Symtom under graviditetens andra trimester

Symtom under graviditetens andra trimester

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Att skapa ett liv och bära det i din livmoder i nio månader är en unik upplevelse. Kroppen förvandlas och utvecklas vecka för vecka. Här går vi igenom de symtom du kan uppleva under graviditetens andra trimester.

De första 90 dagarna är kanske de svåraste på grund av alla hormonella förändringar och den extra energiförbrukningen. Symtomen på graviditetens andra trimester är dock inte lika utmattande.

Från vecka 13 till vecka 26 blir de fysiska förändringarna av graviditeten uppenbara.

Magen och brösten fortsätter att växa. Illamåendet försvinner, men andra tecken som ryggvärk, hudpigmentering och förstoppning ger sig till känna.

Specialister rekommenderar att man försöker begränsa eller kontrollera viktökningen under denna fas.

Vid den sjätte månaden bör mamman ha lagt på sig minst 6 kg på ett hälsosamt sätt.

Symtom på graviditetens andra trimester

Vissa kvinnor kan drabbas av alla tänkbara besvär av graviditeten, medan andra bara upplever några obehag. Vissa kvinnor upplever inte några problem alls.

Här är några vanliga symtom på graviditetens andra trimester:

 • Smärta och värk. Särskilt relaterat till rygg, bäcken, höfter och ben. När barnet växer, bär ryggen upp den växande magen. Ledbanden i höfterna och bäckenet sträcker ut sig och gör plats för den nödvändiga utvidgningen vid förlossningen, vilket kan generera smärta.
 • Kramper. Med start i den fjärde månaden är benkramper vanliga. Dessa genereras av tryck på nerver och blodkärl. En komplikation som skapar stor smärta och svullnad i extremiteterna är djup ventrombos, som måste åtgärdas omedelbart av en läkare.
 • Halsbränna och förstoppning. Livmodern växer och komprimerar magen och tarmarna. Detta förändrar balansen mellan mat och magsyror. Effekten av hormoner på matsmältningssystemet lägger till ett extra lager av komplexitet till denna fråga. För att undvika eller minska obehag, är det lämpligt att dricka tillräckligt med vätska och äta frukt och spannmål, förutom att utöva lättare motion.
 • Akta dig för hemorrojder! Som ett resultat av förstoppning och tryck på rektala vener kan hemorrojder uppträda eller förvärras under graviditetens andra trimester. Alkohol och kryddig mat ska undvikas, och en träningsrutin som stretchar musklerna rekommenderas.
 • Hudpigmentering. Dessa förändringar kan minska eller försvinna helt efter graviditeten. Mörka fläckar uppträder i ansiktet, vilket blir känsligare för solens strålar. En bra solskyddskräm hjälper till att förebygga märken i ansiktet. Bröst och mage tenderar också att sträckas ut och torka ut, vilket resulterar i klåda eller bristningar.
 • En mycket synlig svart linje tenderar att dyka upp från naveln till skötet.
Kvinna i graviditetens andra trimester

Andra fysiska förändringar hos den blivande modern

 • Håret förändras. En gravid kvinnas hår genomgår förändringar liknande de som genereras före menstruationen. Dessa problem kan lindras genom att fortsätta att dricka tillräckligt med vatten och använda krämer och oljor på huden.
 • Svettningar. Överdriven svettning kan vara ett annat symtom på graviditetens andra trimester på grund av ökat antal svettkörtlar.

För att undvika eller minska matsmältningsbesvär är det lämpligt att dricka mycket vätska och äta frukt och spannmål. Du behöver också utöva lättare träning, som att gå flera minuter om dagen.

 • Ökad hjärtfrekvens. Mer blod pumpas runt och hjärtat slår snabbare, vilket kan utlösa stark hjärtklappning eller takykardi. Stress och överdriven viktökning kan också påverka hjärtats förmåga att fungera normalt. Detta kan undvikas genom att ta det lugnt och att ha en god hållning.
 • Förändring i utseendet av brösten. Brösten blir stora och tunga efter första trimestern. Det är dock inte förrän den fjärde månaden som nya mjölkkanaler börjar utvecklas.
 • Runt vårtgården uppträder små knutar som kallas Montgomerys körtlar. Blodflödet till brösten ökar också och venerna blir mer märkbara.
Graviditet efter 30: gravid kvinna häller upp te
 • Vaginala flytningar. Kroppen genererar antikroppar, och under denna tid utvisar den en transparent eller vitaktig substans genom slidan i större mängder än vanligt. De är luktfria och förhindrar att bakterier växer till i slidan.
 • Inflammerat tandkött. Små blödningar kan uppstå när du borstar tänderna. På grund av överflödigt blodflöde kan näsblod eller bihåleinflammationer också uppstå på grund av svullnaden i slemhinnorna.
 • Sömnlöshet. Fostrets rörelse kan ge symtom under graviditetens andra trimester. Barnet börjar sträcka på sig och göra “armhävningar” i magen. Dessa rörelser kan orsaka smärta eller obehag hos mamman vid sänggåendet, speciellt om hon inte har bra kroppshållning.

Sammanfattningsvis…

Som vi sa kan dessa symtom under graviditetens andra trimester variera från kvinna till kvinna, samt med graviditetens och barnets särdrag.

Det viktigaste är att mildra dem så mycket som möjligt för en njutbar graviditet.

Slutligen, kom ihåg att rutinmässiga kontroller hos mödravården gör att du kan ta upp frågor och be om lösningar på alla problem som kan uppstå.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.