10 huskurer mot akne under graviditeten

Det är vanligt att kvinnor drabbas av akne under graviditeten. För detta tillstånd är huskurer ett bra alternativ. Läs mer i den här artikeln.
10 huskurer mot akne under graviditeten

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Acne är en av de vanligaste hudsjukdomarna i världen och drabbar cirka 85 % av unga vuxna. Graviditeten är inget undantag och för att behandla aknen är huskurer ett bra alternativ. Många av dem har dock inte vetenskapligt stöd, så det är viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Idag delar vi med oss av tio användbara alternativ för behandling av akne under graviditeten!

Akne under graviditeten

Många kvinnor utvecklar akne under graviditeten, främst under den första och den andra trimestern. Detta beror på att ökningen av hormoner uppmuntrar tillväxten av talgkörtlarna.

Som ett resultat producerar stimulerade hudkörtlar mer talg som kan täppa till porer och leda till inflammation, bakteriell överväxt och utslag.

Alla dessa förändringar är vanligtvis tillfälliga och försvinner efter förlossningsperioden när hormonnivåerna återgår till det normala.

En kvinna med akne på ryggen.

Huskurer för akne

Akne under graviditeten är en anledning till att många kvinnor söker enkla huskurer för att hantera eller förebygga problemet.

Enligt en studie utförd i Saudiarabien söker 77 % av de som drabbas av akne alternativa behandlingar någon gång i livet. Av denna anledning delar vi med oss av några intressanta alternativ i den här artikeln.

1. Ansiktsmasker

Ansiktsmasker har egenskapen att bekämpa bakterier på huden och minska inflammationer, vilket är två av de viktigaste faktorerna som utlöser hudproblem.

Användning rekommenderas att ske regelbundet var 15:e dag, som ett viktigt komplement till hudvårdsrutinen.

2. Zinktillskott

Zink är ett av de viktigaste näringsämnena för produktion av hormoner, celltillväxt, immunsystemets funktion och metabolism.

Studier publicerade i Cutan Ocul Toxicol indikerar att personer med akne tenderar att ha låga halter av detta element i blodet.

3. Teträdolja

Teträdolja är en eterisk olja som kommer från bladen på melaleuca alternifolia, en art från Australien.

Denna produkt har förmågan att minska hudinflammation och bekämpa bakterier. Eftersom det är ett mycket kraftfullt koncentrat är det bäst att späda ut det innan du applicerar det på hudytan.

4. Grönt te

Grönt te har en stor mängd antioxidanter och dess konsumtion är mycket fördelaktigt för hälsan. En av fördelarna med dess konsumtion är att det hjälper till att minska akne under graviditeten.

Enligt publikationer i Antioxidants (Basel) gynnar polyfenolerna i grönt te en minskning av inflammationer och eliminerar vissa bakterier från huden.

5. Trollhassel

Trollhassel, eller hamamelis, kommer från en nordamerikansk buske (hamamelis virginiana) och har viktiga antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper på grund av dess höga tanninhalt.

Det rekommenderas inte bara för behandling av akne, utan också för olika hudsjukdomar som mjäll, eksem, brännskador, blåmärken och insektsbett.

6. Aloe vera

Aloe vera är en komponent som ofta används vid tillverkning av krämer, tvålar och salvor. Dess användning är mycket frekvent vid behandling av utslag, nötningar, brännskador eller andra vanliga hudsjukdomar.

Denna naturprodukt innehåller svavel och salicylsyra, ämnen som ofta används vid behandling av ärrbildning efter akne.

7. Regelbunden exfoliering

Exfoliering är det förfarande genom vilket det mest ytliga lagret av huden avlägsnas, och för att uppnå detta kan kemiska produkter eller verktyg användas.

Under graviditeten rekommenderas därmed en mild exfoliering med mikrogranulat eller mekaniska krämer för att ta bort celler som täpper till porerna. Detta gynnar kontrollen av akne.

8. En balanserad kost med livsmedel med låg glykemisk belastning

Även om det finns stor kontrovers om kost och utveckling av akne, är denna patologi associerad med vissa kostfaktorer, såsom det glykemiska indexet och insulin.

Livsmedel med högt glykemiskt index ökar insulinnivåerna i blodet, vilket stimulerar produktionen av talg som leder till akne.

9. Lägre mejeriförbrukning

Konsumtionen av mejeriprodukter är till stor del relaterad till utvecklingen av akne. Mejeriprodukter, inklusive mjölk, innehåller IGF-1, ett hormon som kan främja utslag.

Enligt en systematisk granskning publicerad i tidskriften Nutrients finns det därmed ett nära samband mellan akne och konsumtion av mejeriprodukter.

10. Stresshantering

Hormoner som blir frigjorda i kroppen vid stress kan alltså öka inflammation och talgproduktion i talgkörtlarna. Även bakterierna i den normala floran kan också bli ändrade.

Därför är några av rekommendationerna att få mer sömn, träna fysiskt, utföra yoga eller meditation.

Gravida kvinnor mediterar.

Vanor som hjälper till att kontrollera akne

Förutom huskurer för att behandla akne under graviditeten är det viktigt att kvinnor implementerar hälsosamma vanor för att kontrollera aknen.

Att träna, dricka tillräckligt med vatten, undvika överdriven användning av smink och utföra en hudvårdsrutin varje dag är därmed viktiga riktlinjer att följa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ozuguz P, Dogruk Kacar S, Ekiz O, Takci Z, Balta I, Kalkan G. Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Cutan Ocul Toxicol. 2014 Jun;33(2):99-102. doi: 10.3109/15569527.2013.808656. Epub 2013 Jul 5. PMID: 23826827.
  • Hammer KA. Treatment of acne with tea tree oil (melaleuca) products: a review of efficacy, tolerability and potential modes of action. Int J Antimicrob Agents. 2015 Feb;45(2):106-10. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2014.10.011. Epub 2014 Nov 13. PMID: 25465857.
  • Saric, S., Notay, M., & Sivamani, R. K. (2016). Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel, Switzerland), 6(1), 2. https://doi.org/10.3390/antiox6010002
  • Juhl CR, Bergholdt HKM, Miller IM, Jemec GBE, Kanters JK, Ellervik C. Dairy Intake and Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis of 78,529 Children, Adolescents, and Young Adults. Nutrients. 2018 Aug 9;10(8):1049. doi: 10.3390/nu10081049. PMID: 30096883; PMCID: PMC6115795.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.