V. V., & Teplyy, A. (2008). Trabajo espiritual con los niños.«. New Atlanteans.
  • Torres Delgado, J. M., & Rangel Guerrero, A. (2010, abril). La familia funcional como promotora del desarrollo humano e integral de la persona desde la perspectiva femenina. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.