Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning

I dagens artikel kommer vi att presentera de viktigaste kännetecknen i Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning. Vi kommer också att undersöka hans idéer om att utbildning är ett sätt att förändra de mindre lyckligt lottades liv.
Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Pedagogen Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning spelar en viktig roll i modern pedagogik. Pestalozzi föddes i Zürich 1746 och var en inflytelserik pedagog och lärare. Han trodde att en bra utbildning kan fungera som en lösning på samhällets problem, särskilt fattigdom.

Under 1700-talet ägde en stor kulturell och intellektuell rörelse rum, främst i Europa. Det var inom detta sammanhang – upplysningen – som Pestallozi utvecklade sina tankar om utbildning.

Målet var att visa att mänsklig kunskap kunde bekämpa okunnighet och möjliggöra en bättre värld. Samma rörelse inspirerade djupa kulturella och sociala förändringar, till exempel den franska revolutionen.

Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning: Ursprung och upplevelser

Pestalozzis första erfarenhet av utbildning började på en gård nära distriktet Aargau, Spanien, 1775. På denna gård, kallad Neuhof (New Farm), lärde han fattiga barn och föräldralösa barn att arbeta med tråd och bomullstyg. Detta skedde mitt under en mycket extrem social och ekonomisk kris i Europa.

Pestalozzi avslutade sin tid på Neuhof när han insåg felet i att föra barn in i arbetslivet. Därefter började han ägna sig åt den litterära världen under tillströmningen av sina egna idéer till upplysningen.

Han hämtade inspiration från en av rörelsens huvudrepresentanter, Jean Jacques Rousseau. Han publicerade ett av sina viktigaste verk, Lienhard och Gertrud,, år 1781.

Efter Neuhof flyttade Pestalozzi till den schweiziska staden Swans med syftet att ta hand om föräldralösa barn från kriget. Det var här han utvecklade sin pedagogiska teori om intuition – eller den intuitiva metoden. Senare skapade han en skola med målet att förbereda lärare i huvudprinciperna för sin metod.

Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning: penna med studentmössa

Idéerna om den intuitiva metoden visas i några av hans efterföljande verk. Dessa inkluderar följande titlar:

  • Pestalozzi-metoden (1800)
  • Hur Gertrude lär sina barn (1801) – ett arbete som lägger tyngdpunkten på mödrarnas pedagogiska roll
  • ABC av Känsloperception (1803)

Slutligen, 1805, i den schweiziska kommunen Verdon-les-Bains, inrättade Pestalozzi en internatskola för blivande lärare. Institutionen tillämpade Pestalozzis principer, som definierade en förnyad anda av pedagogik och utbildning. Framgången lockade till sig ambitiösa lärare från ett antal olika länder.

Johann Heinrich Pestalozzis idéer om utbildning: pappa läser för dotter

Pedagogiska principer för Johann Heinrich Pestalozzis metod

  • Pestalozzi utvecklade en vetenskaplig metod för utbildning av barn som hävdar att utbildning inte sker spontant. Istället behöver den få extern hjälp. Denna hjälp bör göra det möjligt för barn att använda sina intuitiva förmågor och sinnen för att se världen. Därför bör utbildningen ha en naturlig och intuitiv strategi som följer och respekterar barnets egen utveckling.
  • Hans metod förespråkar att utbildningen börjar i hemmet, där mödrarna är ansvariga för den. Dessutom synliggör han behovet av utbildning av dessa mödrar som ett instrument för att förbättra barnens utbildning. Pestalozzi hävdade att mödrar bör vara barnets första känslomässiga kontakt. Dessutom betonade han att denna känslomässiga anknytning skulle fortsätta senare i skolan genom vänskap med kamrater.
  • Pestalozzis idéer om utbildning talade för att pojkar och flickor skulle utbildas i samma klassrum. Dessutom främjade han moralisk och religiös utbildning. Men han sa att denna utbildning måste börja i hemmet och sedan fortsätta i skolan.
  • Han utvecklade en pedagogisk metod baserad på förvärv av kunskap genom kontinuerlig interaktion med omgivningen. Med andra ord prioriterade han praktik och erfarenhet framför en utbildning baserad på teorier och böcker.
  • Pestalozzi försvarade förekomsten av och behovet av att skapa institutioner för barn som saknar ekonomiska resurser.

De didaktiska principerna för Johann Heinrich Pestalozzis metod

  • Lärandet av siffror baserat på ett barns tidigare kunskap. Därefter går man vidare från de mest enkla och grundläggande koncepten till de mer komplexa koncepten.
  • Användning av konkreta material så att barn kan öva, som numeriska tabeller och räknekulor.
  • Vid inlärning av språk lär man sig först ljudet av ord och deras kombinationer i meningar och fraser. Sedan, lite åt gången, introducerar metoden ett större ordförråd och engagerar barn i enkla konversationer.
  • Man förstärker språket genom att läsa och skriva.
  • Utveckling av minnet hos barn genom enkla förklaringar av föremål och material. Metoden prioriterar användningen av beskrivningar för att arbeta med uppfattningen av dessa objekt och material.
  • Användningen av bilder och ritningar som en metod för att lära sig att mäta och reproducera objekt som finns i barns vardag. Samtidigt hävdade Pestalozzi att rita övade handrörelser och därmed fungerade som en byggsten för att lära sig skriva.
  • Fysisk träning för att bygga starka, friska kroppar.

Slutliga överväganden

Precis som med andra stora pedagoger och tänkare under hans tid var Pestalozzis idéer om utbildning ett gigantiskt steg framåt när det gäller förståelsen av barndomen. Han ansåg att barndomen vara en scen med sin egen identitet. Dessutom hävdade han att barn inte är passiva varelser som passivt ska matas med kunskap.

Pestalozzi bidrog till idén att barn ska kunna upptäcka och tänka på världen på egen hand. Vuxna bör fungera som ödmjuka förmedlare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.