Livet i livmodern: Emotionell innebörd

Vad du går igenom i livmodern påverkar hur du känner dig genom livet. Därför är det viktigt att veta vad barn känner. Ta reda på allt om det i den här artikeln.
Livet i livmodern: Emotionell innebörd
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2023

Även om vi hela tiden lär oss mer och mer om livet i livmodern vet vi fortfarande inte mycket om det. I den här artikeln undersöker vi vad barn känner under graviditeten, liksom vilken innebörd det har.

Livet i livmodern: Vad fostret känner

Trots att specialister länge har trott att utvecklingen i livmodern var helt biologisk vet de nu att känslor också spelar en roll. Huvudsakligen kommunicerar kvinnor sitt känslomässiga tillstånd till sina barn genom hormoner och fysiologiska reaktioner.

Från den sjätte veckan av graviditeten kan fostret fånga in rytmiska ljud runt omkring dem. Det märker till exempel rörelsen av fostervätska eller mammas hjärtslag. Faktum är att det gillar dessa känslor.

Från och med den 12:e veckan är fostret känsligt för sin mammas känslor. Det kan höra och känna igen sin mors röst och älskar att höra den. Faktum är att fostret vet om mamman är lugn eller orolig, och kan känna om hon pratar kärleksfullt eller inte.

Även om fostret själv inte har dessa känslor kan det uppfatta känslan som förmedlas i mammans tankar, känslor och ord. I och med det kan fostret känna sig lycklig, lugn eller rädd. Dessutom lär foster sig att känna sig älskade eller avvisade utifrån sin mammas reaktioner på dem.

Emotionell innebörd

Livet i livmodern har en större inverkan på foster än du kanske tror. Även så här tidigt börjar de utveckla övertygelser och beteenden som kommer att följa med dem hela livet. Stress och ångest är emotionella tillstånd som de snabbt lär sig. Bebisar som absorberar negativa och smärtsamma känslor under graviditeten har större risk att gå igenom en svår förlossning.

Dessutom får de ofta problem med att sova och är mer benägna att lida av kolik, gråta mer och vara mindre sällskapliga. Det kan också påverka deras IQ och öka risken för att utveckla ADHD.

Barn som å andra sidan känner mycket positiva känslor i livmodern föds ofta tyngre, äter och sover utan svårighet och får bättre immunsystem. De blir glada, fredliga och balanserade människor. Om du som mamma ofta känner dig uppfylld och glad kommer din bebis att komma ihåg den informationen i sitt cellulära minne. Under hela sitt liv kommer han eller hon att försöka återuppleva samma lycka. Därför blir hen ofta generellt lyckligare.

Älska din bebis och hen kommer att älska

Men det är inte bara vad du känner under graviditeten som kommer att påverka ditt barns känslomässiga utveckling, utan också vad du tycker om honom eller henne.

Barn som i livmodern lever i en lycklig miljö och får allt de behöver från sin mamma känner sig lugnare. Barn som vet att deras föräldrar vill ha de utvecklas och att de är älskade och skyddade upplever trygghet och kärlek, och utvecklas därför fridfullt. Dessutom följer dessa känslor med dem under deras vuxna liv.

De barn som inte är planerade och heller inte är önskade, och därav inte känner sig älskade, växer å andra sidan upp och känner sig avvisade. De känner av de negativa känslor som deras mammor har mot dem. De lever nio månader i livmodern med att känna sig osäkra, då den person som behöver ge dem kärlek och näring, och den som de är helt beroende av, inte älskar dem tillbaka.

Om en gravid kvinna förlorar en älskad och förlusten får henne att hamna i djup sorg och även får henne att koppla bort från sin graviditet kan barnet känna sig hjälplöst. Om en mamma lider av stress eller ångest från jobbet kan fostret också känna dessa bekymmer. Om en mamma känner sig övergiven eller illa behandlad av sin partner kan barnet också känna sig övergiven och illa behandlad.

Gravid kvinna med händerna på magen.

Positivt liv i livmodern

Vad kan du göra för att din bebis ska ha en positiv upplevelse i livmodern?

  • Prata med honom eller henne, sjung visor eller läs sagor. Utveckla ett känslomässigt band till din bebis med din röst och din partners röst. Överös din bebis med söta och ömma ord.
  • Försök att omge dig själv med gladhet och positivitet. Dessutom bör du tillbringa tid i naturen. Du kan till exempel ta en promenad i parken.
  • Spela lugnande musik för din bebis. Det kommer hjälpa honom eller henne att känna sig lugn och glad.
  • Visualisera ditt barn med positiva egenskaper. Föreställ dig att hen är lycklig, framgångsrik och älskad i alla led i livet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.