Mitt barn vill bara ha närhet hela tiden

Mitt barn vill bara ha närhet hela tiden
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att vara i mammas famn, eller pappas, eller i famnen på vilken vuxen som helst som man känner, är ett favoritnöje för vilken liten bebis som helst. I den här artikeln vill vi hjälpa dig att förstå varför bebisar kan vilja ha närhet hela tiden, och ge dig några användbara råd.

Varifrån kommer den ständiga viljan till närhet?

Vanan att alltid vilja ha närhet kommer från barnets egen mänskliga natur. Vi är varelser som behöver ömhet för att kunna växa. Därför är fysisk närhet som ett gödningsmedel. Ända från födseln söker vi efter mänsklig närhet för att kunna utvecklas och bli lyckliga.

Det är också viktigt att veta att bebisar har en viss naturlig preferens för sin mamma. De har trots allt spenderat cirka 40 veckor i sin mammas mage. Det är mamman som förser barnet med mjölken som det längtar så efter. Det är ofta mamman som sjunger för bebisen, nattar, byter blöjor, badar osv.

Så det är ingen överraskning att bebisar vill spendera mer tid i mammas famn än i någon annans.

Det är också så att bebisar inte tycker om att vara ensamma. Ensamhet ger dem känslan av att vara oskyddade. Däremot, att ha sällskap och att vara hållen i någons famn, lugnar dem och får dem att känna sig trygga.

Bebisar behöver kunna lita på detta tillgivna stöd för att kunna få en hälsosam känslomässig utveckling. Det är också en viktig del av utvecklingen av deras självkänsla.

Många människor tror att bebisar som vill ha mycket närhet ofta har blivit bortskämda. De anklagar bebisarna för att vara “manipulativa” om de skriker när man sätter ner dem. Detta är allt annat än sant.

Det är viktigt att veta hur viktig ömhet och hudkontakt verkligen är i små bebisars liv.

När finns det anledning till oro?

En bebis sover i sin mammas famn.

Vi har just bekräftat att närhet är en viktig del av ett litet barns hälsosamma utveckling. Det finns dock fall då detta kan bli ohälsosamt för både mamman och barnet.

Det finns bebisar som bara vill bli hållna av sina mammor, 24 timmar om dygnet. De skriker desperat varje gång man sätter ner dem, eller när de blir hållna av någon annan.

Denna typ av bundenhet blir mer skadlig än välgörande eftersom bebisen blir helt beroende av sin mammas famn.

Bebisen blir oförmögen att göra någonting på egen hand, eller att ens göra ett försök.

För mamman, som definitivt behöver vila och egentid, blir detta väldigt ansträngande. Det kan orsaka stress, depression och många tårar.

Vad ska man göra om situationen blir “för mycket”

Även om bebisen aldrig ska lämnas utan ömhet, så ska nära föräldraskap inte tas till sin extrem. Att hålla bebisen i din famn 24 timmar om dygnet gör att det nära föräldraskapet övergår från någonting välgörande till att bli skadligt.

Barn som växer upp under dessa förhållanden, får svårt att utveckla personlig självständighet över tid. De lär sig att mamma är den som måste göra allting för dem.

Var uppmärksam på tecknen på att ditt barn börjar bli alltför beroende. Till exempel, om barnet är stort nog för att hålla sin egen flaska, men vägrar att göra det. Det äter bara om du håller flaskan.

Ett annat tecken kan vara att när ditt barn tappar sin napp så vägrar det att plocka upp den, och insisterar på att du ska göra det. Det kanske till och med går så långt som att det förväntar sig att du ska sätta in den i dess mun. Om detta låter som ditt barn, är det dags att hjälpa din lilla att bryta sig loss från navelsträngen som håller den fast.

Vad kan jag göra?

Vi vill åter insistera på att ditt barn aldrig ska bli nekad den ömhet det så väl behöver. Det behöver bli hållet, kramat, gosat med, vaggat, pussat, lekt med och omhändertaget på alla sätt.

Men om ditt barn är alltför bundet till sin mamma så riskerar bundenheten att bli “kronisk”. Som mamma behöver du agera, och resten av familjen kommer att behöva stötta dig också.

Nedan vill vi ge några användbara råd till dig och din lilla:

Njut av att umgås med andra människor

Mamma måste sluta vara centrum av bebisens universum. Ditt barn måste förstå att det är okej att umgås med andra människor, familjemedlemmar och vänner.

Kanske kan farfar börja leka med barnet på morgnarna, eller kanske farmor kan ta ut det på en promenad på eftermiddagarna? Kanske kan du fråga ditt barns äldre kusin om att hjälpa det äta?

Om andra involveras i barnets dagliga rutin så kommer bördan på mammans axlar att börja lätta. Samtidigt kommer ditt barns ångestnivå att sänkas, dess självständighet kommer att öka, och det kommer att knyta fina band med dina nära och kära.

Stimulera ditt barns utveckling

Barn är alltid ivriga att få lära sig någonting nytt. Att sätta ner ditt barn på golvet ger det möjligheten att stärka sin lilla kropp. Att ge det nya leksaker eller andra saker ger det möjlighet att experimentera. Att lära sig att krypa tillåter det att utforska sin omgivning.

Alla de här stegen kommer hjälpa ditt barn att bli mer självständigt och att för en stund glömma den där famnen som det är så beroende av.

Som vanligt så ska mamman inte vara den enda som gör dessa aktiviteter med barnet. Alla i familjen bör vara med för att det ska bli effektivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.