Hur vet man om förlossningen har börjat?

Lär dig att känna igen några av tecknen på att förlossningen har börjat i den här artikeln.
Hur vet man om förlossningen har börjat?

Senaste uppdateringen: 21 april, 2020

Om du känner intensiva sammandragningar som varar ungefär en minut och inträffar ungefär var femte minut, eller om ditt vatten går, så har din förlossning börjat. Vi ska ta upp några andra tecken som du bör vara uppmärksam på, så att du kan vara redo för detta viktiga ögonblick.

För många mammor, särskilt förstföderskor, kan det verka väldigt skrämmande att gå igenom en förlossning. Det är naturligt att ha en miljon frågor och känna dig orolig. Men oroa dig inte, se bara till att du har koll på dessa symptom för att se om förlossningen har börjat.

Våra kroppar är så bra programmerade att de skickar signaler när något viktigt händer. En förlossning är inget undantag.

Innan stunden är inne kommer du att känna av symptom som ger dig tid att förbereda dig på att åka till sjukhuset och föda ditt barn i den bästa möjliga omgivningen.

förlossningen har börjat: kvinna med värkar med man som håller om henne

Tecken på att förlossningen har börjat

När tiden att föda ditt barn närmar sig kommer din kropp att visa följande symptom:

  • Slemproppen går: Detta är en tjock, gelatinös plugg som kan vara vitaktig eller rosa (om den har en liten mängd blod i sig) som skyddade barnet från bakterier och infektioner under dess nio månader i livmodern.
  • Barnet sjunker djupare ner i bäckenet: Man säger även att barnets huvud fixeras. Detta sker med hjälp av tyngdkraften, dina sammandragningar och utvidgningen av livmoderhalsen. Barnet rör sig gradvis ner i den nedre delen av mammans bäcken.
  • Position: Barnet ligger med huvudet nedåt i den nedre delen av mammans bäcken.
  • Sammandragningar: Det är svårt att beskriva hur de känns, eftersom alla kvinnor upplever dem på olika sätt. Din buk spänner sig och slappnar sedan av. Det är bra att hålla koll på tiden mellan sammandragningar och hur länge de varar. När de kommer var femte minut är det dags att åka till sjukhuset!
  • Utvidgning av livmoderhalsen: Den blir mjukare. Din läkare kommer att undersöka din livmoderhals under veckorna fram till förlossningen för att övervaka den.

Tecken på att förlossningen är nära

Om du lägger märke till några, eller alla, av dessa tecken betyder det att du håller på att föda:

  • Intensiva sammandragningar, ungefär en minut långa och de kommer var femte minut.
  • Ditt fostervatten går: när hinnorna som håller fostervattnet inne brister, ring genast din läkare. Detta kan hända även utan att du märker några sammandragningar innan. Om värkarna inte börjar inom rimlig tid (något som en läkare kan avgöra) kommer man sannolikt att inducera förlossningen.
    förlossningen har börjat: gravid kvinna på sjukhus

När ska jag ta mig till sjukhuset?

Svaret beror på din situation och hur graviditeten har utvecklat sig fram till denna punkt. Din läkare eller barnmorska kommer att ge dig råd om detta. De kommer att ta många faktorer med i beräkningen, som om det är din första graviditet, om du har haft några komplikationer eller om din är graviditet är en högriskgraviditet.

Men det betyder inte att du ska hålla tillbaka om du vill ringa och fråga om din förlossning har börjat. Det är deras jobb, och du kommer verkligen inte vara den första som ringer för att ställa den frågan.

Om du har något av följande symptom, kontakta din läkare eller barnmorska eller ta dig direkt in till sjukhuset:

  • Ditt fostervatten går eller du tror att det kan ha gjort det.
  • Vaginala blödningar.
  • Sammandragningar före vecka 38, vilket kan indikera en för tidig födsel.
  • Eventuella symptom på graviditetstoxikos: intensiv huvudvärk, svullnad eller smärtor i buken.

”Våra kroppar är så bra programmerade att de skickar oss signaler när något viktigt händer. En förlossning är inget undantag.”

Vad ska jag göra om barnet håller på att komma ut medan jag är hemma?

Även om det kanske låter som något från en film händer det ibland. Tänk först och främst på att en förlossning är en naturlig process som din kropp är redo för, men uppenbarligen betyder det inte att du inte bör vidta vissa förebyggande åtgärder.

Ring först en familjemedlem om du är ensam. Ring sedan en läkare eller 112 så att du kan få professionell vård och hjälp. Ta fram några rena handdukar eller lakan så att du kan svepa om och rengöra barnet.

Sätt dig i en hukande position så att gravitationen kan hjälpa barnet att komma ut. Så snart barnet kommer ut, se till att navelsträngen inte ligger runt barnets hals. Om detta är fallet, linda försiktigt av den. Skär inte av navelsträngen förrän vårdpersonalen kommer.

Slutligen, lägg barnet på ditt bröst efter att ha rengjort dess mun och näsa. Försök att amma.

förlossningen har börjat: gravid kvinna sitter i fönster

Tips för en stressfri förlossning

Förutom att kunna tecknen på att förlossningen har börjat är det också bra att veta hur man tar sig genom upplevelsen på bästa sätt. Om en mamma är för trött, nervös och orolig kan hon känna större smärta under eller före värkarna.

Om en mamma är stressad under graviditet eller förlossning kan detta leda till en för tidig förlossning, låg födelsevikt, problem med emotionell eller intellektuell utveckling eller till och med missfall.

Det är därför bra att vidta försiktighetsåtgärder och hålla sig så avslappnad som möjligt, särskilt under månaderna precis innan förlossningen. Ett tips är att gå på en psykoprofylaxkurs som kan hjälpa till med detta. Det skadar inte att prova.

“Om en mamma är för trött, nervös och orolig kan hon känna större smärta under eller före värkarna.”

En förlossning är stressande, men den är också oförglömlig. Med regelbundna kontroller hos en barnmorska, en hälsosam livsstil och korrekt bedömning av ifall förlossningen har börjat ger du dig själv en god chans att allt kommer att gå bra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.