Fördelar och nackdelar med att föda på sommaren

Många föräldrar frågar ofta sig själva vilken årstid som egentligen är bäst att föda på. Det beror förstås mycket på personlig preferens, men säsongens klimat kan också ha en avgörande roll. Vädret påverkar inte bara förlossningen, utan också tiden efteråt.
Fördelar och nackdelar med att föda på sommaren

Senaste uppdateringen: 02 juni, 2020

Att föda barn på sommaren kan ha minst lika många fördelar som nackdelar. Och de flesta funderingar angående hettan har enkla lösningar. Låt oss diskutera ämnet här nedan.

Att vara nästan 40 veckor gravid involverar ofta värk här och där och olika obehag. Det är nästan dags att föda, och listan över symptom blir bara längre.

Men bortsett från de sedvanliga klagomålen över graviditeten kan också årstiden påverka de symptom som både mamma och bebis upplever. Så, vad händer om det kommer en bebis under sommarmånaderna?

För både gravida kvinnor såväl som nyblivna mammor kan det varma sommarvädret vara ett problem. Och det handlar inte bara om att stå ut med höga temperaturer, utan många kvinnor undrar också om klimatet kan ha en negativ påverkan på bebisen.

Fördelarna med att föda under sommaren

“Förutom att du får mer energi och ett positivt sätt att se på saker innebär sommaren också stora mängder D-vitamin.”

Det är många kvinnor som föder under sommaren. Faktum är att det idag föds flest barn under sommarmånaderna, när det tidigare var september och mars som stod för det högsta antalet födslar.

Den här informationen kan kanske tyckas oviktig, men den visar att sommaren inte verkar föra med sig några speciella svårigheter jämfört med andra årstider.

Många föräldrar är rädda för att föda under sommarmånaderna för att många ur sjukvårdspersonalen är på semester. Men tack och lov är sjukhusen också förberedda på detta, så personal kommer alltid att finnas även under sommaren.

Här kommer några fördelar med att föda på sommaren:

En gravid kvinna som ska föda under sommaren.
En graviditet, förlossning och postpartum-period som sträcker sig över sommaren behöver inte vara problematisk utan kan tvärtom medföra fördelar.
  • Först och främst kan fint väder och sommarsemester ge dig mycket tid för avkoppling. Du kan till exempel simma i en pool eller gå till stranden och simma lugnt där. Det är perfekt motion för den gravida och hälsosamt i största allmänhet. Att resa är också enklare under sommaren, vilket gör att man kan njuta av sällskap från vänner och familj.
  • Ett varmt klimat höjer också ens välbefinnande. Dagarna är längre och man har mer tid att njuta och göra saker. Förutom att du kan dra igång nya projekt och få mer jobb gjort har du också mycket tid att ta det lugnt och planera.
  • Förutom att solen förbättrar ens humör och perspektiv ger den också stora doser D-vitamin. Sommarvädret ger dig en chans att vistas mer i solen, och i och med det kan både mamma och bebis få mer D-vitamin som bidrar till att skapa kalcium och forma benvävnad. Dock måste man naturligtvis vidta vissa försiktighetsåtgärder innan man går ut i solen med en nyfödd.

Några nackdelar med att föda på sommaren

“Sommarhettan medför att den gravida kan svullna, och solens strålar är intensiva. Detta påverkar både den gravida kvinnan och nyfödda bebisar. Därför är det viktigt att vara försiktig.”

Hettan är förmodligen en av de första sakerna man tänker på som en nackdel av att vara gravid och föda på sommaren. 

Graviditeten i sig ger kvinnan en högre kroppstemperatur än vanligt, och tillsammans med sommarens hetta kan det göra att det känns kvävande hett. 

Detta kan också göra att andra obekväma graviditetsbesvär förvärras. En tryckande hetta är inte precis det du önskar dig när dina ben är svullna eller du har svårt att sova.

En gravid kvinna på stranden.

Höga temperaturer kan också påverka bebisar, så det är viktigt att hålla dem svala. Sommarens soltrålar är intensiva och det gör att man svettas mer. Detta måste man se upp med.

Så hanterar du obehaget

  • Försök hålla en välbalanserad kost. Hettan kan göra att du tappar aptiten, men du borde ändå försöka få i dig en välbalanserad kost. Överdrivna mängder mat tvingar din kropp att jobba hårdare, vilket alstrar mer värme. Välj lättare mat och mycket frukt och grönsaker. 
  • Drick mycket vatten. Både hettan och att producera mjölk kommer att öka din törst. Att reducera intaget av salt hjälper dig också så du inte blir uttorkad. Men undvik inte salt helt och hållet, det behövs också för barnet. Det bästa för att undvika uttorkning är att dricka vatten. Sedan kan du komplettera med juice, saft och sportdrycker. 
  • Ta hand om din hygien. Som sagt gör hettan att man svettas mer. Det kan vara både otrevligt och obekvämt. Om din förlossning resulterade i ett klipp eller ett kejsarsnitt är det viktigt att ta extra bra hand om stygnen. Tvätta området försiktigt och undvik att bada de första dagarna efter förlossningen.
  • Använd lätta kläder som andas. Detta råd gäller både mamma och bebis. Du kan välja kläder i naturmaterial som låter din hud andas, och lösa kläder i ljusa färger. Använd också solskyddskräm med hög faktor och håll din nyfödda borta från direkt solljus.

Det är sant att sommaren kan medföra ett visst obehag under graviditeten och postpartum-perioden. Men det betyder inte att det är så hemskt annorlunda att föda under sommaren jämfört med andra årstider.

Som tur är finns det många sätt att minska obehag på grund av hettan. Så om du planerar att få en bebis under sommarmånaderna är det bästa rådet vi kan ge att försöka njuta av det fina vädret under din bebis första dagar i livet. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.