Allt du behöver veta om exfoliering under graviditeten

Exfoliering bör vara en del av din hudvårdsrutin även under graviditeten. Här hittar du allt du behöver veta om proceduren.
Allt du behöver veta om exfoliering under graviditeten

Senaste uppdateringen: 03 september, 2022

Exfoliering, eller peeling, under graviditeten är ett utmärkt alternativ för att upprätthålla en gedigen hudvårdsrutin. Det finns dock flera metoder, och vissa av dem är inte lämpliga för gravida kvinnor. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om hudvårdsmetoden exfoliering.

Vad är exfoliering och vad varför utför det?

Exfoliering är en teknik som hjälper till att på ett kontrollerat sätt lossa och eliminera de mest ytliga cellerna i huden, med eller utan en del av läderhuden. Detta gynnar ombyggnaden och regenereringen av hudytan, dessutom underlättar det borttagningen av eventuella föroreningar som finns där.

Exfolierande ämnen hjälper också till att påskynda hudens förnyelseprocess. Från avlägsnandet av gamla celler stiger ett nytt hudlager till ytan för att växa, utvecklas och förbättra vävnadens syresättning.

Exfoliering är användbart och effektivt vid följande tillstånd:

  • Melasma
  • Acneärr
  • Väderbiten hud
  • Åldrande hud

Det hjälper också överhuden att bli slätare, mjukare och mer homogen, vilket återställer dess lyster och vitalitet.

En gravid kvinna som genomgår professionell exfoliering i ansiktet.
Estetiska behandlingar som utförs under graviditeten måste vara lämpliga för den gravida kvinnan och hennes barn. Dessutom måste de utföras i pålitliga mottagningar och av vårdpersonal som är utbildad för detta ändamål.

Mekanisk peeling

Mekanisk peeling är en manuell eller fysisk procedur som involverar vegetabiliska svampar, granulerade krämer, handskar, mekaniska ansiktsborstar eller microblading. Därmed involverar dessa procedurer inga sura lösningar som skalar av det ytliga lagret av överhuden.

Följaktligen är mekanisk peeling skonsammare och mer ytlig än kemisk peeling. Krämer eller geler som innehåller små partiklar som kan dra föroreningar från huden är idealiska för denna procedur. Trots det så är det alltid viktigt att konsultera en läkare om du har några frågor eller tvivel.

Kemisk peeling

Det finns olika typer av syror och lösningar som används för att lösa upp döda celler från hudens yta:

  • Alfa-hydroxisyra (AHA)
  • Betahydroxisyror (BHA)
  • Fenol
  • Triklorättiksyra (TCA)

Enligt en recension i International Journal of Women’s Dermatology anses användningen av mjölksyra och glykolsyra vara säker under graviditeten. Även peeling med glykolsyra i koncentrationer på 30 till 70 % uppvisar en obetydlig penetration av läderhuden, så de kan användas utan problem. Triklorättiksyra bör dock undvikas eller appliceras med extrem försiktighet under detta skede.

Ett bra behandlingsalternativ för graviditetsakne, som inte orsakar risker för barnet, är 2 % mjölksyra.

Indikationer för exfoliering under graviditet

Oavsett vilken typ av exfolieringsmedel eller mekanism som används, måste de specifika indikationerna för dess användning respekteras. Dessa inkluderar följande:

  • Pigmentära störningar, inklusive lentiginer, post-inflammatorisk hyperpigmentering, melasma och fräknar eller efelid.
  • Proliferationen av överhuden och precancerösa utslag, inklusive talg och aktiniska keratoser.
  • Föryngring av ansiktshud för att behandla estetiska tillstånd, såsom förstorade porer eller rynkor.
  • Inflammatoriska processer, inklusive rosacea, acne vulgaris, ärrbildning efter akne och pseudofollikulit.

Denna procedur bör implementeras i hudvårdsrutinen var 20:e dag. Dessutom bör solskyddsmedel alltid appliceras och förnyas varannan timme för att förhindra utvecklingen av hyperpigmenterade fläckar på huden.

Säkerhet då det kommer till peeling och graviditet

Det är ganska komplicerat att fastställa säkerheten för peeling hos gravida kvinnor, eftersom en mängd frågor uppstår.

I allmänhet rekommenderas gravida kvinnor att undvika användning och applicering av krämer och salvor med oklara effekter, såsom hydrokinon och tazaroten. Det rekommenderas till och med att de undviker aktiva ingredienser som salicylsyra och retinol, eftersom dessa kan orsaka fosterskador.

Av alla dessa skäl rekommenderar hudläkare att man inte påbörjar procedurer eller behandlingar för att bekämpa de fysiologiska förändringarna av graviditeten. Faktum är att de kan återhämta sig bättre efter förlossningen, vilket är fallet med melasma.

En gravid kvinna som tvättar ansiktet med skum.
Det är bäst att välja mekanisk exfoliering under graviditeten, och att skjuta upp användningen av syror tills efter förlossningen.

Du kanske är intresserad av: En skönhetsguide under graviditeten

Skötsel efter peeling

Ett av de omedelbara stegen efter exfoliering av huden är appliceringen av en fuktgivande emulsion för att ge näring till de nya cellskikten i överhuden. Dessutom finns det en större benägenhet att utveckla hyperpigmenterade fläckar under graviditeten, så det är viktigt att förstärka vården av denna ömtåliga vävnad.

Hudens känslighet orsakas av de hormonella förändringarna under graviditeten som stimulerar produktionen av melanin. Därför är kanske den viktigaste indikationen för hudvård den konstanta och dagliga användningen av solskyddsmedel om man utsätts för solens strålar.

Slutliga överväganden om exfoliering under graviditeten

Gravid hud tenderar att förändras i utseende och konsistens och för att förhindra skador så är återfuktning och exfoliering grundläggande steg i vårdrutinen. Om du väljer en kemisk peeling, är det bäst att gå till läkaren och helt undvika hembehandlingar, eftersom de kan vara osäkra under rådande situation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.
  • Trivedi MK, Kroumpouzos G, Murase JE. A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation. Int J Womens Dermatol. 2017 Feb 27;3(1):6-10. doi: 10.1016/j.ijwd.2017.01.005. PMID: 28492048; PMCID: PMC5418954.
  • Basit H, Godse KV, Al Aboud AM. Melasma. 2021 Nov 5. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29083744.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.