5 sovställningar för gravida kvinnor

5 sovställningar för gravida kvinnor

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2019

Att vara gravid är en av de bästa upplevelserna i en kvinnas liv. Men för förstagångsmammor är det ofta en tid full av oro och ängslan. Ett av de vanligaste frågetecknen är vilka sovställningar som är bäst.

När barnet växer inuti livmodern, blir kvaliteten på sömnen sämre. Man kan bli osäker på vilka sovställningar som är lämpliga att sova i för att inte skada barnet.

Utöver detta gör illamående, ångest och halsbränna att god sömn under graviditeten ibland kan tyckas omöjligt. Därför är det nödvändigt att be om råd om de bästa sovställningarna under graviditeten.

Sovställningar för gravida kvinnor

1. På vänster sida

Medicinska experter rekommenderar att du sover på vänster sida. Detta bidrar till att blod och näringsämnen cirkulerar fritt i livmodern och till barnet. Det främjar också njurarnas funktion så att de enkelt kan eliminera avfall och restprodukter.

2. På sidan med en kudde att luta sig mot

Sidopositionen med en kudde mellan benen håller ryggraden rak och undviker att ett ben trycker mot det andra. Om du har en lång kudde är det ännu bättre. På så sätt kan du stödja din mage och känna dig ännu säkrare.

3. Halvsittande

Denna ställning är lämplig om du har ont i magen eller har dålig matsmältning. En bra kudde erbjuder stöd i denna position och tillåter dig att ha en mycket bekvämare hållning.

Gravid kvinna sover

4. Förhöjd överkropp

En annan av de mest bekväma sovställningarna är att ha en upphöjd överkropp. Det är det mest rekommenderade sättet att sova om du har en täppt näsa, en känsla av andnöd eller halsbränna.

Flera kuddar eller dynor används för att stödja och lyfta upp ryggen. Detta minskar yrsel och slappnar av kroppen.

När barnet växer i livmodern minskar de djupa sömncyklerna, vilket ger osäkerhet och obehag. Det kan också stärka osäkerheten om vilken position som är bäst för barnet.

5. Fötterna upphöjda

Vid konstanta kramper, dålig cirkulation eller svullnad i ben och fotleder, är det rekommenderat att hålla fötterna upphöjda med kuddar eller dynor.

Detta mildrar åderbråck, domningar och kramper.

Med denna position är det möjligt att slappna av i både kropp och själ. Det är alltid nödvändigt att ha några timmars sömn för att vila kroppen. Dessutom kommer barnet att kunna utvecklas ordentligt.

Sovställningar som inte rekommenderas för gravida kvinnor

Precis som det finns sovställningar som är idealiska för barnet och mamman under graviditeten, finns det också de som bör undvikas under denna period. Här är några av dessa sovställningar:

1. På rygg

Det är den minst rekommenderade eftersom det ger dålig matsmältning och cirkulation. Detta beror på att livmoderns och tarmarnas vikt trycker ner mot ryggen.

Denna position kan också medföra andningsproblem, ryggont och hemorrojder. Och värst av allt är att det kan leda till att cirkulationen till barnets hjärta minskar.

2. På mage

Sova på magen medför ingen risk om graviditeten är i sina tidiga stadier. Men när den är mer långt gången är det lämpligt att inte inta denna ställning.

Många gravida kvinnor försöker använda detta som sin favorit under graviditeten. Det kan dock inte rekommenderas beroende på den växande magen.

Om det är väldigt svårt att undvika denna position rekommenderar vi att du använder en kudde i form av en ring med hål i mitten eller flera kuddar för att bilda ett slags ihåligt område för att inte trycka mot magen.

Kvinna i säng håller sig för pannan

Rekommendationer för att somna

Att sova bra är väldigt viktigt under graviditeten, precis som det är i alla skeden av livet. Att kunna göra det bra kan ibland vara ett problem. Här är några rekommendationer för att uppnå detta mål:

  • Ät en lätt måltid rik på aminosyror på kvällen. Dessa finns i spannmål, fisk, mjölk, ägg och sallad.
  • Sov minst 8 timmar om dygnet. Tänk på att tupplurar helst inte bör överstiga 25 minuter eftersom längre tupplurar kan förhindra att du somnar på kvällen.
  • Undvik kaffe och choklad efter middagen. Drick heller inte för mycket vatten efter middagen så att du inte måste springa på toaletten alltför ofta.
  • Möblera ditt sovrum så att det främjar vila och ro. Det ska vara väl ventilerat, svalt och fritt från buller eller intensiva ljus. Sängkläderna ska vara gjorda av bomull eller silke, precis som din pyjamas.
  • Alkohol och cigaretter är skadliga för graviditeten, inte bara för att de skadar barnet, utan också för att de förhindrar att modern sover gott.

Andra tips att tänka på

Träning och fysisk aktivitet är bra för sömnen men å andra sidan bör du inte träna i slutet av dagen. Anledningen är att kroppen fortfarande är mycket energisk och vaken efter träningen. Detta gör det svårt att slappna av och kan störa sömncykeln.

I motsats till detta är det bra att praktisera avslappningstekniker som meditation eller yoga på kvällen. De är mycket fördelaktiga när man försöker slappna av i kroppen för att sova. Glöm inte att en bra kudde alltid kommer att vara din bästa vän under graviditeten.

God sömn främjar en hälsosam graviditet, både för mamman och barnet. Endast den mest bekväma och avkopplande ställningen som hjälper mamman att vila på ett lugnt och bekvämt sätt bör intas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.