6 typer av sammandragningar

6 typer av sammandragningar

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

De flesta kvinnor har inte någon djupare kunskap om sammandragningar. Det är bra att veta att det finns flera olika typer av sammandragningar och hur man identifierar dem.

Ja, det finns olika typer av sammandragningar och de följer en blivande mamma under hela graviditeten. Alla involverar de samma muskel: livmodern, som är stark nog för att hjälpa till att föda fram barnet till världen utanför.

Livmoderns arbete börjar långt före förlossningen. Med tanke på dess betydelse och roll utför den vissa förberedande övningar under hela graviditetsperioden.

Lär dig om olika typer av sammandragningar

Sammandragningar, eller värkar, underlättar blodcirkulationen genom livmodern och moderkakan. De är också viktiga för att hålla livmodern stark och i form.

Så varför har vi sammandragningar? För att livmodern bland sina olika funktioner hjälper till att få barnet i rätt position för att underlätta hans eller hennes färd ut ur livmodern.

De olika typerna av sammandragningar som en gravid kvinna kan uppleva är följande:

1. Tidiga sammandragningar:

Det här är de första sammandragningarna som inträffar och de varar fram till 28:e veckan av graviditeten. De har vanligtvis låg intensitet och låg frekvens. De kan därför gå helt obemärkt förbi.

2. Lokala sammandragningar:

Dessa sammandragningar uppstår som ett resultat av barnets rörelser. De är låga i intensitet och uppträder vanligtvis bara i en specifik del av livmodern.

olika typer av sammandragningar: gravid kvinna gör yoga

3. Allmänna sammandragningar:

Dessa sammandragningar liknar de som nämnts ovan, men istället för att vara inriktade på ett specifikt område i livmodern sprider de sig genom hela livmodern.

De kan komma som ett resultat av barnets rörelser eller genom fysisk ansträngning. De kan också inträffa när en gravid kvinna byter position eller som ett tecken på att kvinnans urinblåsa är full.

“Sammandragningar kan man känna som att magen blir hård och stel som ett resultat av livmoderns muskelaktivitet”.
– Mario Romeo

4. Falska sammandragningar:

Dessa sammandragningar skiljer sig från resten eftersom buken kontraherar utan att ge upphov till smärta. De varar mellan 30 till 60 sekunder.

Vissa mammor börjar känna dessa sammandragningar från den 13:e veckan av graviditeten.

Dessa sammandragningar uppträder vanligen under andra trimestern.

5. Förvärkar:

Dessa sammandragningar är lite mer intensiva än falska sammandragningar. De förekommer under de sista veckorna av graviditeten. Som namnet antyder tillkännager de att förlossningen kommer att börja inom en snar framtid.

Dessa sammandragningar förekommer regelbundet för att förbereda livmoderhalsen på värkarbetet.

6. Aktiva värkar:

Dessa sammandragningar är de definitiva och förekommer strax före förlossningen. De förekommer regelbundet och intensivt. Aktiva värkar kommer upp till 3 till 5 gånger var 10:e minut.

När värkarbetet fortskrider kommer de oftare och mer regelbundet. De kan variera mellan 60 till 90 sekunder.

Smärtan och intensiteten ökar när tiden för barnets födelse är nära.

De som redan har gått igenom en förlossning säger att även om dessa sammandragningar är intensiva är de också tillfredsställande eftersom ansträngningen tar dem närmare att träffa deras barn för första gången.

olika typer av sammandragningar: gravid kvinna

Tips för att minska frekvensen av sammandragningar

Undvik följande för att minska frekvensen av sammandragningar:

  • Negativa känslor: Intensiva diskussioner, stressiga situationer i hemmet och på jobbet eller en nära släkting som går bort är alla känslor som är svåra att hantera. Allt som genererar överdriven stress kan utlösa mer sammandragningar än de som orsakas av fysisk aktivitet.
  • Fysisk ansträngning: Undvik att springa, röra dig snabbt, sitta eller stå upp plötsligt. Undvik att bära tunga saker under långa perioder.
  • Tänk på att det att överanstränga sig är skadligt för din hälsa. Det gäller särskilt om du är gravid.

Därför är det viktigt att ta hand om dig själv. Det är också viktigt att känna igen de olika typerna av sammandragningar för att lära sig hur man ska reagera på ett lämpligt sätt när de inträffar.

Rådfråga din läkare om du har frågor eller oroar dig för dina sammandragningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.