Navelsträngen runt barnets hals

Navelsträngen runt barnets hals

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Statistiken säger att ett av tre barn föds med navelsträngen runt halsen. Naturligtvis är det något som oroar föräldrar.

Ett barn som föds navelsträngen runt halsen är en ganska vanlig företeelse. Ämnet har legat till grund för otaliga myter, och många föräldrar är oroliga för komplikationerna det kan orsaka.

Naturligtvis är de åtgärder som kan tas för att kontrollera och förebygga att det händer i händerna på läkare, sköterskor och barnmorskor. Det finns inget en mamma kan göra för att förebygga det.

Det är faktiskt så mycket utanför mammans kontroll att många informeras om att deras barn har navelsträngen runt halsen först efter förlossningen. Så mycket som runt 40% av fallen upptäcks först vid förlossningen.

Navelsträngen kan linda sig runt barnets hals närsomhelst under graviditeten. Den kan även lindas runt andra delar av bebisens kropp. Det är faktiskt vanligt förekommande att den fastnar runt barnets armar eller ben. Men vad är det som gör att det händer?

De vanligaste anledningarna:

  • Navelsträngen är väldigt lång. Den kan vara så lång som upp till 55 centimeter.
  • Som ett resultat av barnets rörelser inuti livmodern.
  • När mamman har en för stor mängd fostervätska. Det kan få navelsträngen att linda sig runt fostret.
Foster i livmodern med navelsträng

Förlossningsprocedurer för att frigöra navelsträngen 

Det enda sättet är att lossa navelsträngen från barnets hals under förlossningen. Det är viktigt att understryka att bara för att bebisen har den runt halsen betyder det inte att du måste göra kejsarsnitt.

Det finns tre olika tekniker som läkare använder för att lossa på den.

Den första är den enklaste och vanligaste av alla procedurer, som utförs i 90% av fallen. Läkaren väntar på att barnets huvud kommit ut ur slidöppningen, och så fort det händer tar han/hon strängen och drar den över barnets huvud. Det är oftast allt som behövs för att frigöra barnet.

Metoden är enkel av två anledningar. Den första är att i de flesta fall är navelsträngen löst lindad runt barnet. Den andra är att eftersom strängen har en geléartad konsistens glider den enkelt runt barnets huvud.

Den andra proceduren används endast i 9% av alla fall. Då väntar läkaren på att barnet har kommit ut helt och hållet ur slidöppningen. Han/hon håller kvar barnet vid mammans underliv och lutar barnet lätt framåt för att kunna dra strängen över barnets kropp.

Sista utvägen

Den sista proceduren, som bara används i 1% av fallen, är den som skrämmer föräldrar mest. Den har bidragit till de myter som skapats runt barn som föds med navelsträngen runt halsen.

Om läkaren inser att navelsträngen är ohjälpligt snurrad runt barnets huvud och hindrar barnets tillförsel av syre kan doktorn klippa av den redan när barnet fortfarande är inne i slidkanalen. De gör det genom att föra in två krokar och sedan använder de en sax för att försiktigt frigöra barnet.

Myter kopplade till ämnet

Det finns många myter runt de möjliga farorna för barnet om navelsträngen fastnat runt halsen eller andra kroppsdelar. Komplikationer sker endast i 1% av fallen och är oftast inte livshotande för barnet.

Barns navelsträng klipps på BB

Som sagt kan en navelsträng runt barnets hals hanteras av kunnig personal. Situationen kan uppstå på grund av många faktorer, inklusive barnets rörelser i livmodern.

“Navelsträngen kan lindas runt barnets hals närsomhelst under graviditeten och även runt andra delar av fostrets kropp.”

Att barnet har navelsträngen runt halsen innebär inte en stor hälsorisk. Det är mycket vanligt förekommande på BB, och därför är personalen tränad för att ta hand om situationen.

Låt er inte påverkas av skrämselinformation . Leta istället efter den senaste korrekta och uppdaterade informationen för att slippa oroa er.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.