Hur många timmars sömn förloras när bebisen kommer?

Hur många timmars sömn förloras när bebisen kommer?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2018

Många undrar hur många timmars sömn föräldrar förlorar när en ny medlem ansluter sig till familjen, och nyligen publicerade studier har avslöjat detta.

Sömn blir extremt dyrbar när man ger sig in på äventyret att vara förälder.

Under de första månaderna av ett barns liv är det en ganska vanlig bild att se föräldrar med mörka ringar under ögonen, trötta och med huset i oordning.

Detta beror på att barnet ännu inte har etablerat sin cirkadiska rytm. Han eller hon måste vänja sig vid en 24-timmarscykel som styrs av dagens ljus och nattens mörker.

Har du någonsin undrat exakt hur många timmars sömn föräldrar förlorar när de får en bebis?

Innan vi fokuserar på detta faktum, låt oss granska varför sömn är så viktig för vuxna och barn.

Fördelar med sömn

Enligt vetenskapen måste folk sova minst 7 timmar varje natt. Här är några av fördelarna med att ge vår kropp denna välförtjänta vila:

  • Hjälper oss att undvika sjukdomar: när vi sover, regenereras immunförsvaret. På detta sätt försvarar vi oss bättre mot hot från bakterier och virus i omgivningen.
  • Förhindrar hjärtsjukdom: under vila minskar blodtrycket avsevärt. Dessutom rengörs artärer från fetter och sockerarter.
  • Förbättrar sportprestation och sexuell energi: detta beror på det enkla faktum att sömn gör att musklerna kan byggas upp efter de små bristningar som uppstår under träning. På samma sätt tillåter vila att sexuell energi förnyas.
  • Bekämpar stress: När du vilar, är sinnet befriat från rutinens bördor: arbete, förpliktelser och skyldigheter. Således känner personen sig vid uppvaknandet mer “lättad” och kommer till och med att vara mer kreativ när det gäller att lösa problem.
  • Hjälper oss att äta bättre: När vi inte vilar ordentligt, produceras en mindre mängd av hormonet som heter leptin. Detta hormon har bland annat effekten att det minskar aptiten.
Hur många timmars sömn förlorar föräldrar?

Konsekvenser av för få timmars sömn

Å andra sidan får en störd och dålig sömn en direkt inverkan på människans övergripande välbefinnande. Dessa är de vanligaste hälsoeffekterna:

  • Dåligt humör
  • Låg intellektuell och fysisk prestationsförmåga
  • Dålig kost
  • Dagtidsutmattning
  • Mindre skydd mot bakterier och virus

Hur länge behöver en bebis sova?

Det verkar motsägelsefullt att tro att föräldrarna förlorar sömn när barn under 6 månader på samma gång sover mellan 16 och 20 timmar om dagen.

Detta beror på att barn vaknar upp med några timmars mellanrum för att äta och känna sin moders närhet.

Logiskt orsakar detta att modern vaknar upp för att amma barnet. Generellt leder det också till att fadern inte kan sova hela natten igenom.

Men vissa studier hävdar att kvinnor förlorar ännu mer vila än män under de första månaderna av barnets liv.

Även om barn under sex månaders ålder normalt sover mellan 16 och 20 timmar om dagen, sover de inte allt på en gång: de vaknar med några timmars mellanrum för att äta.

Vid sex månaders ålder, å andra sidan, kommer barnets sömnvanor att förändras och anpassa sig till resten av familjen.

Från och med nu kan du lägga märke till att det börjar sova fem, sex och till och med sju timmar i sträck på natten.

Allteftersom de blir äldre blir antalet gånger som de vaknar under natten för att matas färre och mindre frekventa. När de når ungefär ett år, brukar de sova ungefär 11-14 timmar om dygnet.

Mamma och bebis sover

Hur många timmars sömn förlorar föräldrar när de får en bebis?

Enligt studier förlorar föräldrarna cirka 700 timmars sömn per år under de första 12 månaderna av deras barns liv.

Detta är i genomsnitt 2 timmar per natt.

Så om vi använder oss av rekommendationen att sova 8 timmar per natt, skulle detta utgöra en förlust på 25%. Ja, föräldrarna förlorar en fjärdedel av sin sömn under denna tidsperiod. Överraskande, eller hur?

Som vi nämnde tidigare ses detta ännu tydligare hos mödrar eftersom de vanligtvis är ansvariga för att mata barnet varje gång han eller hon vaknar.

Mammor tenderar därför att vara hårdast drabbade när man utvärderar hur många timmars sömn föräldrar förlorar i detta skede av sina liv.

Vi kan då dra slutsatsen att föräldraskapet är en vacker men ansträngande upplevelse.

Bra råd för att genomleva det på bästa möjliga sätt är att fördela ansvar mellan dig och din partner. På så sätt blir de dagliga uppgifterna inte en outhärdlig börda.

Naturligtvis, försök också sova varje gång ditt barn sover.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.