Vad är ett obstetriskt ultraljud och vad används det till?

Ett obstetriskt ultraljud är ett diagnostiskt test som bedömer utvecklingen av fostret och inre strukturer.
Vad är ett obstetriskt ultraljud och vad används det till?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2022

Ett obstetriskt ultraljud är en teknik av stor betydelse för kontroll av graviditeter. Dess tydlighet i att visa barnets utveckling och dess praktiska funktion gör det till det viktigaste diagnostiska testet under detta skede.

Att utföra ultraljud under graviditeten möjliggör utvärdering av fostrets tillväxt, förutom att upptäcka eventuella missbildningar och problem under graviditeten. Enligt en studie uppskattas det att med denna teknik är det möjligt att diagnostisera mellan 65 och 75 % av missbildningarna som komplicerar graviditeter.

Detta test utförs av en obstetrisk gynekolog eller av en ultraljudsspecialist. Det är bäst att utföra minst 3 ultraljudsundersökningar under graviditeten. Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna diagnostiska metod.

Vad är ett obstetriskt ultraljud och hur fungerar det?

Ett obstetriskt ultraljud är ett diagnostiskt test där man genom bilder gör en utvärdering av fostret och dess omgivande strukturer. Ultraljud används för proceduren, det vill säga högfrekventa ljudvågor för att återge bilder av vårt inre, i det här fallet av det utvecklande barnet och de omgivande vävnaderna.

Proceduren utförs genom en enhet som kallas en transducer, som är ansvarig för att skicka ultraljudsvågor som träffar vävnaderna som ska observeras. Den plockar upp vågorna som skickas från insidan och omvandlar dem till bilder.

Utvecklingen av denna enhet har gjort det möjligt för bilder att bli skarpare och till och med innehålla rörelser. Det finns olika metoder för detta:

  • 2D ultraljud: Bilder observeras i 2 dimensioner och i gråskala. Detta är det vanligaste.
  • Dopplerultraljud: Studerar blodkärlen och hjärtat. Med doppler observeras blodflödesmönstret i ett specifikt område.
  • 3D ultraljud: Låter djup ses, vilket är idealiskt för en bättre fosterutvärdering.
  • Ekosonogram eller 4D ultraljud: Djup och rörelse ses live.
  • 5D ultraljud: Samma som i 4D, men i färg och med större klarhet.
En bild av en bebis från ett ultraljud.
2D ultraljud är det vanligaste och bilderna ses i gråskala. Det utförs vanligtvis mellan 18 och 20 veckor för att bekräfta fostrets normala utveckling.

Typer av obstetrisk ultraljud

Beroende på storleken på livmodern och vävnaden som ska studeras kan obstetriska ultraljud utföras på två sätt:

  • Transvaginalt ultraljud: Bildtransduktorn förs in genom slidan för att utvärdera strukturer nära slidan. Det används för att utvärdera graviditet under första trimestern eftersom embryot fortfarande är väldigt litet. Det används också för att utvärdera och mäta andra strukturer som livmoderhalsen.
  • Abdominalt ultraljud: Den konvexa sändaren placeras på bukens hud. Den används från andra trimestern och framåt.

Vad är ett obstetriskt ultraljud till för?

Ett obstetriskt ultraljud används för att bedöma vissa viktiga punkter i graviditeten och dess utveckling under de 40 veckorna. Bland dessa sticker följande ut:

  • Fostrets livskraft och puls hos barnet
  • Antalet foster och deras korionitet
  • Gestationsålder
  • Problem relaterade till moderkakan, livmodern, livmoderhalsen och äggstockarna
  • Observation av barnets anatomi och tillväxt under graviditeten
  • Fosterställning i livmodern
  • Utvärdering av möjliga kromosomavvikelser

När ska de utföras?

Spanska föreningen för obstetrik och gynekologi rekommenderar att man utför 3 ultraljud under graviditeten, det vill säga en under varje trimester av graviditeten. Den första görs mellan 10 och 14 veckors graviditet; den andra, mellan 18 och 22 veckor; och den tredje, mellan 34 och 36 veckor.

Ett par som tittar på ultraljudsbilderna av sin bebis.
Ultraljud är speciellt för föräldrarna, eftersom de kan se barnets tillväxt i mammans mage och stärka det känslomässiga bandet från innan förlossningen.

Första trimesterns ultraljud

Detta ultraljud utförs för att observera om graviditeten är livskraftig. Den observerar om det finns ett levande embryo, om det finns en fostersäck och antalet embryon närvarande. Dessutom mäts fostrets storlek, från skallen till svanskotan, för att bestämma tidpunkten för graviditeten.

Andra trimesterns ultraljud

Med diagnosen under andra trimestern utvärderas fostrets morfologi, det vill säga utvärderingen av alla barnets organ, såsom strukturerna i hjärnan, hjärtat och bukorganen. Andra strukturer som moderkakan utvärderas också.

Tredje trimesterns ultraljud

I detta fall analyseras fostrets position, dess livsduglighet och tillväxt. Även införandet av moderkakan och mängden fostervatten som omger barnet.

Kan ultraljud påverka barnets hälsa?

Obstetriskt ultraljud är en icke-invasiv och mycket säker teknik som bör utföras under graviditeten. De har ingen risk eftersom de inte använder joniserande strålning. De har heller inga kända skadliga effekter på mamman eller barnet. Detta test kräver ingen förberedelse och varar vanligtvis mellan 15 och 20 minuter, vilket gör det praktiskt och säkert för att bedöma graviditetens välbefinnande.

Läkare kan indikera mer frekventa ultraljudsundersökningar, särskilt om mamman är angelägen om att se barnets utveckling eller om ett problem har upptäckts under graviditeten.

Obstetriskt ultraljud är ett tekniskt framsteg som gör att specialisten kan fatta terapeutiska beslut i tid. Det representerar också ett vackert ögonblick för mamman, eftersom hon kan observera barnet växa i hennes livmoder och främja anknytningen från före födseln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gonzales, A. (2009). Ecografía en obstetricia. Anales de pediatría continuada. Vol. 7. Núm. 1. páginas 39-44 (Febrero 2009)
  • Lebit F. (2011).  The Role of 4D Ultrasound in the Assessment of Fetal Behaviour. Maedica a journal of clinical medicine. 2011 Apr; 6(2): 120–127.
  • Sociedad Argentina de Ultrasonografía en medicina y biología (2016) Guía para el estudio morfológico del segundo trimestre del embarazo. Argentina. Revista Argentina de Ultrasonido – 2016; Volumen 15 N°1: 372 – 379.
  • Sociedad Española de ginecología y obstetricia (2018). Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol 2018;61(5):510-527.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.