En skönhetsguide under graviditeten

Vi har satt ihop en skönhetsguide som kan komma till användning under graviditeten. Så här gör du för att fortsätta ta hand om dig själv och hålla dig vid sund och stark hälsa!
En skönhetsguide under graviditeten

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2021

Skönhetsvärlden kan vara komplicerad. Det finns så många alternativ, produkter och tekniker att vi ofta känner oss överväldigade. Om man dessutom går i väntans tider, komplicerar det ofta saker ytterligare. Därför vi har sammanställt en praktisk skönhetsguide för dig som kan komma till användning under graviditeten!

Varför har vi gjort denna typ av guide? Tja, för det är inte alla skönhetsprodukter som rekommenderas under graviditeten, eftersom du under denna period kan uppleva förändringar i hud och hår till följd av dina hormoner. Och den andra anledningen är helt enkelt att du förtjänar det bästa! Missa därför inte inte de tips som vi ger dig nedan.

En skönhetsguide under graviditeten

Under graviditeten är utbudet av produkter som passar för dig något begränsat, eftersom vissa kan vara skadliga för dig eller bebisen. Samtidigt kan de hormonella förändringarna av din hud och ditt hår göra att vissa produkter mer skadar än hjälper.

En av de vanligaste och mest frustrerande förändringarna som man kan uppleva som gravid är akne. Ökad ämnesomsättning och hormoner kan göra att huden blir fetare.  I detta läge är det bäst att sätta tilliten till produkter för känslig hud. Detsamma gäller hyperpigmentering, hudbristningar och en mängd andra symtom. Så vad gör man?

Produkter att undvika under graviditeten

Det bästa du kan göra är att hitta någon expert som kan ge dig råd – exempelvis en hudläkare som kan titta på dina specifika behov och berätta vilka produkter som kan hjälpa dig. Hur som helst så finns det några allmänna rekommendationer som vi också vill ge dig:

Akta dig för vitamin A

Att applicera vitamin A på huden rekommenderas inte under graviditeten. Detta inkluderar retinol och derivat av detta vitamin. För mycket av detta vitamin kan öka risken för medfödda missbildningar hos fostret och neuropsykiatriska förändringar hos modern (depression, ångest, humör eller beteendeförändringar).

Undvik vissa eteriska oljor

Även om det finns många fördelar med att använda aromaterapi, är det lämpligt att vara lite försiktig med vissa av dessa när du är gravid. Å ena sidan är ditt luktsinne mycket känsligare och vissa lukter kan vara obehagliga för dig, även de du gillat tidigare.

Å andra sidan har vissa eteriska oljor stimulerande egenskaper och kan ha en negativ effekt på barnet. Du bör till exempel undvika rosmarin och salvia, eftersom de stimulerar utsöndringen av oxytocin och sammandragningar. Du bör också vara försiktig med kanel, kryddnejlika, oregano, pepparmynta och atlasceder.

Mer skönhetsvägledning i vår skönhetsguide under graviditeten

Bristningar

Detta är tveklöst något som drabbar många gravida kvinnor: hudbristningar. De uppträder när huden brister på grund av kraftig sträckning, och under graviditeten är det vanligt att de uppkommer på magen och brösten.

För att undvika dessa måste du se till att huden behåller sin elasticitet och för att göra detta är det viktigt att du dricker mycket vatten. Det finns också specifika krämer mot bristningar, men egentligen kan du använda vilken fuktgivande och fet kräm som helst. Ett annat naturligt alternativ är mandelolja och kokosolja, vilka kan vara mycket effektiva.

Var uppmärksam på fläckar

Detta kallas graviditetsmelasma eller helt enkelt pigmentfläckar, och det är en mer intensiv pigmentering som kan uppkomma i ansiktet, vid linea alba (längs buken), på vårtgårdarna och på det yttre könsorganet.

Återigen är det hormoner som gör huden mer känslig för solen och orsakar denna hyperpigmentering. Av denna anledning är det viktigt att begränsa exponeringen för UV-strålar.

Men under första trimestern rekommenderar vi att du bär en bredbreddad hatt när du är ute, och applicerar solskyddsmedel med SPF 30 till 50 varannan timme.

Du kan också använda mineralfilter, exempelvis zinkoxid och titandioxid. Dessa lägger sig som ett skyddande lager på hudytan istället för att absorberas.

testa vår En skönhetsguide under graviditeten

Hår

Graviditeten är en tid då man kan bli riktigt nöjd med håret. Det är mycket vanligt att hårtätheten och volymen ökar, dock kan du uppleva en del håravfall under postpartumperioden. Detta är normalt, men om du använder produkter för att stärka det kan detta vara till stor hjälp.

Tänk dock på att undvika vissa kemiska produkter som innehåller ftalater som finns i hårspray, till exempel. Informationen är inte särskilt tydlig alla gånger, men det finns forskning som visar att det kan påverka fostrets tillväxt.

Vi hoppas att du tyckt att den här skönhetsguiden för graviditet var användbar! Tänk på att ta hand om dig själv, och rådfråga en specialist om du är osäker. Undvik bastur, varmvatten och vissa typer av massage, men kom ihåg att det finns många saker du kan göra för att skämma bort dig själv under denna speciella tid!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.