Hur väljer man krämer då man är gravid?

Användningen av krämer då man är gravid är avgörande för att bekämpa vissa hudproblem orsakade av hormonella förändringar.
Hur väljer man krämer då man är gravid?

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2022

Under graviditeten genomgår huden en mängd förändringar som dock kan motverkas med hjälp av en daglig användning av krämer särskilt framtagna för då man är gravid. Bristningar, celluliter och fläckar är några av de vanligaste dermatologiska manifestationerna som gravida kvinnor upplever. Därmed kommer vi i den här artikeln att berätta hur du väljer de mest lämpliga produkterna under detta skede. Är du intresserad? Fortsätt då att läsa!

Lämpliga krämer då man är gravid

Under graviditeten får ansiktet ofta en karakteristisk lyster och det är bra att hjälpa till med kräm så att din hud ser ren och återfuktad ut. Ta del av våra mest rekommenderade produkter här nedanför.

Dagliga rengöringskrämer

Ett av de mest väsentliga stegen i våra hudvårdsrutiner är ansiktsrengöring. Detta bör göras innan du applicerar andra krämer, salvor eller lotioner. Tänk dock på att rengöringskrämer som är hypoallergena och med ett neutralt pH-värde är idealiska för detta ändamål.

Det är en bra idé att fukta ansiktet först. Applicera sedan en generös mängd rengöringskräm, massera försiktigt och skölj för att ta bort produkten.

Det är värt att notera att huden i ansiktet bör rengöras varje dag, både på morgonen och före sänggåendet.

Fuktgivande krämer då man är gravid

Fuktkräm är ett av de mest rekommenderade alternativen att lägga till din hudvårdsrutin under graviditeten. Fuktgivande emulsioner bevarar huden och håller den i friskt tillstånd, med större elasticitet och minskad sannolikhet att drabbas av bristningar på grund av utspändhet.

Produkter med ett högt innehåll av vitamin A, vitamin E, allantoin och hyaluronsyra kan med fördel appliceras på all hud dagligen.

Även om appliceringen rekommenderas under varje dag så är vissa komponenter i en del av dessa krämer kontraindicerade under detta skede. Dessa inkluderar följande:

 • Starka syror
 • Retinol
 • Vissa depigmenteringsmedel (hydrokinon och derivat)
 • Vissa varianter av eteriska oljor eller alger

Kosmetiska produkter mot bristningar

En gravid kvinna som applicerar fuktkräm för att minska uppkomsten av bristningar under graviditeten.
Krämer mot bristningar ger huden den fasthet och elasticitet den behöver så att dess kollagenfibrer inte skadas.

Graviditeten orsakar en mängd hormonella förändringar som kan förändra en kvinnas naglar, hår och hud. Detta beror på att hudvävnaden blir mer reaktiv, känsligare och mer benägen att skadas.

Bristningar orsakas av nedbrytningen av kollagenfibrer och elastiska fibrer i huden, detta tillkommer till den utvidgning som sker under graviditeten.

För att förebygga eller behandla bristningar rekommenderas användning av nyponolja eller jojobaolja från första trimestern, detta för att ge den elasticitet som huden kräver under graviditeten.

Ökningen i storlek och vikt som är typisk för graviditet gör fuktkrämer till de grundläggande kosmetiska produkterna i din rutin. Detta beror på att korrekt återfuktning av hudytan hjälper till att bekämpa uppkomsten av bristningar.

Cellulitkrämer

Även om det finns flera krämer utformade för att eliminera celluliter, är detta inte så giltigt som det först verkar. I själva verket är det bäst att använda fuktkrämer och applicera dem med mild massage, i riktning mot lymfdränage.

Det är också viktigt att förhindra cirkulationsproblem och vätskeretention i kroppen.

Det är värt att nämna att ingen kosmetisk produkt eliminerar celluliter helt, men det finns några som kan minska den. Till exempel de som innehåller följande aktiva ingredienser:

 • Koenzym Q10: Stimulerar cellregenerering.
 • Centella Asiatica: Har uppstramande och återmineraliserande egenskaper.
 • L-karnitin: Främjar metabolismen av lipider genom att lösa upp fetter och på så sätt bekämpar celluliter.
 • Ruscogenin: Har egenskaper som skyddar blodkärlet.
 • Gingko biloba: Har antioxidanta egenskaper och förhindrar bräckligheten hos blodkapillärer.

Om du vill bekämpa celluliter behöver du, utöver att använda krämer, utföra lämplig fysisk träning, upprätthålla en balanserad och komplett kost samt säkerställa ett tillräckligt vätskeintag.

Solskyddsmedel

Även om applicering av solskyddsmedel rekommenderas för alla människor är den dagliga användningen av solskyddskräm under graviditeten mycket viktig om du spenderar tid i solen. Detta beror på att huden hos gravida kvinnor är mer mottaglig för att utveckla hyperpigmenterade fläckar.

Graviditetskloasma är ett vanligt tillstånd hos gravida kvinnor och kännetecknas av mörka, symmetriska fläckar i ansiktet. I själva verket, enligt en publikation av American Academy of Dermatology Association, är 90% av personer med kloasma kvinnor.

Det är tillrådligt att använda solskydd med solskyddsfaktor (SPF) 50, men dessa användas i olika former:

 • Lotioner
 • Krämer
 • Salvor
 • Geler
 • Aerosolsprayer
 • Stift

Användningen av solkrämer med brett spektrum (för UVA- och UVB-strålar) är avgörande för att garantera bättre skydd. De som inte innehåller PABA (4-aminobensoesyra) är idealiska.

Gravid kvinna som använder säker solskyddsmedel på stranden.
Användning av solskyddsmedel är obligatoriskt under alla skeden av livet. Speciellt under barndomen och graviditeten.

Vikten av krämer då man är gravid

Det är viktigt för gravida kvinnor att kasta bort sin rädsla för att använda kosmetiska produkter eller krämer, det finns inte någon anledning att undvika dem helt. Närhelst tvivel genereras i detta avseende är det bäst att rådgöra med din läkare.

Med tanke på alla fördelar som vi har nämnt är användningen av krämer och lotioner då man är gravid en rekommendation från experter, men det är viktigt att se till att de är produkter som är lämpliga för förändringar som har orsakats av graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Melasma: diagnosis and treatment. [Internet]. Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment#causes
 • Bylka W, Znajdek-Awiżeń P, Studzińska-Sroka E, Brzezińska M. Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Feb;30(1):46-9. doi: 10.5114/pdia.2013.33378. Epub 2013 Feb 20. PMID: 24278045; PMCID: PMC3834700.
 • Bozzo, P., Chua-Gocheco, A., & Einarson, A. (2011). Safety of skin care products during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien57(6), 665–667.
 • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.